【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
真係唔明個分別係邊

大家都係交差唔多既稅
政府浪費左去
起埋啲垃圾鐵
收伊斯蘭非洲難民
做世界警察

政府浪費左去
防衛用途

關我咩事?
咪又係我地控制唔到,浪費左
我冇交得比人地貴咪得
咁好氣仲同佢嘈
我跟足政府標準交稅,
做個守法公民,
唔偷唔搶做正當工作
享受日本生活

我並冇排日本公屋,亦冇拎日本綜援
靠自己一手一腳搵食亦唔貪心只求安穩生活
點解又可以係蝗蟲?
等陣先等陣先
你搞錯咗件事喎
日本嗰份醫保,你係唔買嘅你要比全額睇醫生喎
冇錢一樣,冇得睇喎
你仲要唔夠呢份保險係犯法
香港部你係額外買份保險,等你有需要嘅時候可以去私家醫院享受更好嘅服務
但係你冇錢公立醫院都會收你同補貼你個喎
你係咪搞錯咗啲乜嘢?

至於油果方面
你而家入油平純粹係日本政府冇錢
日本生活水平低先平姐
你唔講去馬來西亞入油?
原來係個on9仔,仲嘥時間回你添
日頭先講緊香港圈永遠唔會團結
咁快有人辦
個分別就係
負左數條數要國民填
點樣填?
你望下嚟緊五年嘅稅

你不如話我知,呢個世界有冇任何一個國家
交唔起醫療保險要凍結你資產?
歐美再仆街,交唔起都係唔醫你
https://mainichi.jp/articles/20210216/k00/00m/020/278000c
醫保其實冇咩搞唔搞錯,
只係大家觀點問題,最少我覺得呢份醫保我俾得心安理得,
我呢d低收入人士亦唔係貴
最少比起英國IHS NHS,我覺得日本價格好合理

因為日本政府冇錢,所以油平,咁點?
我日本渣車,車稅平過香港,入油又平過香港,
一個字,
所以玩永住路線就夠
唔對路時可以再返香港
用bno去英國又得
那我就好簡單
喺日本嗰陣,淨係薪俸稅我每年交緊40%
仲有10%住民稅
就係一路救濟緊日本班廢老同埋好似你哋呢交雞髓咁多稅,以為自己盡晒國民責任嘅人
我認我係好戇鳩㗎,所以我而家咪去咗英國囉
咁呢個真係日本好好多
首先日本你交唔起醫療保險,都一樣會醫你,
不過找數係日本政府稅金找數

另外,日本交唔起醫療保險係有非常多減免,
甚至減到1xx日元
但係就算唔交,都係會照醫好你先

https://hoken-room.jp/money-life/6890#:~:text=%E6%89%80%E5%BE%97%EF%BC%88%E5%B9%B4%E5%8F%8E%EF%BC%89%E3%81%8C%E4%B8%80%E5%AE%9A%E4%BB%A5%E4%B8%8B,%E5%89%B2%E3%81%A8%E5%A4%A7%E3%81%8D%E3%81%8F%E3%81%AA%E3%82%8A%E3%81%BE%E3%81%99%E3%80%82
UK最高稅率45%喎
有冇去錯地方呀你
想問下歸化申請嗰陣係自己搞定比錢人幫你搞?
根據你既講法,你去英國一樣好on9,

你日本交40%薪俸稅

我諗你呢d高等人應該搵緊4000萬日元

即係英磅254100

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates

63.25% (63.25% in 100k-125k band: 40% + 20% due to loss of tax free band until 125k + ~3% NI, excluding employer NI, back down to 45% + NI above 125k)
+ 2% Class I NI for over £4189 pm) 47% (over £150,000) [224]

見到你交咁多稅俾英國,真係好羨慕你
我呢D垃圾搵唔到咁多錢
全家都去晒嗰邊
雖然最近都唔太好
但我交出去既税冇日本咁撚戇鳩
社畜嘛

唔係好明
首先我本人經過香港即刻走咗去第二度
其次,我啲朋友真係返香港喎
我冇比較過兩邊制度喎
真係唔好意思,
我呢D低等人淨係識睇自己交緊個稅既金額係幾多,

唔識得好似你呢D高等人咁
識得睇D稅交得戇唔戇鳩

你覺得交100蚊稅俾日本係戇鳩
但係交120蚊稅俾英國就唔戇鳩

我真係除左羨慕你搵錢多,唔知仲有咩好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞