【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
我二年前唔想再等個A0男所以用app試吓識人
但我認我蠢我冇諗過個A0男有用同一個app
跟住佢嬲咗我幾個月
其實移民好睇個人追求啲咩
好多人移咗後回流好多時都係因為未清楚自己追求咩
純粹因為香港早幾年嘅事或其他原因就隨便搵地方移咗
結果滿足唔到自己想要嘅嘢就回流

以我黎講,留喺香港做IT絕對搵得多過依家
但喺香港做到嘅IT,結果就只會係金融方面
而我對金融0興趣,絕對冇可能做得開心
而依家喺日本整game,完全match到興趣
雖然美法都唔少game公司,人工可能高啲添?
不過始終日系game先係由細打到大,所以最初都冇考慮過日本以外嘅國家
我而家已經對多強人移民嘅地方
帶有強烈抗拒感
有冇娶日本妹做老婆?
各有睇法既其實,例如美國矽谷咁,

跟得上佢地步伐既人咪可以搵到好多錢

同一份工同樣工作,美國同香港可以搵得多好多錢的確係事實黎

至於稅就肯定係香港最少

學之前個位巴打講

如果淨係睇錢的話,邊度都唔洗去,留香港最好
希望可以娶到
所以好多時候都係追求既野唔同

一味講日本稅貴,醫保貴乜乜貴人工低其實冇咩太大意思
大家追求唔同,

我講日本買車平,入油平,又冇人理我

可能真係會黎日本既人,根本唔需要上網睇料,自己識去搞
因為綜合大部分因素,日本都唔係一流既移民目的地

但對於特定人群例如我黎講,日本真係最好選擇
我住日本 我去旅行其實都係去日本
條街空氣又好過香港
係稅高咗啲咁解 不過其實只係香港低稅
如果計埋自住就肯定屌打香港
租新一人單位日本hkd$5k 香港hkd$15k
你收入hkd$15k 日本輕鬆自住 香港唔得
題外話 想問下國際搬運去日本應該用咩方法好 有d公司報價 例如日通都要2萬左右 係咪都正常價錢
打算下年過去讀1年別科+2年master再揾工
希望順利
雖然之前話2023第一期WH早得滯
但因為依家份工唔係好啱做所以報左
尋日派彩中左
講漏咗,爆賣完補貨執場既時間外勞動係無OT錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞