【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
語言學校既留學簽證最多兩年

回正題,讀語言學校係方便見工面試
依幾年先改左規定最多兩年,以前真係可以無限玩落去
不過都仲可以繼續讀專門學校
日本入職/入學既時候應該要填自己個名既カタカナ
呢個名其實係咪任你寫
唔一定要直接將漢字轉換做假名?
比如陳大文
我可以寫チェン ジョン

想問下推唔推薦人讀專門學校?
我想就算拎唔到永住都可以喺日本生活幾年當圓夢

專門學校唔包你搵到工之餘 你搵工都只可以搵同你讀嘅野相關 雖然話大學都係咁 但專門學校係批得嚴好多
有能力讀個master好過
多謝巴打reply
因為我要過幾年先可以去日本

如果讀語言學校+大學+master
快嘅應該都要差唔多5年?
想知道年紀大畢業會唔會比較難搵工
應該香港讀master定過去讀好?
日本讀
一黎可以用新卒身分搵工
二黎如果你想瞄個高度人才 日本讀都高分啲
三黎你個人係日本同你係香港 無論搵工個難度定學語言差好遠
呢邊master係research based要讀2年
如果你打算語言學校大學master咁讀
當你語言學校讀一年 都至少7年。。。
就咁讀完大學搵工好過
而家開始學日文啦
三大理科非it 相關grad咗幾年

一直做私補教理科

冇full time 經驗

有n1

學過python , c , html , php , java , mysql

自己有寫個web scraping bot 一直run 到而家

利用working holiday 去日本搵it 工會唔會好難?

定係去語言學校用留學生身份好啲?
如果你目的係搵工,
咁我推介用working holiday搵工先,
唔得先再讀MASTER用留學生身份搞落去
不過提一提就係依家wh VISA唔可以直接轉工簽 要翻香港搞一轉
已經有好多事例WH可以直接轉工簽
不過大部分事例都係東京大阪以外
日本仔儲唔儲錢?見佢哋好多後生仔女都係成身潮牌識唔少男仔甚至係追埋名牌

另外巴打覺得日本既醫療點?
反而唔係大城市多啲機會?
因為正常黎計WH係唔可以直接轉工作簽,但係好多時候入國管理局都費事麻煩直接轉俾你,或者疫情都係一個原因,佢知你返唔到去搞

同埋有可能大阪東京呢D大城市熟規矩先會渣正黎做
我自己識既FD,WH轉工簽,地點係三重県
wh簽証預咗做唔長 咁咪好少公司肯請?仲要外國人
靠自己實力令公司肯請你長做,
跟住自己換工作簽證
如果要帶埋屋企人,佢哋係咪都要有N2?

唔夠分,了解咗先,諗緊點樣搞到自己可以過到嚟
想知如果我拎配偶visa 我屋企人人有冇得申請visa 定係我要歸化左先
唔洗
屋企人即係仔女定係父母?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞