【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
嚴格黎講
我唔係想水d留港撚去日本
我係想d移民撚除左英美澳加之外多一個選擇,因為日本稅並唔係特別貴,先進國家入面只能叫普通

如果你係賺錢留港撚,其實可以無視哂我講既野
因為稅一定係香港最平,
學樓上話,睇錢的話邊度都唔洗去,留香港最好
下?即係點
你有冇瘦到
之前住過一排
極速瘦左十幾磅
例如我情況,我退出左中國國籍,退出埋BNO英籍,拎左日本國籍
但係我既香港居留權自動保留,
如果我36個月都唔入境香港
香港居留權先至會被取消
我本身就係肥佬,冇留意自己有冇瘦到
同個班友唔洗講咁多
班友淨係睇到錢多就得,錢係最重要,最好一世留係香港
搵錢搵到死,推動香港經濟
得罪講句
你講得出稅唔係問題
係証明你人工根本唔高
唔講其他乜柒野保險
你交完說有任何行政服務你係享受到嘅咩?
有冇任何醫療服務享受到?

不過咁講,你鍾意覺得自己接受到
我都唔會阻你
日本年輕人都傾向離開日本嘅時候
你要過去頂爛市真係辛苦哂
歐洲稅務,非洲福利
仲有增值服務俾人歧視一世
無論點都唔會揀日本lo
其實移得民,尤其係移去英美澳加既人
應該唔係追求稅低,而係追求生活
我就係想講日本生活完全唔輸英美澳加
最少我身邊好多人生活得幾開心

如果一味講稅貴的話,咁英美澳加都稅貴

諗稅,
留港賺錢咪算數,入黎移民Post做乜
去左法務局相談先
我呢啲事人表示可以慳番行政書士筆錢
我55變左72
180cm
我人工唔高的確係事實
我交完稅,所有可以享受既行政服務同日本人一模一樣
就算係永住權擁有人享受既都係一模一樣,呢點日本係一視同仁冇任何歧視
醫療服務亦都係質素比香港好好多

日本年輕人傾向離開日本?
呢個係你自己覺得定係有實際數據?

參考日本外務省數據
離開日本既日本人,一直都冇大幅上升
由1990年去到2021年,
離開日本長住既日本人一共只有134萬人
(當然有個原因係日本人英文唔好所以少人去其他國家住)

https://www.nippon.com/ja/japan-data/h01452/
海外に住む日本人が2年連続減少:2021年は134万4900人―外務省調査

頂爛市由我黎做啦,英美澳加交俾你
歐洲稅務,非洲福利
講到你好似好了解日本福利咁
俾人歧視我自己就冇感受到,可能其他ching有我唔敢講
依家新卒3年目
上年先fullpay 架新車
今年準備買4000萬一戶建(35年loan)
等歸化批 銀行話可以做0首期
依家等做多3,4年等自己爬到年收接近500萬
老婆就準備生仔
年收20幾萬港紙係香港做到呢d野咩?
我覺得我人工唔高係日本生活得仲爽
唔洗哂時間再覆佢
有啲人係好憎日本,點講都無用
我都想試下住偏遠啲
不過我暫時覺得自己都係有啲少爺仔
一定要夠方便,所以估計都係考慮市中心
我喺日本住咗10回流返香港
我入籍嗰陣時,你仲未讀完書呀小朋友
其實大家思維唔同嘈黎冇咩用
我既情況係,如果我要住香港,我就要同屋企人一家五口逼幾百尺
加上我呢d DSE炒哂既垃圾係香港都唔荒搵得多錢
黎到日本有依家既生活,我覺得好過香港好多

佢可能好高收入,覺得稅貴既地方唔岩佢,咁都係每人睇法唔同
留港賺錢係好正常,只不過係我呢d人能力低賺唔到香港錢咁解

但係講到日本稅貴,我就真係拎哂Data出黎證明俾你地睇日本稅比起英美澳加唔係特別貴

日本福利亦唔會輸英美澳加,而且留學生都已經可以享受到日本大部分福利
永住同加入日本國籍更加係享受到100%日本本土人一樣既福利
你不如解釋俾我聽你有啲咩覆你開返收到先再?
你睇醫生嗰份社會保險係你自己俾錢㗎喎,你有冇計過自己俾咗幾多錢?睇醫生嘅成本係幾多?
你知唔知道日本嘅汽油入邊嘅暫定稅率收咗幾多年?
都俾埋外務省data你睇,個唔個別我諗大家都識判斷
咁你又知唔知道你嘅薪俸稅入邊有一項叫做特別復興稅,喺設立嘅時候喺法律上規定咗收款年數。
然而呢個特別復興稅政府改咗嚟用防衛用途,而且繳交年數加長左。
下次就到消費稅㗎啦,希望你可以為日本嘅老人家繼續努力工作
你知唔知首相選舉嘅時候應承咗10年唔加稅?
而家幾多年?佢已經開緊刀
未來三年,仲要冇大選舉,我真係恭喜晒你
作為日本國民我相信你對呢啲政策完全係理解,希望你係完全明白嘅情況之下我我有啲我有啲窮愛呢個國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞