【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
咁恐怖
yr1開始學,喺香港做咗兩年嘢考埋n1先過日本讀語校揾工,依家返緊間startup環保撚公司
冇人答就我答

同以前其他同類型嘅po比樓主算覆得密
而且唔係應啲模稜兩可嘅答案/叫人自己揾已經好好
雖然覺得你想話樓主吹水;
但上個po 樓主答過年收500左右
依邊講「稅」唔係真係淨稅、通常係扣埋年金+健康保險等等
所以30幾萬帳面實收係會變廿幾=20%「稅」

冇人答就我答

唔該巴/絲解答
咁我有個心理準備都好
唔該哂幫我代解答

太過私人既野我都想答但請多多諒解

見工注意既野主要係強逼自己講多D野,
令人覺得你係識溝通(日文又OK),態度認真,
對個間公司既業務係有興趣,
我自己覺得咁樣就夠,
另外一個加分項目係部活或者社團
參加過足球隊籃球隊或者音樂社團呢D都會有加分
覺得你係認真唔係無所事事既人,
乜都冇參加的話就最好解釋自己唔參加社團做過D乜有D咩得著
例如有D人唔參加社團,去參加義工團隊,或者去左學英文準備去暑期留學個類

所以我唔建議D人黎讀書用太多時間去做Parttime賺錢
除非做parttime入面得到錢以外既野,例如溝到女,學得到好多日文
淨係日日洗碗的話冇任何野學得到

諗深一層搵工呢D野全世界都共通
冇人會要求你後生細仔一黎就乜都識,

除非你係做緊野,黎到日本搵返相關行業
咁呢D就每行業都有唔同要求我只能夠盡我知識範圍內答
很幸運睇到你個po, 我想日本開出入口公司,因為我做網上銷售所以要自己伸請JCT, 尼d可唔可以自己搞架
呢d最好搵專業人士幫手,自己搞有好多地方唔識會出問題
日本fg真係興問呢啲嘢
冇記錯唔只大學,連高中有做咩都有問

香港fg工只問過大學做過咩黎

不過有工作經驗後轉工,其實都會睇你工作以外嘅嘢(例如我做game industry就實會問最鐘意邊隻game,有留意最近邊隻game啲技術)
都係想睇清楚啲係個點嘅人啫
Hostel我識一位香港女仔工簽

hotel就唔知不過我住過既日本hotel大部分都有外國人staff
多...酒店係我其中一個內定.
又係拎黎練面試用既時候就拎左內定
但係要輪班,唔好pay,俾人係咁排凌晨更就喊三聲
所以最後冇揀
可以考慮吓係日本做BIM, 室內設計或者現場監督(類似PM, site supervisor)嘅工
而家日本好需要人,in 工冇想像咁難
加上香港人識英文,國語,當然需要日文能力

我都係近幾個月有日本BIM 公司嘅offer
因為我都知道日本嘅建築界玩法好唔同,
所以用software 就可以生存到嘅工~
呢位巴打有經驗

如果間公司並唔係期待你一入黎立即上手識做哂d野,
點都要由零開始教你的話
佢地會在意你係一個咩人,

要睇你個人過得充唔充實就只好問你參加過d咩活動,平時有咩興趣,
如果你咁岩興趣同面試你個位staff,開到個共同話題係更好
game公司的話更加,如果對game冇熱情的話其實係game公司做都冇意思

所以如果日本讀書
讀緊個陣除左讀書之外做左d乜係好重要
其實唔洗特別做d咩,充實過好自己就得,
如果每日生活只有parttime+返學
我就唔太鼓勵,除非你話parttime個陣溝到日本妹,咁就另當別論
淨係啲term都有排背

同埋睇空間改造王,啲建築完全同香港2樣野
真係風馬牛不相及
感覺會好難
所以去日本住真係需要有決心同埋真係需要鍾意呢個地方先得
畢竟語言環境等等同英美國家都唔同,日本係需要你重新適應,
你去英美,d英文term可能相差無幾(雖然都係需要你重新適應)

對我黎講
唔鍾意日本的話,你可以搵到一千幾百萬個理由唔黎日本
鍾意的話,乜理由都可以留係日本

但香港人能力普遍高,我地學日文比起鬼佬學日文又算係容易
唔該晒巴打講解
我本身都係做PM個邊多
BIM都有CIC張cert
係差日文未搞
不過都多謝巴打提醒
反而揾工上係咪係日本recruit呢啲揾會好啲
如果家族滞在 配偶同小朋友跟埋過黎
有咩條件可以帰化/入藉?

同埋高度人材個年齡係咪三年都計申請個一刻?
比如申請個刻29歲 總分70
第二年過左29如果再計就會減左5分變左唔夠70
日文真係一個重大難關黎,冇熱情的話好難學到精通
當然可能有d ching能力好高好快學識
配偶同小朋友一齊帰化冇問題
只需要申請人滿足納稅條件就ok
因為單身申請的話,收入低d都冇問題
但全家申請的話,就需要有足夠收入證明你可以養得起全家
全家只有一個人申請例如
老公申請
老婆仔女唔申請,都一樣,要有足夠收入證明你可以養得起全家

第二年過左29如果再計就會減左5分變左唔夠70
冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞