【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
幾好,你地移到民係去大城市定偏遠d既地方
成日好憧憬佢地d唔太落後既町獨立屋生活
唔講同唔同屋企人
不嬲香港賺錢全世界第一

其實原post有講,係計Overall生活好左,搵少啲都值
點解分隔2地都捉到咁勁
我都好想上一次日本妹,唔係叫雞果隻
係有feel果種
成日話日本D野平 我又唔覺有幾平?
唔用幾錢黎比 用after tax收入%黎比
完全唔覺有咩比香港平
幾個月前在香港online in左幾間日本公司都收左皮,過去讀語言學校揾工係最快的方法?

利申 n2
咩原因reject你先
綜援新移民 (aka 張飛人) 都係移民日本IT9
冇講原因,我估係日文講得唔流利掛
想問下做緊IT 3年經 n3 黎緊想去日本做野,有冇巴打知點樣搵到公司support visa,定有其他方法去左日本先
我主要想去搵工,係果邊做翻it
好有行動力
帶咁少錢係咪要打黑工生存
同問 同埋想知平均咩價位
我上網見應該平均低過香港
一直以為要申請永住權先可以申歸化
原來可以直接申歸化
想問下申請歸化個審核難唔難?係咪有交齊稅冇做犯法野,只要有做3年工作+ N1 cert.就基本上就批到?
同埋樓主係咪隻身住係日本(無任何家族或親戚)?
歸完化係咪一定要改返個日本姓氏?
我N2但聽同講麻麻 都係3年經 想知係日本咩價位 一陣人地亂開我又Ok就好傻仔
利申:4年留學,家陣半年工作ing
再過多半年要續個working visa好緊張
想知想喺香港搵日本工有咩途徑?
Working holiday 喺日本有right to work先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞