Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Sw3 ?

夠唔夠力?
我聆聽範圍唔大,所以都足夠既,
有12度增益,我就會set 9-10咁。
用lg c2 42
考慮緊s80qr
台面大約得1米闊
差唔多價格 好似冇其他選擇
Polk 新個套surround 都幾好
應該 個bass 都 勁
本身係幾多?
最小 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 最大
無負數

佢原始設定係8
想入手samsung q990b
諗住睇戲同埋用黎平時聽歌

聽歌果方面會唔會好差?

同埋有冇推介去邊間買有discount?

求指教
我都幾肯定係recording問題了...將左右喇叭掉轉插, 拆聲會由右邊去左左邊 我用埋frequency sweep都冇拆, 真係比佢嚇死
係wor, store入面冇左, 搵下有冇其他installer? 我好耐之前裝左依家native player播dv係冇問題, 另外都可以試下裝hevc睇下用番native player播唔播到

hevc
https://codecpack.co/download/hevc-video-extensions.html
唔好玩, 用kc62黎比, 你知唔知dual opposed要用多一倍power?

另外咩叫4"低音係sub仔? 佢果隻都係4-inch high-excursion woofer, 唔係subwoofer, subwoofer只係出20-200hz既frequency, homepod又唔係3路, 冇woofer邊度出mid freuqncy?
咩soundbar都好, 冇外置subwoofer的話低音都係得個boom boom聲, 就算sw3都係細路仔玩具, sony CP值真係好低
最簡單睇budget入samsung
聲音清晰D, 入門有感覺起碼去到S517級數
睇你要求去到邊, soundbar強項唔係聽歌, 係環繞聲影院效果, 你唔追求2 channel audiophile等級既話都ok

買行貨要最平可以等商場特價去avlife買
price.com
有d鋪話行貨$7900
唔知信唔信得過
睇番sony電視有冇auto volume既feature, samsung電視有auto volume可以自己adjust唔同source既volume去差唔多既level
sound bar 聽歌唔好期望,就係咁多
用緊marshall stanmore 聽歌
應該點都會有upgrade掛
分分鐘 standmore更好,唔出奇
水貨其實係咪冇保養既分別?

聽歌質素得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞