Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
啊 原來仲有一個LS c30 & 一個sup仔
550bt無 Atmos,不過都可以當5.1 咁玩
你而家已經有前同後置,執隻中置同 subwoofer, 睇下netflix , d+ 效果已經不錯了

S216 只係 2.1
亦都無atmos
肯拉線同加中置同subwoofer, 效果會比S216好
咁夠曬喇叭,你而家只要考慮拉唔拉線既問題
親戚佢有比成套線比我,雖然唔係靚線,但我唔識+ ve - ve 我無方法分d線

同埋我拖到成屋都係線 係正常既? 要去安排點樣走線?
你玩5.1已經少左野煩
只係兩條喇叭線走去你聽個位(多數sofa啦)既後面
sub就擺係電視櫃隔離/ 或者電視櫃前面都可,sub要插電,同一條subwoofer (RCA)線
前置就擺電視左右兩邊,中置電視前面
感謝巴打 我聽日試下執執個位
啲喇叭線點插有曬
Front前置分左右LR
Center中置,一隻
surround即係 後置
上面subwoofer插1
中低價生爸黎講天龍真係無得輸,只係如果佢地出高階生爸就會同AV AMP既市場相撞,就算最強條Home 550既天空聲道完全只係模擬出黎,517起碼都有兩隻向天反射單元,不過都只屬中低價產品
我自己用緊既216都已經兩年多,佢既高中低音各自有兩個單元,高頻低頻對比其他差不多價位只用全頻單元既soundbar真係比較清晰有力
你點解決 今日又係咁 一耐無開 再開就咁
Samsung sound 除左單元多,bugs都好多
(平時用黎聽歌 睇戲)

今日去現場試517
俾sales sell左 cinema 400
最後買左400
大家點睇
有比較之下天龍個聲同本身電視出黎分別不大
唔support Dolby Atmos 已經唔需要討論落去
517有天空聲道向上反射屬於5.1.2
Cinema 400 屬於2.1
兩回事黎
同埋隻獨立超低音Cinema 400係向下發聲,
係香港玩呢種要小心,唔知會唔會傳到d頻聲落樓下
又來
睇黎樓主開post 第一個qa 問題是,香港玩唔玩到低音,會否嘈到樓下,可以點算好
請問 屋企用緊 Samsung Q950A
用左一年,最近屋企隻貓唔知發咩癲
咬爛左條駁去電視既hdmi線
想問下應該買咩線取代原生果條?
Verbatim hdmi to hdmi 2.1 ?

圖片支援討論

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞