【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
留名學嘢
上年4月嚟咗日本讀語校,8月搵到工,未來希望可以長住
一路追po覺得樓主好有耐性,講嘢又無老屎忽feel
竟然轉左一年做4期
我都係受到好多人既幫助,先行到今日
有人可以考慮英美澳加之餘,
都考慮一下日本
最後如果促進到我國家既GDP,又多D人鍾意日本
係好事黎
英國政府唔會加唔到稅就加你電費
唔會亂鳩咁搞你法人稅
點唔戇鳩法?
你交稅又要養王室,又要養難民,NHS又係要畀錢
英國軍費仲多過日本添
同埋唔知你知唔知啦,英國近廿年都係budget deficit,即係你頭先講嘅負數倒落海
真係唔使唔使咁多
過多五年你就知我講緊啲乜嘢
希望嗰陣時你記得你今日講過啲乜嘢
我擺哂Data出黎俾你睇

然後你冇用返data或者論據去反駁我

最後一句
過多五年你就知我講緊啲乜嘢

幾有老屎忽feel
我呢d移民新手真係比唔上你
其實你講極都係交好多稅好on9啫
佢覺得夠駛冇問題又生活愉快,駛乜你幫人擔心?
你擔心吓自己喺英國倒幾多稅落海好過啦
老實講歐洲近年真係麻麻,左膠lgbt環保撚水電煤費都係閪嘅理由
Respect
我都有同啲朋友講日本生活未必好似佢哋上網睇到個種咁,但我住得唔算耐,無咩說服力
淨係得廁板嘅話
退左佢都係好事
如果有BNO
保留佢好d
始終係日本做expat舒服過做日本人
仔女又多一個選擇
陳美齡都無入籍用BNO住係度
啲仔又有美加籍
wh>研究生>master>語言學校
4個選擇都可以諗諗
把握時間黎之前學多D日文

我建議你完DEGREE係語言學校浸一年當玩又好適應又好,因為講要時間練
你要有先生幫你練面試
只於咩日本打機同日本人傾計唔使太認真
佢個論點最令我疑惑既係,
我搵哂data出黎證明日本稅率並冇特別貴過英國

但佢唔係話D稅交得多定少
而係交得on9定唔on9

即係
交100蚊稅俾日本,交得好on9
交100蚊俾英國,交得唔on9

所以佢選擇英國

可能搵得錢多既人既諗法,我呢d人真係唔識
想知原樓主通常每年加幾多人工
搵愈多交愈多稅係鐵則黎
呢個其實大多數先進國家都一樣

我想證明自己係岩但我係盡力搵哂data出黎,有人拎返data黎反駁我,
我會好開心自己又學到新野

但呢位高收入人士咩data都冇,講d野我又難理解
交稅唔係睇稅率睇金額,而係睇交得on唔on9,
呢個講法我真係第一次聽
咁我又理解喎 佢concern個位係自己交既稅會用左係邊啫
即係佢覺得日本政府d policy on9咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞