【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
屌,柒咗,以為樓主問我
其實應該要計以佢個收入計平唔平
至少我相信日本cost of living比呢邊平,係差收入水平未計

英撚
諗起如果歸入的話
其實提供放棄左鬼蟈籍嘅文件唔係就得?
日本都唔會知你有無BNO?同埋BNO原則上都唔算國籍?
應該唔駛棄?
想請問日本語學校一般要幾錢?
BNO算係國籍(就算你唔承認,英國政府又唔承認,但日本政府會當BNO係英籍)

如果你用過BNO入日本,
日本就會知你有BNO,就一定要放棄

假設你冇用過BNO入日本
理論上日本係唔知你有BNO,佢會問你有冇,你可以講大話唔認你有

的確有人係成功咁做,入到日本籍同時又保留BNO

但係我唔知日本政府會唔會查,會點樣查,查到會有咩後果
(任何國家政府知道你申請呢D野個陣講大話,都有可能取消你所有野)

利申:作為日本人我唔希望有人咁做
第一年讀 讀一年嘅話80-90萬円到
唔關你本人歸唔歸化事,叫外國人父母黎係非常難

有以下選擇
1.自己拎高度人材簽證,然後自己或另一半生仔既情況
可以將父母其中一個叫黎幫手湊仔至7歲為止

難度較低,但係細路到左7歲父母就要走人

2.老親扶養簽證
只能俾父母其中一個黎,
仲要75歲以上,證明冇自理能力,或者有長期病需要照顧先得
再加上你本人要有足夠收入或者財產證明你父/母黎到日本唔需要用好多社會福利

呢種就好高難度,因為可以用日本醫療保險
而日本已經太多老人,日本醫療就快玩到破產,唔希望再黎更多老人

3.経営管理簽證
開間公司叫父母黎做生意
難度一般(有錢就冇難度)

4.留學簽證
父母黎讀書

上面兩種機會大少少

至於細佬,就留學簽證/WH/工簽,冇得跟你
因為BNO係一樣唔續就無拎到,但唔代表無資格拎嘅野
唔少97前出世嘅人可能已經好耐無續到, 連本人都唔記得件事
好似仲話咩父母有BNO,97後仔女都可以有之類嘅野(唔知已經有定傾緊)
如果又咁啱要歸化,咁個d人就存在一個灰色地帶
咁啱突然諗到呢個問題

btw,日本好似唔當英籍,拎BNO出境都要求出示HKID card先俾走
唔會當你英國人放行,感覺上就係當你"香港人". 非英國又非蚑蟈
日本唔似英美澳加個D咁,可以玩家庭團聚簽證
醫療制度係其中一個大問題,
如果可以外國人一律收100%醫療費,
保險就自己去民間公司自己搞,可能先會出呢D簽證

不過制度上都好難,因為日本醫療係先醫人後俾錢
如果醫完走數,係冇得追你

冇得帶埋父母黎,都係好多人唔選擇移民日本既其中一個原因
不過我上面有2個阿哥,父母老左唔會輪到我照顧姐

另外其實移民去英美澳加個D人,好多都唔會帶父母去
結果同日本都係一樣,反而我去香港探父母仲可以密過移民去英美澳加個堆朋友
BNO唔續期 不等如 無拎到
BNO你唔續=你擁有BNO,但沒有續期咁解

除非係你父母本BNO有Included Child,跟住有你份,
而咁既情況先至可以算做你有資格拎BNO,但你冇BNO
咁就冇講大話,你係有資格擁有BNO人士,但係並非擁有BNO人士(雖然有資格拎)

但如果你係曾經擁有過BNO,只不過冇續期,咁你都一樣係擁有英籍人士

有BNO,日本係當你係英籍,只不過係不完全的英籍

但你用BNO申請WH簽證,留學簽證,
你張在留卡上面會寫你係英國籍人士
留學生suumo租屋真係好難
其實練好D日文,跟住直接搵D地產佬搞,佢地會搵到俾你
巴打想問下租屋有冇啲咩要特別留意
留意交通方唔方便,附近有冇超市
去大島てる睇下係咪凶宅
左隣右里有冇痴線佬咁
冇打工冇收入好難過審查
巴打咩地頭
東京以外係嚴D
東京啲マンション
你係讀緊書? 可以試下搵學校幫手
謝謝巴打解答
It既話日本國內資格邊種易執分?
出左社會先知有呢樣野冇得靠讀書拎分

去到會唔會因為年紀細所以人工打左個折
而家問題變咗冇日本緊急聯絡人
填學校資料做緊急聯絡人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞