【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
聽我上司講
安倍經濟學期間公司賺左好撚多錢(我冇份)
不過呢D可能只限小部分業界
做撚左三年野
倒返轉諗緊想返香港抖下
望下日經指數先
連在日香港人group都係咁
見過人問入籍嘅野 有班人寸過馬撚
其實覺得問埋d大路野可以唔理或叫佢search下先再問
但香港人通常就第一個衝出黎屌 用老屎忽語氣show off完我好識野就走左去
連台灣 鬼佬expat group都唔會咁
在日香港人Group只係用呢睇下有冇推薦野食既店.
有時想食香港野都可以搵到舖頭
0經驗0相關學識
會唔會做到隻狗咁

仲要日文唔精?請都成問題。。。。
申請野,唔係本籍人有咩分別?
另一半超級港豬,要死攬香港籍
最多永住,肯下年同我過去已經可以還神
北海道有間語言學校學費由政府資助一半
每月仲有生活津貼,又可以去7仔打工練下日文
慳啲洗除時仲平過係XG生活

不過聽聞果度超凍,又完全無娛樂
間學校仲要幾chur
有種赴死讀書既感覺
唔好撚水鳩人哋過去啦
嗰邊生活,簡直係地獄
每年交稅都想喊出嚟
近呢兩年,啲稅真係不撚知所謂
嚟緊仲要話消費稅加到15
我幾個嗰邊訂咗居嘅朋友都話要返香港
香港人好似好驚益左人咁
問題係

對你好,驚你呃佢
對你衰又話自己顧自己
講自己既好,又話你哂命
講自己既唔好就話係怨婦

什至乎,幫左佢,會令自己有賺
佢會寧願唔要你幫
咁既心態,好難搞
Lm
啱啱睇到呢個post
改姓嗰度係咪自由任揀?
全英文?
我高度人才55分
讀埋N2都係65分
好難搞

都睇緊有咩可以再加分
可唔可以解釋下點樣地獄法,而唔係一句Stereotype日本壓力大就走左去

日本對我呢D動漫acg毒撚黎講,根本係天堂
稅的話同香港比的確好貴,
但我覺得唔應該同香港比,因為同香港比的話好多先進國家都係貴
先進國家或應該講香港人熱門移民國家英美澳加同日本比較
日本稅只係一般水準
我自己識既在日外國人黎自唔同國家
大約10個入面有6-7個會鍾意日本跟住一直留日本
好似我咁加入日本國籍的確真係少,
大多數都係選擇拎永住權保留自己本來既國籍
都係果句,睇錢邊度都唔洗去
香港最好

我自己香港一家三口住250呎,供8500蚊
我寧願去外地5500蚊租600呎
空氣好啲,人少啲
稅高啲咪豐儉由人

從來唔係水,睇你要乜野,再講一次,要錢就留港
日本係交稅高
但係起碼叫做真係生活

而且交稅可以選擇分一部份去鄉下地方
個d地方有時會回饋你一d當地物產
有朋友係日本話而家間唔中都會有和牛食
List of countries by tax rates
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates

Individual Income tax:

香港
Lowest marginal rate
0%
Highest marginal rate
15%

英國
32%
(20% Income Tax + 12% Class I NI)
(0% Income Tax on first £12,570) [224]

63.25% (63.25% in 100k-125k band: 40% + 20% due to loss of tax free band until 125k + ~3% NI, excluding employer NI, back down to 45% + NI above 125k)
+ 2% Class I NI for over £4189 pm) 47% (over £150,000) [224]

美國
0 for salaries under about 20,000 (tax liability get deducted by personal allowance of about 12500 plus other tax write-offs; any tax paid for extremely low income gets refunded by the IRS)
10% (federal) +
0%–3.07% (state) +
0%–3.8398% (local) (federal standard deduction of 12550 USD for single taxpayers)

51.6% in Portland, Oregon (37% federal tax[226] + 9.9% state tax[227] + 4.7% city tax[228])

澳洲
0%
45%

加拿大
19% (15% federal + 4% in Nunavut)[57] to 27.53% (12.53% federal + 15% in Quebec)[58][59][60]

54% (33% federal + 21% in Nova Scotia) to 44.5% (33% federal + 11.5% in Nunavut)

日本
15.105% (5.105% national + 10% local)

55% (45% national + 10% local)

香港稅平就全港人都知,但係同熱門移民國家比,日本真係特別貴咩
我想表達既係,嫌稅貴所以留港的話,好正常
但係想移民之餘又嫌日本稅貴,就唔太正常
想問下申請歸化時有冇限要
幾多年期既工作簽先申請得....?
下年住夠夠5年 但次次續簽證都係得1年期

另外有冇東京行政書士搞歸化推薦?
冇記錯的話要3年或以上工作簽,
行政書士google搵就有
脱離中國藉都可以保留香港居留權喎
台灣人我覺得還好 都算有啲blogger可以留意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞