Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
會再立體一d 空間咁會再大d
恭喜巴打~
Q990B個SUBWOOFER夠唔夠力?
夠呀,推到去+6 就好勁
睇戲唔錯
夠震撼
諗起85吋電視+11.1.4影院都覺得正
我個dennln dts216 用bt會慢半秒 聲面不同步 請問點解決
用HDMI接駁
最後都係靠hdmi
正常最好都係HDMI
下一步就係喇叭setup
只係boom boom聲就點都會有既, 但係要夠深同包圍感, samsung暫時都冇可能做到
我記得依度有巴打都係用sony成套, 不過sony無線野既signal interference又真係幾勁, 試下搬遠d router睇下有冇改善
JBL BAR 1000呢
for reference

movie既breakdown,
sonos beam gen 2
surround 5.1 - 6.4
atmos - 5.8

Bose smart soundbar 600
surround 5.1 - 6.2
atmos - 6.5

atmos既表現冇upfiring driver就一定係差d, surround既表現仲可以加後置改善, 但係atmos就冇辦法, 要自己考慮
5千令又幾抵玩, 平平地齊晒成套system, 舊版既reivew rtings都唔太差, 等遲d出左review再望望
我記得好耐之前有巴打問過bose cs, 美版冇region match問題, 唔100% sure, 你可以自己問下bose穩陣d
Surround 又要+6,超低音又要+6,Samsung 都係贏夠平同喇叭數量
始終都係10吋, 量感一定好過samsung, 不過點講都係soundbar sub, 份amp都唔會好得去邊, soundbar黎講算係可接受咁, 睇下1300X隻12吋咩料
12吋
冇錯, samsung贏marketing strategy, 識得玩分散戰術, 高中低level都有product, 仲要cp值高, 不過依幾代都冇咩改進, 之後隨時比其他品牌追過
有無人用sonos ray

想搵部睇戲聽歌都掂既
仲要6粒upfiring driver, $1700 msrp, 減下價既話都幾吸引
12吋會唔會好嘈
睇戲聽歌都掂就唔會係依個價錢 依d低階你當電視喇叭升級版就好
點解會覺得大=嘈, 就算soundbar既sub都有volume較 細woofer produce唔到咁多energy就係produce唔到, 郁唔到咁多空氣fill唔到個空間就係fill唔到 物理問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞