Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

裝修埋線
呢隻個bass點?
正,是邊個牌子的線
Canare
What ‼️咩sound bar 嚟
請問下廳露台用隔音窗簾定普通遮光布就ok?thanks
咩係隔音窗簾 你可以了解下隔音既原理先, 就咁一塊窗簾係唔會隔到音, 要隔音既係窗簾既整體設計, 上下左右全密封, 最好做埋氣密, 咁就叫隔音

市面上有既係吸音窗簾, 可以當acoustic treatment既一種, 不過效果有幾大就唔敢講了, 叫做好過冇
出鴨記或者淘寶, 香港賣果D都係淘寶野
平靚正
大約幾錢一米
呢到67米,計返港幣都買左$2800
計埋其它唔入牆既speaker wire, hdmi, subwoofer cable, 3.5mm線

幾個月買下買下,都買左成5-7k。小數怕長計
唔記得左 鴨記散買好似50定70一米, 直接成箱訂肯定仲平
我就買左港幣$43 一米,可能買貴左,我搵個我信既vendor入貨,冇特別格價同講價

信玄學用更高價既線,成本真係不敢想像
如果搵5.1.4
9隻
應該都要預50 米
依D買完可以用好耐, 唔怕

我依排係咁試後級都未搵到岩既機, 仲要試埋好幾間賣膽機既, 依個先係大坑

p.s. quad artera stereo都幾差下
差不多, 我都用左60米
個時淘寶綠聯150芯線起壇 買左100 米用左1半左右
本身露台個窗係氣密,但sound bar位就係隔離,諗住加多塊窗簾隔多一隔,廢事嘈到人。

上網睇有分吸音同隔音兩種,不過驚如果用吸音會令反射聲降低,咁隔音就會好d?

利申用q950a
等有人投訴先加,吸音應該好過隔音。
係囉,我見JBL 1000,行都賣緊挨緊萬4,
但係JBL 1300外國1700usd 其實先萬3左右
唔知行貨到時咩價位
同你一樣間隔
平時睇戲聽歌會閂露台玻璃門
感覺無閂會漏聲+嘈到隔離
窗簾無特別揀 普通遮光布+紗簾
so far 無咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞