【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
多謝解答!

2. 我本身諗住如果喺履歷書嘅「本人希望記入欄」寫三個月通知好影響取錄機會,就轉寫一個月通知,寧願賠一個月人工;但係你之前係隔左半年嘅話,似乎三個月都係可接受範圍
希望有其他寫左通知期嘅ching解答

3. 當問起工作經驗,我盡量搵啲份份工都啱嘅episode嚟appeal啦
既然兩份工做嘅field完全唔一樣,請問你覺得當時喺面試講香港份工嘅嘢,係咪都對你in到日本份工有幫助?唔該晒

4. Ok咁我喺自己紹介留啲時間講大學嘅嘢,之前都聽過講座話日本人好留意應徵者嘅性格特點
外資嘅話應該唔少會純英文
日資都唔會話冇
我做game industry,最少知道Unity同square enix都有team係話純英文
sony有team話係向外國嗰邊report(唔肯定team內溝通用咩文)
我都激動左d既
自己本身都準備歸化
對外人呢個詞敏感左d
自己就係鐘意日本呢個國家
鐘意人與人之間嘅相處模式
唔識既鄰居撞到都會打招呼
就算係門面功夫 短短幾句挨拶都覺得好暖心
所以先想歸化
想自己個仔可以係日本以日本人既身份長大
學習日本好既一面

所以聽到會稱呼外人既人
從心底自然有種厭惡感出左黎
呢個世界唔係圍住日本轉
國家唔係得日本同日本以外
我都知日本有呢種排既思想
但係我唔想呢種負面既文化為日本帶黎壞影響

簡單啲黎講想日本受世界歡迎同喜愛
而非到處招惹仇恨
「ガイジンお断り」唔會對日本帶黎好既風評
尊重人既人亦應該受到尊重
而唔係因為國藉口音膚色而不被尊重

而丁蟹兄話外人個字冇負面意思只會話佢入世未深
日文程度停留係表面意思
外人呢個term甚至被定為日本既放送禁止用語

Sry for1999
想擔單問下

你見工既流程大約係點?
比如香港可能3 round(hr, team head, 腦細)
然後開場一分鐘自我介紹
跟住問下工作背景 點解離職
然後問下對in既公司同position有咩認知
最後就人工同通知期
想知日本公司個面試大約係點
真好
做data好多presentation / communicarion
條路好難行
唔係讀IT都做到IT工都好勁
自修?
1.大學如果讀理科的話,其實有唔少同IT相關科目可以選修,我係咁岩有興趣所以讀左,雖然唔覺得同工作太大關係,不過基本野都會學得到,
文科的話其實都可以上去呢D堂

2.新卒入社個陣公司預左新入黎乜都唔識,花左好多時間黎俾我地新仔研修
知道得太遲
data center
我見年收250萬至600萬都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞