Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔會浪費,5千蚊soundbar既聲一定好過電視喇叭。你唔會想再聽返電視喇叭啲聲
我用AVR直頭長用套system...
電視喇叭除左開箱check 過外未用過
咁你可以裝左soundbar 同電視兩個一齊出聲,或者你睇睇下電視轉下電視聲又轉下soundbar 聲 咁兩個都用得哂
唔係Sony 同三星自家品牌個同步功能 較一齊出聲多數會疊聲…
有冇巴打有電腦駁電視經驗?
嚟緊諗住砌部座枱機打機兼做Roon core

想問吓如果用電腦嚟做source入avm ,其實可唔可以輸出到Dolby vision 同atoms?
我係pc插soundbar駁電視
win11 pc插電視硬係有d問題, 直插soundbar少d
win11應該唔支援dolby vision(曾經有過dolby vision app, 最近已經冇左)
atmos就試過trueHD同dolby digital plus兩種都開到(用VLC同pot player), 不過佢會獨佔左聲道令其他程式出唔到聲
想請教後置牆身已有一口釘,請問如何可以掛上Samsung Q990B嘅後置喇叭?
小弟琴日買咗部Q930b, 但係發現三叔嘅APP冇咗Auto EQ功能顯示出嚟, 請問喺咩問題?
隻ambeo soundbar plus 可唔可以插其他 subwoofer?見佢都有個窿
請問990B對後置可唔可以就咁掛上口釘度?
我廳係pc hdmi out去電視hdmi in再arc駁soundbar, 冇咩問題, 都主要係d configruation上可能會比較煩, 之前裝dolby vision extension用番built in player係可以播到dv, 不過冇詳細試, 冇咩機會係廳睇戲聽歌

https://apps.microsoft.com/store/detail/dolby-vision-extensions/9PLTG1LWPHLF

未必岩size, 都未必可以就咁hang上去, 自己試下, 唔得就要diy改裝
q930b冇auto eq, 得spacefit
佢個pre out sub既port就係比你插active subwoofer
琴晚再test左一陣, 用埋frequency sweep都唔覺有拆聲, 最後將左邊喇叭disconnect, 拎隻右邊喇叭插去left output度, 播番同一首歌都冇拆聲, 即係首歌既問題唔係喇叭問題 如果有qobuz既可以試下依首, 中段開始右邊tweeter會拆

用緊Denon S517想升級有冇咩好提議啊?
而家Atmos唔太明顯
下 乜會減弱㗎咩, 加埋後置囉 q800b,q930b,q990b
最後買咗bose900,開心使用中
請問有冇師兄用緊可以提供意見,唔得嘅話可能會買大法
數字台有對r200唔使3000, 岩既可以望下
Spec都唔知就走去買,說明書又唔睇
咁都係喇叭問題,可能係共震?
我唔知,我唔理!咁你教唔教阿?
S517 無得加後置,我想換另一套咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞