【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
lm
我建議喺香港做一年嘢先
儲錢加考埋個N1
利申 我無工作經驗去日本搵工
最後得外資肯請
大學畢業後去讀語言學校
同班嗰啲得一半人搵到工
無工作經驗 日本公司多數唔夠膽請外國人
尤其間公司如果未請過外國人

最後in咗間外資 外國人上司
無工作經驗話唔緊要
各位點睇N1讀語言學校
隔山搵工agent係上網隨意搵到嘅日本agent?
定係香港agent?
巴打有冇去過 住池袋附近搵日想試下去
日文程度太高唔建議去,會俾人白眼你覺得你擺明黎溝女
想知多數係咩人去 中國人唔似會去呢啲教室
等於我地講鬼佬阿差賓妹嘅時候,字眼都叫有眨義
但正常人都唔會真係真心歧視鄙視
我覺得有時可以放開d
南亞人,黑白鬼,台灣人,乜人都有
考個日文N1 15分 加4M/5M工 應該點都易過係日本搵7M工
大卒 10
30歲前 15
30歲前5M年薪 15
香港唔知幾多大grad 10
N1 15
3-5年實務經驗(唔知計唔計埋香港經驗) 5

已經70分
仲有日本IT試好簡單既MC(基本情報)都R到5定10分
年薪非外資唔係咁易的
點解會係動漫台
其實想考IT試因日本會認作為出技人國VISA的條件
但好多人話冇用,點解嘅?
修士号取得者 [20]
[ポイント加算] MBAまたはMOT所持者 [5]
資格の数 2つ以上 [10]
法務大臣が告示で定める大学を卒業しましたか?はい [10]
日本語能力試験N1 [15]
日本の教育機関で学位を取得していますか?はい [10]

香港有5大master再係日本讀個修士就夠70分
有冇人考左
it passport?
原來會用slides介絕自己公司先
咁同香港真係好唔同
我in過在港日資都俾佢問我對佢公司背景同崗位既認識

另外想問一問
ching隔山搵工
之後visa個啲應該公司同agent幫你搞啦
但租屋個啲你點做?
請問年資同年收係唔係淨計日本工作?
做左成晚research都冇咩地方有講呢樣野
移民有無資格當兵?
成功歸化成為正式日本人就有資格,但佢收唔收你就另一回事
如果我係自衛隊而試官我應該唔會收呢d歸化日本人,
除非係歸化日本人既下一代都仲話有得諗

自衛隊參加條件如下
18歳以上33歳未満

另外要考試
試験科目
筆記試験、
口述試験、
適性検査、
身体検査
経歴評定※
※経歴評定とは、多様な経歴を有する受験者の能力を総合的に評価するものです。

留意自衛隊唔容易考,日本算係公務員黎,人工算低但有唔少福利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞