【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
BTW邊有人去日本當兵
要當兵去法國新加坡台灣啦
有好多時候讀書唔一定係為咗學嘢
個d 情報リテラシー、プログラミング基礎之類嘅科讀完之後,見工都唔知有冇用諗緊讀唔讀
N1讀語言學校好正常,
語言學校除左教日文,仲會教你日本文化,日本禮儀
有d專門作為升學既語言學校,
係一入去佢就係訓練你考大學/大學院
甚至有d專門教你搵野做既學校都有
有d大陸人為左有個簽證跟住留日本做代購,讀n年語言學校又有
亦有d語言學校係好輕鬆,
只係for各國鬼妹鬼佬一齊玩一年半載溝下仔溝下女咁
結果都係睇你目的想點
如果對IT有興趣咪讀埋,大學教得既都係D基本野(除非你讀IT專業科系)
有興趣咪自己研究上去,或者到時入職俾人逼你學高深d
想問下報稅既問題
從海外公司收錢既話
交「確定申告書」果時需唔需要提供invoice? 同埋需唔需要翻譯成日文?
咁搞法都係去法國做傭兵抵d
日本搞血族真係麻燃煩
好少聽過香港人想當兵

當兵點解唔去美帝法國英國?
細個讀書讀到大完全對英美無好感
老美就殺原住民建國,老英就專捉有色人種起鐵路
我好鍾意軍人/傭兵,搞兵變既感覺一流,或者打狗大國
唔鍾意所謂大國,好似俄打烏咁,比我選一定幫烏
咁點解唔去烏克蘭?
如果比我年輕d硬係去
宜家我玩命,佢應該都唔收
去得我就預左唔會反黎,起碼要做到帶到兵/陣亡
烏克蘭依家乜人都收
雖然我覺得你只係中二病發吹下水唔會真係去
家人唔會比,發下夢算
人生得一次,但錯過左就係錯過左
有d野年齡同家庭因素係會阻止你想得既野
如果打仗殺人換取利益係中2病,咁應該呢個世上係無正常人
每個人成功路線固定左,走錯路就唔會成功
睇人同睇下住邊啦
但而家好多日本人都唔拍拖結婚生仔躺平就算
算唔算答咗你呢個問題
我上面講400萬先窮有窮洗既
想寬裕d緊係唔太夠
冇人填過確定申告書
咁就要睇下係點窮法
不過正常都唔會窮過係XG掛
如果每個月2萬全包屋租水電煤一家4口生活費
咁真係好吸引
冇得點出街食/旅行
晏就要食屋企準備既弁当
唔買貴牌子野 冇乜興趣支出咁
我同事依家就係330萬年收+老婆100萬
佢有1個女 租屋 還緊中古車既車貸

上面出唔哂
呢d稅其實正常先進國家都有😂
只係覺得好撚好笑
好多年前都已經有NEET講働いたら負け(工作就輸了)
唔做嘢都會有錢收咁點解要做嘢
https://dic.nicovideo.jp/t/a/%E5%83%8D%E3%81%84%E3%81%9F%E3%82%89%E8%B2%A0%E3%81%91%E3%81%8B%E3%81%AA%E3%81%A8%E6%80%9D%E3%81%A3%E3%81%A6%E3%82%8B

要逃離底層最快就係加入資本既一方
目標50歲前可以有3000萬金融資產
靠日本股做到不勞而獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞