【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
外人不等於nigger
但都係現時被時為差别用語嘅一種
日本人正式場合一定唔會講
至於source就自己上日本google 打外人會出一大堆LINK講有貶義
的確未至於nigger但唔係體面嘅用字
自己覺得用外國人最好最中性
外人語氣上都已經有種不友善,要睇同我講野嘅人係咩情況之下講
講笑定認真,正式定閒聊
一到步搵間齊傢俬既短租一個月難唔難
係咪要上Airbnb搵
我上網搵資料,幾歲都收喎
咁外人呢個詞又真係有機會係帶貶義喎
上google搵都搵到好多人話唔好對外國人用外人呢個詞
広辞苑嘅定義甚至有「敵視すべき人」

https://sakura-paris.org/dict/広辞苑/prefix/外人

①仲間以外の人。疎遠な人。連理秘抄「―など上手多からむ座にては」
②敵視すべき人。平家物語1「―もなき所に兵具をととのへ」

又真,2個post夾埋過千
好難逐個追
一係追故模式,叫做好啲。。。。

好彩我由一開始已經追緊,所以ok
你同個source講 唔好同我講
我有無計錯數(數學拎U)
稅後400即係每個月大約港幣2皮?
夠一家4口咁恐怖?
唔使拖肉華出來講
語言嘅野唔係法律有人覺得係有人覺得唔係
連登夠成日話蝗語入侵唔通又問人拎source統計上一輩點講野
如果係一個80歲婆婆同我講外人さんですか我唔會嬲,因為佢果代人係咁講野
但係有人係正式場合用我就會覺得奇怪
好明顯任何正式場合都唔會咁叫非日籍嘅人

你覺得係100%無問題,都唔奇
我只係覺得語言係生嘅,有好多灰色地帶

就係咁
唔講其他,有咩係度留言
好人好姐t咩g,仲要係咁回
原樓主都係開post討論
其實搵食過主啦

至於你地既爭拗,懶得睇,停啦
我都唔係好明丁蟹巴做咩會trigger到
一直佢都幾正常
明明外人呢個字唔係一個體面嘅字
公道講句
外國人同外人差好遠
多謝解答!

3. 既然工作經驗排第一,咁我應該愈早走愈好

5. 有日本人咁諗就好,之前有諗過「香港人高效率」呢樣嘢係咪只係自我感覺良好
我平時都係以「慢工出細貨」嘅模式做嘢,好好奇當我有機會喺日本返工,係咪喺人眼中都會變成「高效率」
Ching唔使咁嬲,我覺得佢都係答緊我嘅問題,我會參考下

始終我唔係本地人又唔係白人,本身我都有去到日本可能俾人睇低一線嘅心理準備
好假,自己影自己返屋企,係咪要先入屋set好個camera再扮多一次返屋企?
沖涼既部分要課金先睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞