【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
頭個幾個月用旅遊VISA,去到先搵辨法轉在留資格

點轉?
香港
樓主你做IT9洗唔洗讀專門學校?定係大學就得
大學係咩專攻?
可唔可以詳細講多少少永住權
我有興趣 麻煩
由細到大都夢想去日本住幾年,但係放唔低工作(奴隸),所以都冇乜考慮過working holiday,出左呢個人材簽證令到夢想好觸手可及咁
唔知樓主知唔知日本金融業人工同香港/英國差幾多,同埋會唔會有多啲機會有全英文職位呢?
Keep到而家咁上下人工的話有好大信心過80分,只要過左搵工呢關就可以即刻起行咁
未除稅都得15000hkd 點20
要入藉先可以真真正正脫離中國籍唔駛再做強國人
如果拎特區護照入境,張在留卡都係寫你國籍係中國,連(香港)都冇
申請乜嘢都要填中國先過倒

所以建議大家長留嘅話,有bno就點都用bno入境
起碼你個國籍係英國
語言學校係咪間間差唔多?是但搵間口碑正常既讀就可以?
同埋如果諗住喺日本搵工,係咪應該揀東京既語言學校,唔好揀京都、大阪個啲?
口碑ok既就得
盡量東京>大阪
因為工作機會多d
「香港人既NETWORK」係唔係有生之年都唔會出現
想問下巴打留學前喺香港點準備? e.g. 過到去之後嘅住屋水電/電話/銀行之類
本身有熟人識定學校對留學生會有支援
thanks
呢個係絕對唔會出現
自己今年都36
再唔走應該一輩都走唔到
仲有d咩考慮/過唔到自己?
我 34 一個阿哥成家走左
註定留係到照顧兩老
我都35
依家睇緊呢到啲資料
依家開始pick up返啲日文
自己香港做緊既係日本又唔太知點銜接
揾工都想知多啲門路
學校通常都有支援,但有限度,因為班Staff時間有限
我當時其實係受到好多大陸同學既幫忙
大陸人同學同我一齊去登記哂d住屋水電/電話/銀行
香港人同學反而唔會理你任何野
不過聽聞有人玩詐騙,記得自己既所有證件一定要自己keep住唔可以交俾人

要香港人守望相助可能真係冇可能
要做就快
我覺得你又唔好咁灰住
其實由你做主動嘅,你就有控制權
即係當你係主席
你就可以有權去選擇理事
有理事你就可以做你所講嘅network
所有野都係由你控制住嘅
network就係你,你就係network
要記住唔好依賴人地個network
而係互補不足
你有嘅人地無嘅,自然會同你講數
當然唔係一朝一夕嘅事
你做好左你自己,自然有同路人
但連你都唔做,又同其他人一樣睇死做唔到,咁樣咪唔成事囉
香港人只係唔信香港人會幫自己啫
打破左呢個隔膜就自然有一班同路人
仲記得香港人遊行個個秩序啦,平時就冷冰冰,但團結起黎個時都係可以做到嘅
反而我覺得係香港人太易信人先被人利用得多,所以而家對d"好人"有介心啫
所謂人幫我,我幫人
雖然我暫時冇乜受到過香港人既幫助
但係我都希望黎緊如果我幫得到香港人的話
佢地未來都會去幫返其他香港人

同埋有個問題就係
有一部分連登仔覺得,
移到去日本,就只同日本人玩
完全唔想接觸返香港人,
否則就係唔融合當地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞