【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
收到
精通真係無返三五七年都唔掂
基本溝通都仲可以谷下
不過當然有興趣一定事半功倍
又因為對日本好有興趣
所以入嚟上個同呢個post爬文偷師
多謝咁多位巴打share經驗
google係好多分享
但真係香港分享既唔易揾
所以好多謝巴打你哋
感謝巴打
另外想問下日本啲基本使費人均大約幾多? 以你case黎講
比如水費電費 或者仲有冇啲咩費用係必交
以前好似有電視就要俾錢日テレ
東京一人住每月黎講
住5-10萬、平均8萬20-25平方米
食3-4萬、預早晚多數自己煮
水電煤網電話夾埋2萬左右
其實真係豐儉由人,租金東京一人你預8-12萬
食野如果自己煮,食材價格貴香港少少,某D類別既食材比香港更平
平均我覺得差唔多,不過水果就偏貴

出去食我諗唔洗我講呢度大部分人清楚過我
水電費睇家庭定個人
1人的話,跟政府數據
水費平均2000円一個月
電費平均6000円一個月
電話如果用平野2000-3000円一個月,貴野5000-6000
固網上網大約4000-6000円一個月
電視費唔俾都得,用Netflix個D
講多個CASE俾你睇
見你問應該係有小朋友 可能我個case岩你多d

我係大阪市 兩公婆齊住 當兩個人人工稅後40萬計
月租6萬.
車位2萬
水電煤1萬
訂購內容(neflix,apple music,導航,明治牛奶宅配) 1萬
2人通信+固網 1萬
2人交通費:油錢+出街既停車費 1萬
2人積み立てnisa 5萬
2人食費 6~10萬(視付外食次數)

電視費就唔想俾,次次NHK上門都話屋企冇電視

每月個都有10幾萬淨,
想儲又得,買下興趣野又得.旅個行又得
依家都係諗住儲多d錢買一戶建同等生仔
有整my number card既話可以上網更新簽證
利申 上個月去排隊果陣見到海報
點解玩明治宅配?
樽裝牛奶好飲
各位巴打對喺日本租樓住有冇咩心得分享吓?係唔係都係喺summo 搵?
樽裝牛奶真係比超市個d好飲,就算同一牌子
我一直都係summo搵,另外比較有名既就係at-home
Summo+1
尤其是當時新卒
好多房又要擔保人,又要禮金
用summo app搵直接過濾晒需要擔保人嘅屋
咁會唔會有屋係雖然唔使擔保人,但係因為你係外國人所以唔租比你嘅情況?
絕對有,
呢點係佢地排外既其中一個地方
委托得比大公司去放租既比較少呢個現象
委托得比大公司去放租既比較少呢個現象
另外入籍成為日本人或者擁有日本永久居留權可享極低息貸款,比香港更低

我見樓主有咁講,唔知係點既意思呢?即係當地銀行會批既loan正好多?

過多五年十年可能去日本買屋仔
大公司係指負責間屋嘅 不動産会社?
係,當地銀行批既loan超級低息
但係只For日本人或者日本永久居留權擁有者
就問自己一句,如果自己香港有層樓放租,
跟住有印印,賓賓,阿叉,大陸人黎租,
你會唔會100%租俾佢
如果身為中國人/香港人,日文又講得唔好

咁係日本人眼中,我地同香港人眼中既阿叉係冇分別
老婆係當地人,只係我每次問佢都興趣唔大,可能係樓一直冇乜變動,租又唔貴。

不過我地唔響當地住,係咪就唔使諗低息,一砲過俾就算
你唔住日本但買日本樓其實冇咩意思
樓價唔會點升
當然,放租另計
趁日元低水用港紙買,等日元升又另計

同埋日本人既意識都真係唔似香港人咁一定要買樓
其實主要想退休用,不過收租都有諗過,係咪大學區好啲。

唔一定要買樓既心態係真既,只係想有個自己既大山窿自閉下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞