【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(2)冇人開我開

1001 回覆
190 Like 18 Dislike
其實英國又唔係講到咁差
我交英國稅但之前屋企人要白車入院都一切順利出院醫護又極好
NHS fee係抵比嘅
但冇歐洲班左膠我哋Asian樣就易被歧視
有好有唔好
即係啲女人咁囉quantify唔到咪憑感覺做嘢囉
“總之就唔係咁啦”
利申去過日本N次旅行冇長住過
但喺英國細town住緊
有車問題不大
武肺後咁多WFH我都識人住台灣坐移動監時咁做
想問如果23歲先去讀日本大學會唔會太遲,即係如果我畢業後想當地就業嘅難度係咪會好高,因為睇落到時無論年齡同外籍身份都係一個大問題咁。
如果30歲後先去到日本 係咪行唔到語言學校條路?
想知你去日本之前個日文程度係點,同埋用咗幾耐先去到大學程度。
可唔可以分享吓點樣成功入籍日本?
如果你話太私人唔想講,咁其實好多野都唔講得咁。
即係以你個人經驗分享,過嚟日本讀大學4年?讀完之後->入籍大概幾多年?大概個流程係點樣?新卒幾錢左右?同一間公司做嘢幾年後人工嘅加幅?工作文化係點樣樣,你係咪讀IT畢業所以先做返IT工?

因為都唔會知你係邊間度做,而想知道嘅嘢就係成個過程點樣入籍,如果你想幫到其他巴絲嘅話,建議講多少少個人經驗、流程等等,唔好意思問題比較多。
去日本之前日文只識少少,全靠睇動漫自學
冇考過N12345
用左唔夠1年考到大學,雖然唔係勁大學
1.可唔可以分享吓點樣成功入籍日本?
第1頁已經寫哂申請條件出黎

2.過嚟日本讀大學4年?讀完之後->入籍大概幾多年?大概個流程係點樣?
讀完之後需要交3年稅,加埋留學要有5年以上住日本,
都係個句入籍條件請參考第1頁,

流程都冇咩特別,首先去日本法務度傾計,
然後交申請->退出中國籍退出BNO英籍->成功入籍

中間會有D面試,家訪個D,不過我諗,
黎得日本讀書,又做野3年以上既人,
呢D野全部都冇難度

3.新卒幾錢左右?
細公司會人高d,福利少d,
大公司人工通常30萬甚至到手得返20萬左右都唔出奇,
但大公司福利多好多

4.同一間公司做嘢幾年後人工嘅加幅?
每間公司唔同,startup如果生意好d咪加得多d,生意差咪收得皮
大公司就通常每年加上去,等其他巴打講下因為我都唔太清楚

5.工作文化係點樣樣
我公司比較適應新時代,大家都係比較casual,除左有咩大project之外極少OT,例如2022年成年OT過既日子可能唔夠10日

6.你係咪讀IT畢業所以先做返IT工?
唔係讀IT,不過對IT有興趣所以做左IT工
我自己搵工經驗,
20-35都有可能
取決於公司出手點,市道好唔好
文科平均一定係20-25
你IT應該23-27果D
30上老實講真係基本無聽過

文系的確整體會低d人工
理系30以上有的,要花多d時間搵同埋安排
我當時係靠OBコネ入社
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞