Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
q930b吧, 今代atoms表現有提升, 再加上soundbar都係有新買新
q930b邊度做5000
請問邊度有得試聽JBL 1000 sound bar?
上網搵到水貨4700
Sony HT-X8500 入門黎講係咪都算可以接受?
用緊Sony 電視
ambeo vs ambeo plus 大家點睇
Soundbar 毋須信仰
avlife有丫, 可以去大間少少既試

有幾間broadway都有
百老匯 Broadway (屯門市廣場、銅鑼灣恒隆中心、九龍塘又一城、旺角廣場、元朗教育路)
有聲出, 比電視聲實在d, 依家s517個價太低, 建議入門最低s517, 起碼有3.1.2叫做有少少環繞既效果, 唔再係得2條channel stereo模擬surround
ambeo max vs ambeo plus? plus係max既低階版
今日係kef試左R5 META, 同舊版R系既走向係一模一樣, 仲要一樣既flaw都存在, 我依然係覺得mid to high係好唔smooth, 會出現好似distortion咁既noise, reference系列完全冇依個問題, 另外就係gallery用goldmund前+luxman mono後, 我覺得成件事前到貼面咁, 聽到好攰....

如果要買R系買番舊版抵好多, meta既改善似乎唔太justify依家新舊版個價既差距
Budget 2000蚊,係咪唔買好過?
去聽下DENON S217
但max又出左好耐
Reference 差34倍價錢實有啲分別
買soundbar大鋪買會唔會有折實價
大鋪買影音嘢通常牌面一個價,有無得減價就靠你同sales傾,一般都有嘅,如果無咪格多幾間,靚價先扑鎚
budget 4000以下, 96cm以下闊
用黎睇netflix/ disney plus/ 打apex

1. 暫時諗緊sony ht-a3000, ht-x8500, samsung hw-b550, denon-s217. 有冇邊款推薦?
2. 除咗呢啲有冇其他推介?
3. 電視擺房, soundbar會比較近左邊牆,會唔會好影響dolby atmos嘅立體效果
4. dolby atmos其實明唔明顯?落舖聽唔係好分到
電視用活動掛架掛左上牆,想soundbar可以跟住電視郁,有冇掛架推介俾keyword搵都得
補充,個掛架會痴電視,唔會上牆
係出左好耐, 不過都仲係sen記旗艦, 如果你buy佢唔用後置同埋用比普通soundbar大既4" woofer的話, 佢都係唯一既選擇
又唔使3,4倍, reference 1唔係meta全新都係3皮尾, 同r3 meta差一倍唔夠
sony低階全部唔使諗, samsung都唔會買b系, 你個位得咁窄, 比較好表現既soundbar全部都用唔到, 折衷用sonos beam 2吧, 之後買埋後置同sub

你既問題3唔會存在, 因為你list既所有bar都冇atmos, 包括埋我上面講既beam 2, 佢地只係模擬atmos既效果, 並冇實體既upfiring driver

就算旗艦soundbar既天空效果極其量都只會有"一浸聲", 你要好實在既效果請玩番喇叭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞