【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
300萬一年唔洗交好多稅咋喎,
有老公的話仲可以有家庭免稅額,佢係咪唔識報稅咋
都幾寫意咁,但普遍係咪兩公婆至少有一個係香港人既夫婦,都係焗住揀大城市(例如至少五十萬人口地方)?
你邊度返工咪住邊度附近,冇話一定要焗住住大城市
但係大城市多工作機會的確係事實
唔該晒幾位巴打
我自己個case就想帶老婆同小朋友過去
老婆日文唔太好同埋想多少少時間睇住小朋友
所以最快出到黎打工我諗都三年後
自己預年薪大約500萬
照你地條數每個月應該都冇幾多剩

結左婚應該冇得唔同一世帶
如果其中一方收入少過103萬內唔洗交稅
呢張圖都解釋得幾詳細你可以參考下
唔該巴打
我都係叫男朋友慢慢睇
Thanks,咁我要好好諗下自己最郊野可以去邊
想問吓如果喺香港做咗一兩年嘢, 之後諗住去日本讀一年語言學校同埋順便搵日本工, 咁可唔可以apply新卒嘅postion?
新卒或者第2新卒都有機會,不過要盡快
愈拖會愈難,同埋日文最好自己預先學愈多愈好
btw普通工作visa同高度人材
分別係咪只有拎pr/帰化既時間唔同? 普通visa要十年 高度人材一/三年
同埋呢兩種visa有冇咩限制
比如話工作visa期間離開日本有冇咩手續要搞
普通工作visa同高度人材
拎pr時間唔同,普通visa要十年 高度人材一/三年
帰化兩種VISA都冇分別

visa期間可離開日本,離開一年內返日本的話,冇手續
超過1年,唔超5年,就要申請再入國許可,超過5年VISA取消,

如果VISA過期都未返日本就要重新申請VISA

但係永住權同帰化既申請條件係一定要長住日本+日本工作納稅俾日本+有日本VISA

唔可以一次過離開日本超過3個月
就算冇離開超過3個月,一年內唔可以離開日本超過150日

拎左VISA之後返香港返工,夠時間就申請pr/帰化,係行唔通
有一個做法有人試過
去日本拎經營VISA開間IT公司,
跟住一直住日本接香港freelance
都成功拎到PR
係聯絡返個盤下面寫個間不動產
咁想睇幾個盤咪要逐間contact
通常一間不動產公司可以做哂差不多成個SUMMO網既盤
因為大部分不動產公司既盤來源都係一樣
呢d公司只係收個中介費用
你SUUMO是但搵一間,跟住上到去show summo個網俾佢睇,
如果同一區既盤的話,好大機會可以搞埋俾你,太遠就未必會幫你搞
其實應該語言學校畢業之前幾耐就要搵
香港冇返過full time淨係得intern幾份大學畢業就去咗日本
同埋第二新卒姐係咩
咩係免稅大陸佬,
即係搵人幫你免稅買野?
日文至少N2水平,咁請嘅機會大d

我有日本朋友用indeed 搵工
我自己之前用過mynavi
(有分fresh grad, 中途採用版,視乎自己情況用)

亦都有用過叫Job Antenna 嘅網,幾好用,推薦
(不過因為主要focus 其他縣嘅工,所以可以望吓邊間公司啱,睇下東京、大阪本社請唔請人咁)

或者可以由日本main con 著手搵 (e.g. 鹿島、五洋)
google「スーパーゼネコン5社」就見到

如果煩惱嘅可以搵recruitment agencies
Pasona, Doda, Recruit (リクナビ)個d
未用過所以唔太清楚
冇話幾耐之前,你覺得自己日文ok就可以去
搞工作簽證,簽員工合約都要時間,快慢人人唔同,所以愈早愈好

新二新卒即係做左1-3年野再重新搵工
或者有d公司會將25歲前既人定義為新二新卒
Pasona, Doda, Recruit
我記得大陸人論壇有過超級詳細既教學講呢d recruitment agencies
有埋經驗談,事例
不過搵唔返了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞