【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
到返轉做野3年後再讀2年書歸唔歸到藉
語言學校讀到N1 再搵工
嗰陣0工作經驗
有工作經驗應該會易搵啲
一撚樣咁垃圾
唔使旨意老咗有得拎年金
多數都爆
應該唔得,因為入籍其中一個條件就係穩定收入(穩定納稅俾日本政府)

你留學生簽證只可以做PARTTIME,點有穩定收入?

老豆老母定期俾零用錢唔會計穩定收入
想問下如果想從香港銀行戶口㩒錢拎yen
響便利店㩒係咪最唔食手續費既方法?
有冇更平既方法?
想知嚟左半年之後邊間銀行最易申請
郵局?
愈早準備愈好
唔可以剩係靠eju入東大,要分數夠先有資格再進一步考試
間間唔一樣,剩係靠eju都入到既大學唔少
國立大學有資助,私立都有不同程度資助

其他Google
另外,其實唔識日文都有機會入東大或者其他日本大學,

對自己英文有自信的話可參考:

https://www.mext.go.jp/a_menu/koutou/kaikaku/1383342.htm
的確需要
冇錯,只考11月的話,大學申請時間的確係就唔到EJU成績放榜的
不過有不少大學可以準許你只提出11月EJU準考證黎報名
之但係如果你到時放榜EJU成績不達標,就會蝕左報名費

所以如果你想考好D既日本大學,建議都係早D學日文考6月
否則就報一年/半年日本語學校去考11月+下一年既6月+11月

因為有日文呢個難關,同時挑戰考日本大學+香港大學並不容易
自問能力不是特別高的話建議選好一條路盡力做
否則三心兩意香港u又入唔到,又要再浪費多1/2年時間考日本u

例如我就係一開始就放棄香港條路,自問冇咁高能力考掂dse

如果自問能力高的話隨便挑戰都得,自己考慮好就ok
LM
jpue可報大學入面,只有千葉大學係好少少,其他都係程度一般-中下游甚至可以話低級
呢種數理科大學排名相對唔算好重要

專業知識+教授水準+教授人脈更重要
在留卡點申請中文名
係咪到步後去市役所填表搞就得?
洗唔洗收費?

同埋地址登記個陣係咪自己寫地址就得?
唔洗任何證明文件?
酒店/airbnb個d係咪都冇問題?
依家先知自己出糧比自己都可以pr
日本pr係咪一定要留係日本先可以keep住
低技術係咪只可坐10年移民監
日本都叫移民監
又唔係唔比你出境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞