【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
我果陣係有fd都係日本
填佢個名 叫佢聽電話
1. 我上網搵到幅圖叫「賃金プロファイル 男性(標準労働者)」,顯示左大学院卒嘅年収,當中27歲係~460万円,而29歲係~520万円 (
https://www.jscore.co.jp/column/lifestyle/2021/dream_edu/amp/)
我依家27歲,喺香港拎左工程master,日文N2。請問搵工叫價年收500万円嘅話過唔過份?

P.S. 如果搵到份工係年收400~500万円,喺高度人才簽證計分表仲差5分先到70分。啱啱考到N2,諗緊報唔報香港7月考N1,試下拎多5分

2. 計分表裏面有一個項目係「各省が関与する成長分野の先端プロジェクトに従事」,所需證明係「そのことを証する文書(例えば、当そのことを証する文書(例えば、当該事業に関する補助金交付通知書の写し及び当 該プロジェクトに従事している旨の説明資料)」。請問係咪要做攞政府資助嘅project先拎到分?

唔該晒!
要點先feel到日本人覺得你日文勁?
存款證明書係咪要落分行搞嗰隻唔可以用ebanking印
SUUMO就得,
過來人建議盡量住近D
唔需要有呢種feel
問相關機構,每個地方接受既證書都唔一定一樣
冇必要自己印,我恒生用apps嗰個客服對話叫佢寄結餘證明書,三至五日就收到。唔使落分行
日本係好正, 但好似退休福利個D唔多掂
同埋IT9人工係咪好難上到1000以上
唔做IT9是咪唔使諗去日本?
之前搵咗兩份non IT9都話唔侵本身冇visa嘅玩
搵agent佢又推咗份IT9畀我in
最難係拎第1個visa
利申非it9
諗過拎咗個visa去咗日本先再搵過第二份
但咁靠最初間公司拎到個visa跟手就走人好似唔係幾好
in新工人地問起又唔知點答
IT狗喺香港揾日本工都有機會有人請
非IT狗就最好去咗日本再揾
唔會差得去邊,不過住近D你到時就會知道有好處
通勤時間好大影響成個人既生活質素
唔熟嗰區
不過日本(最少東京係)通常講嘅治安差係指多露宿者,半夜條街會有人(醉酒佬)嘈
好少係指差到成日有打劫/爆格
如果係男仔基本上冇咩問題
但女仔一個人住會有啲唔放心嗰種
thx 可能復活節去探下路
東京治安真係差極有限 特別係同外國比嘅話
巴打你點拎到你個1st visa
參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞