【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
咪係IT囉
屌你仲要係UE DEV 梗係啦
IT加大手係咩人先入到
巴打答人要講平均,討論區咩人都有架
唔是個個理系/IT架
你個情況係中途入職,可能我大學生活無咁多姿多采,我覺得中途講自己返工經驗係易啲
雖然唔知巴打做邊行,你有4年幾經驗,到時wh個陣執返份cv,操返啲日文,應該夠晒料揾
無錯
上面我都POST左DATE
中央值先係21萬
有一班人拎緊16-18
普通文系19-22
IT理系23-27
30真係一握り
Ching今年新卒?
如果大學名氣ok的話
我建議唔好行一般新卒路線去同d日本仔爭
搵好目標企業,跟住搵下入面有冇自己學校OB
盡全力同佢地搞好關係,好多野會事半功倍
無追post唔知有無人問過
日本搵工係咪同日劇一樣,好難先做到正式員工?
D日本妹做嘢係咪好hae?等嫁人唔使做?
日本仔真係可以一個人做野養一家人?
日本交稅壓力係咪好大?
有興趣知的話
介唔介意追下Post
你下個POST應該自己開番出整合
日本搵工係咪同日劇一樣,好難先做到正式員工?
唔難.
有人懶.,有人唔想俾份工綁住.先少正社員.
愈黎愈少人想做服務業,如果唔係工作機會大撚把

D日本妹做嘢係咪好hae?等嫁人唔使做?
實有D咁既人,我女同事已經訂婚.訓係度搏抄.將D工作交晒俾其他人.

日本仔真係可以一個人做野養一家人?
年收400萬算係基本門檻,加埋老婆番pt,控制年收,
男既仲可以交少d稅
兩個人賺到500萬,稅後有400.夠2個人+2個仔洗

日本交稅壓力係咪好大?
樓主年收500萬,稅後400
實俾香港大,
讀語言學校學費連基本生活費要預幾錢
唔講都講埋
新卒就活有條基本路線,例如交ES,面試N論,最後內定
但係唔少企業包括大企業,
OB係有能力令你直接去到最後個輪面試乜都唔洗搞

呢個就涉及日本既學閥問題,
有D似香港個D傳統名校出身,或者英國都有類似情況
你如果有名大學甚至有名高中出身既,例如東大京大灘高校開成高校
自然OB會有好多大企業人士
OB同你傾得埋,自然會搞到你入去做
對於OB黎講,多一個後輩入去,對佢自己都有利
俾著你升左職,到你有權力升其他人職,你都會升個同你同學校既人

然後又去到香港人團唔團結既問題
美國個類大企業又係分種族咁樣大家圍威喂埋堆
大陸人入到去大企業會幫返大陸人入職,慢慢落去就形成大陸人勢力
印巴人如是

但我覺得好似好難期待港澳台人有呢種勢力出現
一個二個驚起底驚呢樣個樣(包括我都係咁)
一般新卒真係無乜可能30+
通常22-28左右(稅前)
40幾歲想帶家人嚟日本2年讀書加3年做野
你感覺難唔難
做邊行?
機械Engineer,degree都係機械工程,準備緊申請加拿大OWP,
但對技人國有興趣、想搵工程或IT工

但機械行頭種類太多有D擔心
想考日本政府D IT CERT応用情報技術者試験
ネットワークスペシャリスト試験之類有冇用
機械呢行真係唔太清楚
応用情報技術者試験
ネットワークスペシャリスト試験
個人覺得冇用
等其他Ching解答
將你個資格放係求職網站一搵.就知需要大唔大,有冇用,
岩岩搵完.需求少得可憐
機械工程係做BS, HVAC呢D定係product design?
BS的話日本冇工比你做
product design大把工,畫solidworks, simulation呢d真正mech野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞