【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
有咩低技術工推介
同佢哋講英文佢哋都唔會應我
人哋非洲架,鬼識英文咩?
頂,我仲諗住係間公司唔比佢地講
嗰陣第一次去東京中過伏
買老麥嗰陣諗住佢哋識講英文。點知同廣州嗰啲非洲黑人一樣,是唔識英文的
嗰陣心諗,個黑人同我講No English 係咪玩嘢?
黑人一定要識英文架咩
題外話 日本啲南亞人日文好好 咬字準過日本人
佢地要求薪金又低(我估) 又勤力
啲低技術工種 餐廳 便利店個啲比佢地搶哂
薪金一樣(連鎖店打工實係公價)
不過佢哋咩時間都肯返
大部份人都唔想返便利店半夜,因為要一個人搞晒啲嘢咁濟(上貨,落貨,收錢)
雖然半夜人工高啲,不過辛苦咁多所以多數人話唔肯,得佢哋肯做
所以唔係佢哋搶晒,而係佢哋令到啲鋪頭仲run到
(有啲偏遠地方嘅便利店就係請唔到人,所以半夜唔開)
原樓主想問下你
香港生死登記所發行既出生証明書
係要粉紅色個張正本?
定係副本都得?
定要去民政總署印核證副本都得?

感謝
翻查香港出生登記紀錄申請書

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/bdr40.html

建議用呢個
其實移唔移民既認知好多時候係有D期待值差異問題

如果你期待移民後生活會比現狀好好多,香港搵緊4-5萬
期待去到其他國家搵6-7萬甚至更多但又唔想交咁多稅
咁你未必適合移民日本,當然能力高既人去到邊度都可以搵到想要既野

人人情況唔同,我既情況係,如果我繼續留香港,我會係一個徹徹底底既公屋仔失敗者樣衰矮肥毒撚

踏出第一步去日本,依家得到我想要既野,連日本國籍都拎埋
雖然冇大富大貴,但我真係非常滿足

如果你係好優秀的話,我推介你諗英美澳加呢D或者留港
因為呢D傳統老牌發達國家會令你搵到更加多既錢

如果好似我咁只求個安穩生活,可以考慮一下日本
踏出舒適圈會係一個完全唔同既世界

不過長期留日本真係要有返咁上下崇日,
有返咁上下愛呢度既人文文化風土人情先得
樓主
我都係移居日本嘅香港人
大家得閒可以吹下水
就如你所講係冇香港人network
我住喺d東北鄉下地方連人影都冇隻又點會有香港人
我喺京都嘅時候經人介紹識咗一個香港學生
佢(男)由一次見面開始每次見面都話要去我屋企
最後太恐怖驚動埋學校
嗰次嚇親所以唔會特別話想搵香港人
在日港人
同你背景一樣,差在唔係太肥,但好毒好柒
A0註定搵唔到另一半,真係走得超輕鬆無包袱
邊度都有變態佬,香港日本亦如是
得閒吹下水
正嘅日本妹大部份已經走晒去 藝能界 或者 拍AV
剩返嗰啲係咩質素自己諗
非常同意,香港係冇任何野值得我留戀,
我d香港朋友的確係少見左,但係非疫情期間,
每年都會有不少香港朋友黎日本搵我食飯飲酒
家人又每年黎幾次,
平時亦有日本朋友,同屋企人又每個星期六日都開Skype傾計,
所以我並冇任何孤單感覺反而覺得日本呢度先係屬於我既國家
日本人口
1.257億 (2021年)

日本人口就呢個數
如果你覺得正嘅日本妹大部份已經走晒去 藝能界 或者 拍AV
咁真係多謝哂,全部留返俾我啦,
多謝你唔黎日本同我呢d人爭女

雖然我呢d毒撚暫時都未溝得到
尼個真
喺日本我遇到好多日本同外國變態佬
所以識人唔睇國籍淨係睇人品
我都係咁覺得
想一直留喺日本
一步都唔想行入香港
不過我係特殊工種
要生存落去,唔係咁簡單
合約5年之後唔知點
日本妹的確幾難溝
除非你好有錢

我等左一個A0男仔4年
互相鐘意
但去到我尼d年紀唔係話鐘意就可以一齊
好多野要睇現實
我等到攰啦
係時候move on
不過真係唔知可以點識人
有冇建議
問我呢d毒撚有冇建議
我咪又係一樣
我都一樣a0
係香港除左屋企人都無乜野唔捨得
諗緊讀埋個pt master 好唔好去日本搵食
出到社會愈黎愈難識人
識親都係fd搭fd
同事搭fd
之前讀u有落機舖識到人一齊食飯

(冇用過交友app唔知效果如何,
不過同一架u識有香港女仔用黎識人+搵sp
聽講食到幾多運動型架仔)
係呀
同事就真係只係同事
大家保持距離
佢哋唔欺凌我已經算好好

App有用過
真係好多人係搵sp 多於認真
再冇辦法就真係要再試吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞