【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
典型香港人
有好野收收埋埋
所以你話學大陸人咁做一個香港人network係幾難
大陸人唔會特別強調一定要融合人地

不過日本環境真係相對覆雜好多
例如美國d大企業咁
本身呢類企業入面已經有各種勢力
例如中國人,印度人,中東人
唔埋堆唔得
想請問係香港點樣申請個日本電話號碼,抽演唱會飛?
可能因為港澳人本身都少,同埋民族性都係一個問題

連台灣人留學生都講過,去到日本之後冇台灣人肯幫手,
反而大陸人最熱情,只不過一定唔可以講政治咁
我移民日本其中一個原因都係希望日日有live睇
幸福,但要抽籤,又玩實名制,都唔知點解會有黃牛飛
住滿一年就可以解約。但如果你住唔滿一年就解約嘅話要賠解約金(一般應該係一個月房租)

日本啲水電媒貴唔貴?
會唔會好似歐洲咁貴?
香港it咁低人工?
最主要係香港人樣樣都計住計住
成日諗幫左你有咩着數
又驚幫左你之後會踩番自己一腳
6算= 12000 再少d
教人行偏門 唔岩香港人

都係講番搵it 工算啦 夠大路
你可能撈亂咗我同上面另一個巴打
我係喺香港做低學歷冇技術非IT廢工
所以我先唔介意由低人工開始做
想問下原樓主係香港可以點樣入手報日本嘅公立大學
見學費咁平都想過去讀返個學位之後搵工
在日大陸人黎講 佢地真係事無大小都肯分享
小至有咩著數減價 餐廳好唔好食
大至去旅行有咩正野 中伏位
搵工見工 教日文 股票邊隻好
個個打一大篇出黎講
有咩事求救係會幫手
香港人唔踩一腳已經好好
香港人:有好野做咩要益你
感謝
想問埋如果讀完已經30頭會唔會好難搵到人請
例如問申請日本永住/歸化日本國籍咁

香港論壇度問
只會得到以下答案:

1.日本旅行就好,做野不了,壓力大到你想死(唔知關咩事)
2.日本永住入籍好難,唔娶日本妹100%冇可能(乜都唔知就亂up)
3.日本人好排外,人地唔會受你玩(唔知關咩事)
4.咪撚去汚染日本(唔知關咩事)
5.稅貴(同其他先進國家差唔多)
6.收皮啦你(唔知關咩事)

大陸論壇就真係會有好詳盡既講解
係會難少少,不過有決心唔會做唔到,30頭仲係好後生
雖然我都唔太鐘意日本啲越南仔
但實際上越南仔做咗好多冇人做嘅工
冇咗佢地好多嘢都run唔倒
淨係啲牛飯店便利店都可以請唔倒人而執柒晒
lihkg 之前都有日本長住post 不過多數返高級it工 對大部分人參考價值唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞