【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
可唔可以問下你份工大約係做咩
it support? programming? network ?
咁呢個世界,唔使要記者啦?
中國政府夠話天津冇人死囉
一九年香港政府講嘅嘢你信幾多成?
日本睇醫生只俾3成錢,計埋保險成本落去,
同香港睇私家醫生一樣,最少我覺得日本提供到既醫療質素對應返呢個價格係非常合理

講汽油價格,我就搵埋data出黎

2022年6月data
https://money.smt.docomo.ne.jp/column-detail/365902.html
ガソリン価格
美國 1.191ドル
日本 1.355ドル
中国 1.473ドル
韓国 1.672ドル

2023年1月4今日 東京都平均汽油價格
https://e-nenpi.com/gs/prefavg

レギュラー159.31円
ハイオク 170.74円

比起香港貴定平,我諗大家識比較
外務省有冇做過問卷調查搵啲年輕人想唔想走先?
好簡單問你一樣嘢,你有冇俾政府調查過?
點解你可以咁肯定佢啲數據係真?
攞個出入境紀錄出嚟就同我講嘢
你覺得日本政府好光明磊落咩?
去警視廳飲杯茶先再講啦
黎日本之前應該就要知道日本係負債到傻既國家

我覺得仲係自己既接受範圍
如果講個收入實額日本實低過香港架
但問題係日本揾呢個數根本冇問題,仲可以生活得好好
呢啲就係嚴重貧富懸殊與否嘅分別囉
揾錢揾得多要畀多啲稅就更加係正常到冇人有添啦
啲人畀香港個濕鳩稅制搞到以為咁先係正常
歐洲國家高收入人士閒閒地抽4,50%稅
日本出生率係唔係好低? 再咁落下,嘛冇晒傳統日本人
日本政府唔光明磊落,但點都光明磊落過支共同港共先

去警視廳飲茶,去香港公安廳飲茶
你二揀一得喇唔洗預我

btw我黎日本咁耐,同警察對話過可能5次左右
包括幾次問路, 1次渣車俾人捉超速
個個都好好態度仲有水吹,我諗你可以試下同香港d黑警吹水
其實你講呢啲嘥氣架喎
香港倒幾千億稅落海,起埋啲垃圾鐵
歐洲又拎錢收伊斯蘭非洲難民
美國又全世界最強軍力做世界警察
邊個國家可以完美咁將啲稅用番喺你身上?

成個支那喺隔離唔加軍費就死啦
每個國家既稅制都有不合理既地方
我都俾埋data出黎證明日本既稅,
比起英美澳加並唔係特別貴過人
即係交去邊,完全係個人選擇,而唔係對錯問題

只不過我選擇唔交稅俾 支那 港共
而 英美澳加 日本,
我所愛既地方就係日本
日本會唔會終有一日加稅加到貴過英美澳加?
我唔知,最少呢一刻仲未,而且我交得心安理得,
亦覺得呢個帶俾我開心既國家完全係值得我俾呢個百分比既稅
我呢個低收入毒撚本身亦唔洗交好多稅
佢可能去到邊都會投訴稅制不知所謂
我呢d低等人種淨係知道自己交既稅冇貴過其他先進國家
所得到既福利唔係特別少就夠
其實冇咩分別,有永住已經夠
不過拎特區護照就要生生世世做強國人咁解
因為日本行政上唔會分中國定香港
劃一強國人
其實除咗北歐國家,有邊度人會覺得自己係拎到啲稅應有嘅福利?
永遠都係高收入人士補貼窮人同老人家架啦
點解你係都要同香港比?
我一句都冇講過香港好,或者叫人留喺香港喎
你目光真係咁短淺,呢個世界剩係得香港同日本
係冇錯,你係有講過稅務上有對比過歐美
但係點解你講嘅例子?同埋事例全部都係日本同香港?
我從來都冇叫過留喺香港
但係要移民我點都唔會建議人哋去日本
因為我自己親身受過
你有一部份,我好同意
如果你月入係得20幾萬嘅
你係享受到好多福利,同香港對比都會好好多
但係你人工會加架
你唔會一世都搵咁少人工個喎
btw
希望你五年之後唔會變成今日嘅我
全世界除咗印度非洲都係咁
gchi
冇錯,你講得啱
我淨係想問你一個問題
你係咪個個月嗰個禮拜都要睇醫生㗎

仲有,石油嗰度我同你講稅,你同我講價錢做乜嘢?
我香港長大,呢度又大部分都香港人
唔同香港比,同邊度比?
我講既事例全部都係日本同香港
因為我目光的確好短淺,
對我黎講生活過得去,
做到自己鍾意既野就足夠唔求大富大貴

你從來都冇叫過留喺香港
你覺得有其他國家有更合理稅制,福利更好,
你不如講下例子?等我呢d低等人種參考下

我以後可能會搵更多,但我唔係你呢d高等人,
我好低要求但求做個普通人過普通生活架咋
你上面講嗰三個例子
人哋係正數射落海喎
日本而家射緊負數落海,仲要你埋單
你明唔明個分別係邊?
唔好怪我直接得罪講句
你呢種諗法,同埋做法
同過嚟香港嘅支那蝗蟲有咩分別?
我並唔係個個禮拜都要睇醫生,但係呢個醫保我覺得好合理
我屋企人住香港,買個份香港醫保都唔平得去邊

石油我點解唔可以講價錢?
我呢d低等人種淨係識關心去油站入油幾錢,
每升油入面有幾多%係稅關我事架咩?

假設
你買1升油要900蚊,入面有10蚊係稅
我買1升油要800蚊,入面有100蚊係稅

你覺得你著數左?

香港稅夠曬低
唔洗走
你喺日本度唔使加好多稅
只係代表你做緊支那蝗蟲一樣嘅嘢
點樣正數射落海,美國負撚到仆街喎
何況正唔正數射落海,啲錢都係出自你身上架啫,分別又喺邊呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞