【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
同其他巴打講嘅一樣
睇吓有冇d 公司請識英文嘅人,負責做外國project 咁樣
咁我哋外國人嘅優勢又發揮到
又易d 適應
多謝巴打教路
真係要谷下日文
依家返工忙過隻蟹
見到呢個post真係有種時間唔等人既感覺
recall返好想去日本生活既心
真心多謝巴打
Recruit agent太spam 咩狗屎垃圾工都照sd過黎
好多都唔係封左就404
都唔知係咪上邊禁左香港都唔俾揾
電話費好貴,慣左香港個價,去到外地真係覺得好金
我之前有睇,好似有限Data都已經要300蚊一個月

水果係偏貴,但係咪隨便買都勁好食?
導航係咩黎?車?

話時話,日本養車成本點計,堅想買
唔買樓,但業主加租同換租客情況係點先?
我係用recruit agent搵,完全明個種spam
不過佢data base夠大(at least我個行),淨係filter番agent推薦個堆再自己search都好夠,加上面試安排幫我打點好,又有練習,我覺得值得一用
叫カーナビ既app
跑高速清晰好多 搵到比較好既路線
同你講邊度有超速相機
周不時跑去其他縣玩覺得好實用

上年full pay 買左架新車370萬

任意保險年費4萬円(冇保自己車 ,對人對物無上限)

E-power 1L油跑到23km
我係Costco入油 149円/L 一個月8000円左右油費

洗車一個月3000左右

新車又唔洗俾錢保養 反正有咩事原廠整
其實日本好多行業都唔會大量接觸外國客
好似我果行咁,我自問pm經驗可以令我一埋位就完美適應,但日文唔夠好的話,佢有幾多外國客俾你幫手serve,可能得10%,肯定唔會為左呢10%請你
始終日本係一個國家
serve得都係國內人行先
暫時都係盡力煲日文先
想問下做左正社員既話係咪除非間公司執笠又或者嚴重紀律違規
基本上間公司唔會炒人?
家陣返緊果份工幾舒服
雖然人工唔算高但夠work life balance 同事又好人
無覺得佢吹水 想知清楚d條path only
我想知佢點證明佢需要個人喺日本run個business?
聽講申請經營簽時要證明點解呢樣野要特登喺日本開間公司,同日本有咩關係黎說服佢批個經營簽比你?
想轉工 但又唔知轉咩工好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞