【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
搵到工就有機會留低,唔關技唔技術工事
荷蘭咪又係非熱門移民國家
各個國家都有唔同文化
適合自己就可以好撚爽
可能我好運,
依家後疫情時代人人都WFH,
應酬交際OT個d接近冇哂
而且我識到既日本人都對我好好
但完咗留學visa想要繼續留低,唔計娶日本妹咁應該要拎就勞簽證?就勞好似唔係乜工都得喎,假設小弟去讀一年,期間搵到份工廠打工咁先算,讀完語言課程後同老細講轉長工,咁都出到就勞visa??
幾歲?銀行有幾多錢?
後生不如讀個專門學校仲好
三張嘢,十幾萬,依家直頭冇嘢撈如果再儲幾年錢到時真係老到郁都唔郁唔到啦,垃圾到自己都覺得如果真係去到日本盞拉低人哋國民平均水準
你唔試點知,
我有fd高中畢業
做酒店front職員都拎到就勞簽
本身做邊行?
最好考咗JLPT先
原來如此因為見就勞好似好難拎所以問下,如果真係垃圾工都得咁真係要去試

唔係讀完語言學校再去考㗎咩,考完直接報專門學校?
工廠嗰啲「單純勞動」工作只能申請特定技能資格
5年就無得再續,一定要走或轉他簽證,係一種勁閪既種類
但技人國係做唔到工廠,就連一般零售都唔得,話知你間舖有幾多外國人,除非間公司有免稅counter呢類做到藉口既部門
如果年收230萬,申請帰化成功率會唔會好低?
正常日本人公司做日本人生意,做遊戲美術
本身呢行人工低,怕唔批,已經做左2年
唔係日本本土人係咪好多風俗店都唔比你入
如果有少少錢可以幾年唔做野得唔得
即係最多2年留學+5年垃圾工就勞,要喺5年內諗辦法轉其他唔該巴打
工廠嗰種就労係因應傳統技人國資格cover唔到既範疇,而另外設立既在留資格制度
可摸耳#多少少
如果金錢同時間無問題
半年至一年語言學校(睇你本身日文程度)(最好考到N2)
再2年專門
再技人國簽
唔該巴打小弟會認真參考下因為冇錢所以先諗住打工再轉正社員(廢人好似好難),小弟夢想好簡單只係想喺日本搵份廢工有個地方住做社畜,如果報多個專門要度度先
新卒先易搵工.
好多公司會當你係白紙.由0開始教
非新卒反而會要求你識好多野

唔介意做飲食做服務業都可以批到VISA
識普通話.英文.廣東話.日文. 做服務業基本上visa好易落到黎
甚至コンビニ都聽講過有人批到visa
酒店要接待外國遊客.香港識講4種語言係日本眼中已經係技術工作
自己都只係書類準備階段.講既未必岩
聽講係只要證明到你養得起自己就得
會查你流水
假設你月入16萬.但係生活費淨係每月14萬.每月穩定儲到2萬既話
都冇話唔會批
case by case 好多都要等人地判斷
感謝樓主無私分享,睇得多尼類移民post都知總有班人鍾意唱反調,一黎就話香港收入高稅低係最好。

其實有人分享下外地生活情況就係等香港人知道尼個世界好大,唔好一味用同一思維去諗野,唔係個個連登fg月入50k,留香港又未必睇到前景,咁點解唔出去闖下,可能你揾兩萬幾三萬,但生活質素已經提升唔少,你係香港地揾揾埋埋都係俾哂五大地產商,生活質素唔見得高好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞