【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
好奇你地住左係當地一段時間已經完全融入當地既人
諗野主要係會用咩語言?
幾時先會用廣東話 係咪得想講粗口個時
同日本人講野個腦自然用日文諗
留日歷尚淺…仲係用緊廣東話諗嘢
依家新居入伙仲興唔興同上下左右四屋人送禮打招呼
喺日本耐咗,有時啲term反而諗唔起廣東話點講,反而要查返個日文嘅中文
應該就好似啲ABC會耐唔耐彈句英文出黎咁
我講緊廣東話/睇緊連登,有時個腦都係會用咗日文
平時生活,打機又係用日文,睇電視又係日文,上網又係日文(我會上嘅中文網得連登)
計落應該用日文諗嘢嘅時間比較多
(夢入面嘅話印象中係兩溝)
唔會全日文
大概一半一半
肚餓基本上唔會用廣東話諗
基本上都係あ..お腹空いた

見到啲嘢好好笑
基本上會用廣東話諗 笑死

主要睇情況,某啲情況用廣東話諗會更加貼切
有啲情況日文更加有感情就自動波日文腦

日文腦既情況多為:肉體直接感受
痛っ 暑っ 寒っ 重っ 
疲れた やりたくない 帰りたい
飯食いてぇ

要鬧/命令下屬個陣
xxるな
しっかりやれ

廣東話腦情況:心底笑人
On9 做乜勁 咩事

生活環境要做野
洗衫晾衫沖涼刷牙洗面掃地拖地
大家心裡面鬧人嘅時候係咪用返廣東話?

:屌

因為日文冇粗口
只要D freelance 出齊單
乖乖地報足稅
基本上都一定續俾你

我都係拎緊經營visa

日本審經營visa果陣又驚都係d人開空殼公司買visa居留
只要正正經經run間公司
就算係規模好細都會照續visa俾你
你要搞清楚自己係契約社員定真係正社員先
好多人見間公司請佢做長工就以為係正社員、但最後發現其實係契約社員
因為入職果陣、公司入紙報俾勞動局份表都唔同

答返你問題
答案:係、絕對係
因為炒正社員好撚煩、手續超多又要計退職金
如果炒果個係契約社員就好易、到期唔續約就得
大把呢d大陸公司做緊呢樣野
但你有舊錢燒幾年
入左籍先可以辭職
大阪定東京?
東京
唔同路㖭
咁就真係收得皮

識唔少住得香港太耐嘅外國人話返原居地有reverse culture shock
其實97之後港人外地出生子女都係咁
如果佢哋拎住外國護照97後先搬去香港長住係有居港權可以正常返學返工唔洗visa, 住滿七年後會有留權
但當佢哋離港36個月會失去居港權要儲返七年
咁個分別就係有冇得投票
我好鐘意日本不過因為其他原因㨂左英國
我咪比緊20%
但同一人工日本只比10%

巴打你唔好同佢癲啦
我哋呢類普通打工仔點同人哋高薪玩
冇錯
除咗稅貴外入油英國都貴過日本
我係英日兩國都好鐘意結果㨂左英
日本食嘢仲要好食過英國好多
屌Ofgem啱啱先改話可以三個月加一次電費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞