【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
其實佢70分係唔係好易達標
我當你:
U GRAD 10分
做左5年野 10分
30歲以下 15分
3大畢業 10分
N1 15分
都60分
好彩搵到果邊有人工400萬Yen一年
拎多10分
岩岩好70
未計連登咁多人有master (+10), 做特定行業又(+10)
見到都心郁郁
你係唔係誤會左D位,
年收800萬先20%稅?
https://news.mynavi.jp/article/20201021-1418779/
月收20萬既人.稅後已經得番160,173 已經20%稅.
https://tax.salalive.com/post/inhabitant-tax-monthly-salary-amount-66/
月收66萬既人,稅後得番45.1萬.係32%稅
最難係呢個
好彩搵到果邊有人工400萬Yen一年
要睇你讀咩
同埋高度人才係限死你做同一份工
最近閑散期返工好悶,有冇人黎吹吹水
其實新入去第一年有440萬yen 年薪係唔係正常?
之前見過一份agent 話440萬年薪
但係佢係賣人頭做it project
假設你個個月無project 要跟人工就得返60%

見到咁所以放棄左
新卒年收落係224-322萬左右
冇經驗既人地點解要用440萬請你
440*0.6=264萬.符合國情
你個數應該係普通総合職
IT狗初任給5mil up都唔出奇
呢D數據去頭去尾個10%左右架啦
實有人新卒年收1000萬既
我都識人大學院出黎做IT 600萬年收
普遍都係落係300萬前後咁解
如果明知自己唔係有料.都好難搵到份新入職就咁高人工
日本好似唔需要,因為你對國家有貢獻(交足稅)就ok,只要你自己夠資金Run到
因為之前唔個知行情價位
所以洧底放棄左

利伸:本身香港做開IT
有經驗既推左呢份工好正確
講得出冇JOB就*0.6既公司真係狗也不屌
應該係因為佢只計“稅”(所得稅同住民稅)
咁計係冇20%嘅
但原樓主本身應該係講“手取り”,扣咗嘅一齊叫“稅”
實際上我都直接咁叫晒做稅
簡單黎講,出糧帳面500萬,
扣哂所有要交俾唔同政府機關既數,
真正到手大約得返400萬
我用過Doda,同你感受一樣
做緊game programmer,話想搞game engine或者搞graphics
然後佢會sd啲animator,CG artist比我

如果係game industry/其他創作行業(廣告,video等等),可以用creek & river嘅service
我當時係用ファミキャリ
(遊戲雜誌famitsu同creek & river一齊搞嘅專for game industry嘅service,agent其實都係creek & river嗰邊)
agent有幫我執cv,然後有interview會比啲面試問題我,同我一齊傾點答
不過呢啲應該間間都會?
bizreach
geekly 有一個agent 跟住你
呢兩個用落都唔錯
用平價台3000yen已經夠晒啦
rakuten mobile 3000yen倒無限data
除非你去啲山卡啦地方唔係都應該唔會收唔倒
外國人喺外國大學畢業,喺日本用新卒身份(加上係wh簽證)想就活成功個人就覺得好難
你要同啲日本大學生一齊group interview,以你嘅日文你真係砌得贏佢地?
仲要講緊每apply一間公司都要搞幾十樣嘢,聽N個座談會,未到interview階段你已經崩潰

如果你唔急嘅話,喺香港做番兩三年IT,
有啲經驗,練吓口語再去揾工(非新卒)會易好多

IT狗可以試下用呢個
最好唔好同日本人行同一條新卒就活路,
唔少大公司會有留學生既路線去in人
我建議就愈早去習慣愈好,
留香港返工跟住一拖再拖就會慢慢搞到難度愈黎愈高,
日文口語亦都係日本練最快,日本工作環境亦係愈早去適應愈好
其實去邊都係要快
身邊好多幾年前話儲多2年錢先去
結果到而家都連Application都未申請
好正常,人係一入左comfort zone就好難會出返黎
要做就立即做
問題係佢而家唔係留學生身份,同時又冇工作經驗
雖然日本等人駛,但都唔係隨便咩人都要
如果佢係外國大學畢業唔夠2年,拎wh簽證
可以照應徵好多公司既留學生新卒路線
當然你話鬥唔鬥得過日本在住既留學生就另一回事
外國人撈it嘅話建議直接搵d日文唔係must嘅公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞