【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
咁你既選擇可能得返樂天
1. 請問如果見工面試全程用丁寧語講嘢大唔大問題?
見面同收尾應該仲兼顧到尊敬語同謙遜語,但係中間對答嘅話我冇信心唔出錯

2. 關於喺履歷書寫自己嘅availability,請問通常接受幾長通知期?

3. 我想搵同自己學歷相關嘅職位,而自己學歷同我依家嘅職責冇乜關係。請問係咪會唔理我依家份工嘅工作經驗?

4. 請問轉職面試係咪好少問讀大學期間嘅經驗(例如課外活動、exchange)?

5. 根據各位嘅個人經驗,香港人除左英文可能比日本人好啲同識普通話,喺工作上有咩優勢?

唔該晒!
建築工程撚咋
想請問 樂天 4-5年經 寫曲 年薪幾多
1. 請問如果見工面試全程用丁寧語講嘢大唔大問題?

講錯寧願唔好講.新卒+外國人令你只要用ですます型就夠做.

2. 關於喺履歷書寫自己嘅availability,請問通常接受幾長通知期?

我唔清楚.其他ching解答/,我見工個陣仲係讀緊書

3. 我想搵同自己學歷相關嘅職位,而自己學歷同我依家嘅職責冇乜關係。請問係咪會唔理我依家份工嘅工作經驗?

唔係新卒既話.睇既係工作經驗>最終學歷程度>讀咩科

4. 請問轉職面試係咪好少問讀大學期間嘅經驗(例如課外活動、exchange)?

我讀書個陣in.in親都問.定番問題.唔知非新卒係咪

5. 根據各位嘅個人經驗,香港人除左英文可能比日本人好啲同識普通話,喺工作上有咩優勢?

香港人做野出名高效率.只要間公司之前有請過正常既香港人就香港人個名基本上都唔會臭.
我公司自從請左我同第二個香港人之後.都話香港人做野好快好好.
之後又請多左2個雖然4個人都唔同部門.新入黎個2個連名都唔知叫
有咁撚樣講野既面試管.入到公司都唔分會被重視得去邊.
外人.外你老母
講笑?同你好熟咩家吓
係咁留tg想做生意?
外人呢d咁撚歧視既字眼攞嚟講笑?
你唔同個黑人叫佢nigga之後話講笑?
考番個試啦
如果佢都唔打算以後住日本最多只黎旅下行,

咁冇咩點,唔會追佢,

如果佢想以後長住日本,

咁交返D年金好合理
Yes就係咁計
我有FD城大畢業,master我唔知邊度
同你差唔多情況,真係1年拎左pr
OP
咁計其實好多香港人都係高度人才
越早去到個邊做野越著數
特別係年薪個方面 多一年升就係多一年
好多人衝破唔到日文呢關
本身日本又唔係好多工可以俾你唔識日文都做到

加上
1.大家一諗移民只考慮英美澳加
2.對於日本大家都有好多Stereotype既壞印象

所以依家就算歸化入籍或拎PR難度降低左咁多,
都仲係冇乜香港人/歐美人去

結果用呢D制度用得最多既都係大陸人
咁外人的確有少少貶義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞