【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)
https://lih.kg/3046583
咁真係要盡快起行
唔該曬你同上面位巴打
睇日本自己公佈移民數字就知日本移民係相對其他國家來講係好少
廚師就見中國人多
開鋪頭香港人中國人都有
主要避税用 賺唔到咩錢
年中見唔少呢d港式茶餐廳咩小食店之類執粒
日本人係食都食韓國野台灣野啦
我都好想去event

我日本語學校畢業就撞正武肺市道最水淡嗰期
只係搵到份閪工,土日祝休全部同我無緣,乜event都去呩到
工作簽證仲只係批我一年,今個月底到期,仲等緊公司出文件俾我
諗起嚟緊要天寒地凍去品川排隊,真係灰到一個點
1.佢地唔係正式移民國家,但唔代表佢地既永住+入籍難度比其他國家高
2.日文對好多人黎講真係一個難關,好多人一諗移民就諗英美澳加唔會諗日本

所以日本移民先係少

但係睇返數字
https://www.moj.go.jp/isa/publications/press/nyuukokukanri04_00018.html

在留外国人数288万5,904人
永住者人數80万人
特別永住者30万人

在日中國人人數78万人
計埋日籍中國人
估計有100萬中國人

其實100萬人已經唔係少了
當然日本總人口1.2億人,相比起其他正式既移民國家黎講,
中國人百分比算係好少
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D%8E%E8%A3%94%E7%BE%8E%E5%9B%BD%E4%BA%BA
美國既華裔人佔美國總人口1.5%

日本情況:
約100萬中國人
1.2億日本人口

即係中國人佔接近1%

其實同美國呢種正式移民國家真係差得唔遠,只不過香港人太少,同埋香港人真係唔蒲頭
香港人少同大陸人多已經兩回事。美加唐人街 呢十幾年廿年俾支國人入侵。蝗語代替廣東話成主流。 佢地自己又分祖籍 班友好多英文唔掂圍爐好正常 同埋大家互呃都唔少。不過讀書同做IT9 個班好識利用網上去團結囉

其實真係兩種價值觀既衝突黎

一部分香港人/連登仔價值觀:
移到去當地就埋當地人堆,將自己變成當地人
唔想理其他香港人,甚至歧視人地語言講得唔好,踩人幾腳

大部分大陸人價值觀:
唔會介意埋唔埋到當地人堆,中國人自成一堆,有好野大家中國人分享
上面都有ching講左
大陸人係
小至有咩著數減價 餐廳好唔好食
大至搵工見工 教日文 股票邊隻好
個個打一大篇出黎講

久而久之美國加拿大就形成一股中國人勢力,大家互相合作係社會入面上位

而我移民其中一個原因係今生今世唔想再做中國人,
所以我心情都好覆雜
有咩補助金?
結婚助成金60万円
出産育児一時金50万円
幼稚園上限100000円
保育料33000円
児童手当 0歳から中学校卒業までの児童を養育している人
所得等により5,000円から1万5,000円

等等既優待,
雖然大部分都係FOR結婚人士,不過少子化社會咁都正常
同埋呢D野香港人申請到都好少拎出黎講
我都係靠D大陸人NETWORK先知道
所以你可以帶頭去建立香港人嘅圈子
只要你一開始係咁諗
其他都會比你感染
做到個個都係咁諗個時就唔同左啦
你估中國人一開始去日本就係咁樣咩,咪又係多年黎建立出黎

而家呢一代嘅香港人唔同㗎喇
近排先睇左個channel係在日香港人讀書,又會訪問其他在日香港人
又會兩個channel合作拍條分享片

如果你能夠用你嘅概念接觸呢d人
一定會實現到你夢想啦
其實移民有好多學術研究

Culture shock usually is comprised of 5 phases: (1) honeymoon phase, (2) rejection phase, (3) adjustment/adaptation phase, (4) integration/biculturalism phase and (5) reverse culture shock (that occurs after you return back to your home country at the end of your program here).
三張野以上係咪得番搞生意開公司?
屌啊.拎少左60萬...........
呢D不嬲有 關加稅咩事?
加稅D人錢少左更加唔想生 更加省住洗
基本上日本加稅係等於將一個已經出血不止的人再對多幾刀 想佢快死D
東京外國語大學多唔多外國乳?
我研究緊靠讀修士加分
巳有2個master
搵緊修讀期短的修士
2022年可以結論出安倍經濟學係完全失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞