【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
原樓主介唔介意留個tg 交流下 (3月準備過去讀日文)
呢d真係可遇不可求
Linkedin 既工個個都要business level Japanese
岩岩grad然後立即搵唔需要日文既工,難度真係會比較大
我聽過既都係有一定工作經驗先搵到,再唔係就有某D國際專業資格
普通的話我都係推薦學好D日文先會易D搵工

再唔係有條路可以考慮下
東京唔少區都會有免費日文課堂係俾外國人學習
例如
https://www.city.toshima.lg.jp/134/bunka/shogai/gakushu/003345.html
https://www.city.toshima.lg.jp/134/bunka/shogai/gakushu/documents/maphanntai.pdf

當然因為係免費,教個堆人都係義工,學生既學習進度亦會好混亂,搵工唔一定岩用
另外因為班義工通常都係女子大生
溝唔溝到就睇自己造化

結果最後都係要靠自己自學多,但人在日本,學日文速度一定會快過香港好多倍
去到既環境會迫你去配合同習慣身邊新事物
但大前題都係要有公司肯接受你唔太識日文先得
收到呢排都有試係香港搵日本工,希望早啲過到去

日文方面感覺鬥唔過
仆街,咁正
得東京有?
全部20歲左右?係咪短裙Look
其實都唔少
呢個年頭多咗公司engineer team係外國人,sales team就日本人,然後pm位就搵啲日英都識嘅人

同埋佢話晒都香港讀大學,應該要利用下呢個優勢,而唔係走去排日本新卒條隊,將自己擺係一個劣勢位同返日本人爭

btw如果叻嘅仲可以係香港直接試下apply big tech,佢地都唔多理你邊度嚟,唔得嘅仲有樂天 line yahoo果啲,之前年年都嚟香港啲大學度請廉價勞工,不過武肺之後就唔知了。

我嘅話會當wh係最後手段
Rakuten Line唔易in架
好多地方都有呢D免費教室,
人地係黎做義工教你呢D唔識日文既外人,
唔係黎做雞,點解要著短裙
請新卒外國人好正常,
但最少你既日文程度要同佢地溝通到先

或者搵D唔洗日文都可以做既公司,
但呢D公司通常會對專業技能要求更高

結論都係要衝破日文呢關
hahahahhahahahahaahhaa
咁樣上堂會專心啲
第日去都可以留意下呢啲班先
加人工加到自己夠80分,交1年稅已經可以永住
好多大陸人用緊呢招,唔知幾時會收緊政策
大陸人係做假數令自己有咁多收入
只要你交足稅就冇所謂
不過咁高收入的話,
稅率真係高(呢點同其他先進國家一樣)
有冇方法可以喺去之前喺香港搵工攞visa先? 已經識日文唔想讀語言學校
上面已經有好多人PO左搵工網出黎,追POST就見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞