【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
不過BNO 有個問題係 要比多啲稅
因為無同日本簽唔知咩協議
拎特區計中國藉就有

不過個人就覺得為左啖氣嗰少少錢無所謂
點睇消費稅準備加到15%
其實visa係自己搞
自己填好晒文件叫公司吸個印就得
所以最好方法一定係去日本先 例如用WH
同埋WH比working visa有個好處係冇任何工作限制 除左賣屎忽
working visa反而限制左工種
冇寫清楚我想講20萬yen
有時候出師無名係唔會知你會幫到人d咩
其實係香港都係一樣
你讀IT嘅,朋友爆水喉唔會搵你,係咪?
大部份香港人係習慣左Google式解決問題
即係有咩事只會向"專家"解決問題,而唔係搵信得過嘅人
所以如果你有心去搞組織做主席嘅,你就要表達到比其他人聽你可以幫到手
即使你個人幫唔到手,你都可以識去搵咩人幫手
呢個就係個方向

你有"著數(information)"比到人,自然人地就依賴你
你睇下呢個post個個等你覆,個行為係一樣
但你自己如果搞,都要出師有名
搞搞下自然有同路人
你唔好得個"希望",因為唔會有人明你個種希望係咩希望黎
你一句話希望你幫到人,對方都會諗,你有事咪打比我囉
但其實唔work,係因為根本唔會諗起可以咁做
你搞IT嘅,咪自己起一個website/facebook之類啦
當自己係區議員咁run
我覺得唔多唔少都可以感染到人
再加上你嘅目標可能唔止係香港人,而你嘅技能都可以幫到日本人
咁樣組織到少少日本人嘅時候,你又可以利用呢點去吸引在日香港人一齊玩
所以個效果都可以好唔同,唔係單一淨係幫香港人做d咩野
一個腦諗唔晒,一對手做唔晒

"有一部分連登仔覺得, 移到去日本,就只同日本人玩, 完全唔想接觸返香港人"
呢d就算吧啦,唔需要放係心
你有著數嘅,呢d人會自然同人有聯絡
但你嘅目標群唔係呢堆囉
有3個途徑可以拎 娶日本妹 係日本住10年 1年/3年高度人材/經營
香港人係好容易拎到高度人材
degree holder 10P
under 29 age 15P
大學排名(HKU, CU, UST, CityU, PolyU,其他唔知) 10P
呢度都35P
去到做幾年或者讀個master考埋個N2 己經夠分
https://www.isa.go.jp/common/uploads/pub-293_01.pdf
仲有唔夠1年就31
如果今年唔出新一期wh應該冇望去到
建築工程好難 因為日本建築工程同香港係完全唔同玩法
搞緊OWP去加拿大
想做外國新娘同做中國新娘係兩件事
冇聽過日本妹想做中國新娘拎中國國籍
你唔好自欺欺人
直接稅同問接稅
你係香港本身啲野進口多已經貴人地原產地
仲要交錢比港共同地產商
年中應該仲有一期嘅 你每日留意下
其實日本後生仔大多數都支持自民党
佢地雖然加稅,但係對後生仔既補助金多左好多
同埋呢D高度人材政策都係自民党最積極
如果換左另一個政黨上台,
可能移民去日本難度會高左
渣外國護照 幾多日本妹想做外地新娘
(只限歐美白人)
同埋一直都想知wh前期帶幾錢去最穩陣
衣食住行正常要幾多1個月
我都係HK建築設計
之前係日本買左啲當地考牌既書
好多野同香港完全唔同
暫時都仲睇緊究竟日本有咩工種接到
再讀過都唔係問題
係暫時未揾到一個渠道
租睇地區 同埋睇你租咩類型
東京 9~13萬 不等
食就豐儉由人 我預3萬円一個月
利申未去
大槪嘅預算only
留比其他 有經驗嘅巴打解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞