Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
但我就係唔想有咁多舊野
個客廳想盡量簡潔啲

jbl1000?
其實音響, 我計埋soundbar, 睇review都係比你做shortlisting, 你要聽過之後先知自己想要d咩, 然後再用review去supplement自己既聽感, 只係睇字係唔會簡到最岩自己既product
依d大陸soundbar你只會搵到槍手文, 冇咩地方會做有measurement既test

睇番定價好似489歐? 依個價點解唔買番q800b...
如果想買Sony H5000+兩個後置 會有d咩option 係同level嘅?
A5000
收到 今晚去睇
43吋電視(闊96cm)配 q700b(闊111cm)+9500s會唔會太闊?見人話窄過電視好啲,我今晚去試聽
48a2 + lg qp5w 睡房睇 效果都唔錯,soundbar買2200
polk magnifi mini ax 好過LG
想買sound bar 俾電視用
音響零知識亦唔太知自想要乜
無乜方向感
筆值3k 左右
有冇咩牌子或型號建議等我參考下
用途係睇片睇戲 少打機
岩岩落鋪頭睇完
我電視係LG C2 65”
店員推介 S75Q SN10Y
SN10Y係上代野黎, 唔好幫人清舊貨, 唔建議買LG冇後置既型號, 因為行貨冇另賣後置, 3.1.2已經係基本setting, 唔要後置既話買s517仲抵
可以放到正常size既都唔建議用依d短bar, separation會幾差
點解會好啲, 除左外觀上好睇d之外我睇唔到仲有咩原因
q930b搞掂, 仲要多隻sub
後置意思係咪另外再買喇叭插落sound bar加強?
大約明你意思
如果唔搞咁多花神野就直接買啲無得再後加喇叭既bar 就可以再平少少
暫時 inconclusive
下個月先入伙新屋同搵人calibrate

而家呢度攞位唔理想,空間有限,仲係少bloomy, 但已經做到層次分明
未調較到大大力打心口,有啲位既低音都係有種好銀耳既感覺。
2.1 bass bass integration 特別唔協調。退返2.0 用住先

希望去到新屋,有明顯改善以上嘅不足
筆直二千蚊 電視用sony
Denon DHT-217同Sony HT-X8500邊個會好啲?兩個都有dolby atmos,或者會唔會有其他選擇
未睇過呢個牌子
同bose/sonos比有咩特別
一google就知
自己試吓,網上好多info
補問,我見price.com有q950a賣緊$4000,平過哂上面咁多款組合,會唔會考慮呢款好啲
$5000先岩
單純因為Q700B係用到9500S既最入門型號, 你budget可以上q930b咁梗係冇問題, 左右距離唔同當然會影響側反射既表現, 但又唔係代表唔用得, 你有後置既話咪可以做番個完整既音場
s217, 兩支都係模擬atmos, 唔好期望有咩天空聲既效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞