【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
問題係佢都講唔出其他國家啲稅用得幾唔on9
佢係話其他國家正數咁倒落海(但唔係事實),而日本係負數咁倒落海
呢個真係唔係我呢D凡人識諗既野
我淨係識睇自己交緊咩稅率,金額幾多
後面on唔on9我冇咁高知識水平去理解

交100蚊稅俾日本,交得好on9
交100蚊俾英國,交得唔on9

但我生活日本明顯會比英國開心好多
稅點用又唔係我話到事
咁嘅話係咪最好趁而家儲定錢等畢業之後申請wh去搵工?
我見wh得一年 咁如果到時真係搵到工係咪就申請工作簽證咁

你喺日本定英國做咗10年消防呀
唉屌,
我係唔係浪費左幾個鐘答個港共公務員
我都覺
正式場合啲用詞係另一回事
同埋喺語言學校全部人講日文好似學得有效率啲
綜合咁多個POSTS連登仔討論, 已發現香港人肯移民既最低條件
1. 要大幅加人工
2. 要低稅過香港
3. 要保證一家大細,老婆,仔女,鄰居,同學,朋友, 全部無條件移民
4. 要同當地人福利體齊
5. 要有足夠錢係完全唔做野情況下生活5年以上
6. 要一移民就馬上置業
7. 要到當地維持香港生活模式
8. 要物價低過或同香港相約
9. 要大家移去同一個地區
10. 要當地人唔准歧視自己
11. 要識講流利英文同當地語言同方言
12. 要有專業技能, 如律師, 醫生等
13. 要住大城市
14. 要交通方便過香港
15. 要返方便隨時來往香港既地點
16. 要一落地就成為公民, 唔需要住 N 年或讀書等條件
17. 要有香港既食物選擇
18. 要物價低過香港
19. 要當地一個中國人都冇
20. 要當地香港人全部都係黃絲
21. 要做非藍領既工作, 餐廳超市果D一律唔做
22. 要上網快過香港
23. 要有亞洲餐廳係附近
24. 要至少有1000萬財產或本身有樓可賣
25. 要做太空人係香港繼續返工同時, 該國唔可以收稅, 又繼續畀戶籍你
26. 要返工唔可以辛苦過香港

99. 要保證你出發前, 以上所有條件成立
我想直接讀完書就去日本搵工
但覺得自己讀啲科又唔係專業又唔係讀得勁
諗住搵份普普通通嘅工 但咁又好似冇必要請我呢個香港人
研究生係咪指外國人研究生?
如果係 我見有啲大學外國人研究生都係駁讀修士點解會>修士
香港人最叻就係賣老屎忽 踩返香港人
我個人理解
你可以研究生呢1年時間內搵野做
想讀master又可以讀上去
但萬一讀修士就要花好多時間讀完,讀到一半放棄又好可惜點都要捱埋佢,
當然有d ching好年輕,
唔介意遲d先做野,我會建議讀修士(master)
拎哂data反駁左條友成晚
佢一句 :5年後你就知咩事
咁就搞掂左我
典型老屎忽中既典型
五年後佢都死咗啦,嬲乜鬼?
嚟咗日本四五年
而家睇twitter睇到連登都唔想上
原樓主真係好心機
加多條
27.要當地只有高等白人,除左自己親友外,唔可以有任何其他種族尤其黑人中東人黃種人,最多只可以有靚女日本妹,韓妹
點解請自己呢啲準備面試個陣需要花啲時間諗,如果自己都唔覺得夠日本人爭,對方都唔會覺得...
小弟中途入職唔太清楚,,不過聽講新卒面試好鍾意問大學啲"episode",有嘢吹到水會有幫助
三人共用一ac
HKG+ ac直轉連登
當年冇香港isp e-mail
想問下巴打大學讀咩科最尾會入咗行做IT?
之前有聽過日本新卒搵工,除咗專科之外,讀咩科唔係好重要。真唔真?
自己計過分未必夠70
想問下如果普通既工作visa
係咪唔可以帶配偶同小朋友過去?
或者會唔會有其他方法/visa可以
感謝
普通工作visa可以帶埋老婆仔女,唔關分數事
笑到仆街
見到佢話40%稅都知條友吹水扮野
原來消防黎添
如果佢日本交緊40%稅,英國都一樣交緊差唔多
不過佢講緊既唔係金額問題,
而係政府用稅用得on唔on9既問題

供養日本老人,俾日本軍費唔得
供養英國非洲難民就得

我浪費左成晚時間同個港共公務員講野

利申:我好尊重香港消防員同香港醫護,不過我唔會再交稅俾港共了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞