Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
一步到位買2.0

我bose900+bass500係廳睇片
marantz40n + fyne f1-5 + rel t5i 係房聽歌

如果用幾千蚊升級聽歌,同用bose900聽歌分別不大,好快又會想升級,一係儲多d錢玩2.0,一係買bose後環繞/bass加強睇片效果
marantz pm6007 + JBL A170 (加埋先 6千 hkd)
https://www.richersounds.com/jbl-a170-black.html
買左denon s517
諗緊個subwoofer 點擺好
你駁avr係用c399做power amp, 開左analog bypass同fixed volume比line in未? 如果開左既話c399既volume control係唔會用到, 佢只會act as power amp, avr做preamp, volume要係avr較, 如果未開既話好可能係因為行左兩次preamp所以2次放大左d noise
咁就冇問題, 不過都係留意番要用咩幕, 如果唔係梗幕仲要預位比電等等

同埋如果夠深可以諗下要唔要玩透聲幕, 成件事會再clean d
fyne 陳寗最愛 差唔多價位同軸我會玩reference 1
暫時最大問題係只有兩聲道,所以依個combination 嘅比較對像應該係KEF LSX 依類一體式兩聲道喇叭多啲
pm6007係2ch int amp黎, 唔係avr, 砌唔到HT的, 所以咁比又唔公平, 另外jbl既studio系列都係抵玩之選, 美國長期特價
Thanks…咁就安心哂
各留左20amp 比幕同投影機,預大少少算

ambeo
因為我用梗幕所以好易預size, 直接對番幕size就得, 同埋我幅牆夠上120吋, 上100吋都鬆動
e.g. https://elitescreens.com/products/aeon-clr-3-series/

不過如果你有諗住用再大size電幕的話就可能要預多少少, 始終有框同埋要預埋上下黑邊
https://elitescreens.com/products/spectrum-acousticpro-uhd-series/
想問下用美水Bose 900 soundbar 嘅師兄,如果買行貨Bose module 500可以無線連接到嗎? 感謝🙏
我今日去左apple store聽,無太大驚喜,人聲係幾清
但最衰佢只係放左一個播,唔知兩個一齊播同埋播電影效果係點
Sub仔越大越爽 用緊rythmik L12算細隻
想買隻Sony A5000 配合新買既Sony TV用,
邊度買最好?
f1-5個大小好適合我張電腦枱,而且低音反射孔向下靠哂牆都得,同埋f1-5夠靚仔,唔聽歌純欣賞都夠爽

btw,用2.0睇片d聲真係超高質,煲韓劇一流
可惜而家S517又好S217又好,都唔能夠行到DTS訊號
同問
Samsung Q900A 網面好易積塵
想問下係咪用3M除塵紙抺就得?
你個低音咁大會唔會震到樓下,這個group 好多人都好擔心
homepod 只是想promo 智能家居
嗱嗱嗱,我都成日碌入來呢邊
唔好代表埋我呀
你個低音嚇死人,我住你隔離實要日日按門鐘
係有幾個人不斷話會嘈到下面。以為好好笑
我自己都唔會想有我呢種鄰居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞