《覺能之戰》

728 回覆
27 Like 13 Dislike
今日開始連登呢邊追上紙言同Penana 嘅進度,所以將會三邊同步,逢星期二四更新

遲啲會出多少少角色簡介,敬請期待

希望大家多comment 正皮留名謝謝支持
「話說,頭先講咩武器?」梓旻繼續之前的話題

「係吖!過咗呢場覺力賽,隊長就會就比賽嘅表現搵見習隊員商量,再同研究組開會,一個月到就有專屬武器到手。不過你個隊應該由浩政負責搵你,你知啦,富哥係盲嘅,鼓鼓爸爸要湊女。」Albert皺眉苦笑繼續道:「浩政又冇同你地講?」

梓旻點點頭,繼續問:「你哋個個都有?個個都唔同?」

「武器分兩種,一種係自己提出要求嘅,會特別唔同啲,另一種係大眾化少少,即係你咩A Mark就有類似嘅武器,但都會度身訂造,每人都有少少唔同。」Albert從腰側拿出如他大腿長的摺扇:「我就係第二種,同大部分T隊隊員一樣有副有望遠鏡功能嘅眼鏡,同一把摺扇。我嘅摺扇用超簿金屬做,可以𠝹傷敵人,末端呢個手握以我手形制訂,㩒側邊嘅制扇會打開,可以單手或雙手握實,雙手握實發動AP撥出去嘅風可以做出強而有力嘅阻力,阻礙敵方投射嘅物件前進,仲可以撥返轉頭。Dali都係摺扇,但因為佢冇乜力,加上會𠝹傷自己,佢個把係比較細把嘅木扇。」

梓旻對這話題既好奇又興奮:「咁其他人呢?」

「富哥係拐杖,佢枝拐杖用特製物料做,平時用到之外,插落地可以感應附近幾百米範圍內嘅人同動物位置,枴杖手握位會變成凹凸圖案或字,好似雷達咁提佢人或動物嘅方位,但實際操作就問佢先知。」Albert動手模仿拐杖的形狀,再指著想像出來的拐杖,描述拐杖的功能:「拐杖近手握位位置側邊同樣有個制,㩒開成枝拐杖變摺扇,用法同我差唔多

「…鹿仔係⋯類似金鋼圈咁,上面有兩條天線之類,雖然冇研究顯示可以提升能力,但佢堅持咁做可以令佢大範圍能力隊員覺能及體力同治療隊員,不過⋯佢個武器加上佢嘅光頭,有時我真係以為唐憎到場,哈哈!」Albert用兩手指模仿兩天線在左右兩側

「亞豪就係一對靴加手套,因為佢多數以跑為主,特制靴除咗可以保護雙腳,仲可以儲電發電,傳到手套作電激用途;Kiki就係哨子,不可思議嘅係佢唔需要講嘢,諗一諗,吹一吹,佢想我哋知嘅嘢就會係我哋腦海浮現,有時甚至可以提升我哋逃走嘅速度,就好似有人催我哋走咁。」Albert拍拍小腿,再模仿呼哨子的樣子。

「P隊人大部分都係拳套,最冇變化嘅武器同裝備應該就係佢哋,Buck嘅唔同之處係件行動制服,因為太亂嚟,肌肉同關節都有勞損嘅問題,所以佢件制服特別設計到可以插入試管治療液,制服內多個細孔可噴出治療液,減少佢因行動而生嘅新傷害。」Albert描述後拍一拍自己的關節位

「咁浩政呢?」這是梓旻最想知的人,因為這是唯一跟他一樣A Mark的人

「浩政呀⋯⋯」Albert有點猶豫:「佢好似係一枝筆。」

「筆?」梓旻想起上一次浩政跟他說話時把玩的筆

「係,合埋蓋就係一枝圓柱形兩邊圓頭嘅筆,我記得佢訂造咗一黑一白,佢經常帶白個枝係身,但唔多見佢用。」Albert雙手展示筆的長短

「坦白講,雖然我同浩政同A Mark,但截止現時為止,佢似乎冇乜嘢我可以參考到。」梓旻有點苦惱,完全不知道筆對他有什麼作用

「係嘅,而且係其他意義上,我都唔太建議你參考佢。」Albert笑笑

比賽開始的聲音響起,鹿仔拍一拍手便強化了隊員的AP及體力,位於A區的亞豪向D1狂奔,快得肉眼不太看得到,但D1有亞點守著,不斷向亞豪揮拳,亞豪避得很快,但就是前進不了。另一邊,身處B2的富哥及Dali在向Buck和Cade拋石,對比富哥的拋石攻擊,Dali就像小孩子玩拋石一樣弱。富哥用念力阻礙Buck前進,看來非常有效,Buck就像正推著一座山般,動也不動。而富哥身後的KiKi不斷在大叫「呀」,在強化富哥或弱化Buck就不得而知了。

Dali在Buck的左側很努力地向Cade拋石,他舉起並張開左手,手掌對著Cade,可能有設置防護才令他的拋石攻擊如此差劣。而作為醫療兵的鹿仔沒有守著陣地,只見他以不算快的速度,在Dali身後走過,大概他正以Dali作掩護,打算到D3陣地取旗。但Buck發現了鹿仔行過,立即向左奔跑,富哥及Kiki也一同奔跑,也不忘拋石及大叫。三人速度相差不多,鹿仔知道被發現後也立即找巨石作掩護,Buck前面只剩Dali一人擋在前,Dali極力阻止他前進,可見Dali怕到快要哭出來。

顯然對Dali來說阻礙兩人實在太吃力,Buck的速度只是被減慢少許,而Cade也開始加快,Buck走到Dali面前舉起右手打算揮拳而下的時候,富哥從後用念力拖拉Buck的右腳,Buck倒在地上,Cade反射性望向Buck,Dali立即加強拋石攻擊。另一方面,亞豪終於擺脫亞點,就在他快要摸到旗的一刻,換隊聲響起。

(待續)

今日會有文
隔太耐,改一、三、五出文啦
多謝提議!
都打算加多一日,但會係二、四、六,因為作者我一三五比較忙
敬請大家繼續支持!
富哥、Kiki及鹿仔維持於紅隊,Dali及亞豪轉成藍隊了;Buck和Edith維持於藍隊,亞點、Fay及Cade也被轉到紅隊。這次是六比四。

亞豪露出痛苦的表情,剛剛甩掉亞點,未拔旗又轉隊,這次到他做防守,阻礙亞點前進。首十五分鐘被忽略的Edith和Fay由隊友變敵人,二人本留守在D3的旗旁邊,他們開展肉搏戰,不知是Edith被Fay弱化,還是本來他們就很弱,二人就像沒用AP的女生打架,在這頗認真的比賽中,她們的打鬥顯得有點小朋友。

回到場中間,富哥一邊拉著Buck,打算把他拖遠鹿仔,圓婉不忘在他肩上吶喊助威,Kiki仍然在大叫,但手摸著喉嚨,大概已經感到辛苦。而Dali算是全場最慘的人,本應是他與鹿仔二人對抗Cade,現變成Cade跟鹿仔對付他,鹿仔與Cade擊掌,梓旻本以為二人多友好,但Albert解說鹿仔只能在一定範圍內無差別強化或治療範圍內的人,如要強化或治療特定某人則需要身體接觸,所以二人才擊掌。

由於Buck他們被拉得愈來愈遠,Cade及鹿仔開始分開前後或左右包抄Dali,Cade在Dali的面前起拳打算打下去Dali舉起雙手用念力阻擋,趁機跑到身後的鹿仔手放在Dali的肩膊上,Dali隨即全身無力,念力牆消失的瞬間,Cade的拳頭狠狠打在Dali的右肩膊上,Dali整個人飛後幾尺。

梓旻眼前代表Dali的燈轉成紫色,就把Dali搬出場外去,再把他搬到醫療站去。如往常一樣,三位M隊隊員圍著他,為他診斷及治療,此時Dali已失去意識了。梓旻安頓好Dali後,就立即回到會場看比賽。

此時,Fay已經被退場。被拉至C1及C2之間的Buck終於擺脫富哥,Kiki已經叫不出聲來,Buck似乎佔了上風,開始不斷向富哥出拳,打算打破富哥的念力牆。Kiki眼見形勢不太對,轉跑向D1助亞點搶旗。雖然Buck知道Kiki的打算,但與富哥的對衡下,未能即時抽身。Kiki順利到達D1,喉嚨小休後,隨著Kiki大喊「呀」的一聲,亞點的上勾拳狠狠的打在亞豪的上巴,亞豪向上飛了約二樓高再墜下,被D區人員搬離場了。這刻梓旻記起比賽前Kiki曾說要「㨃冧」他,果然說到做到。

紅隊先領一旗,離下次轉隊只有一分鐘的時間。富哥終於撐不了,念力牆消失的一刻,Buck的拳頭愈來愈接近,圓婉響亮的聲音叫著「向後彎腰呀!」,富哥敏捷的避開了攻擊。接著,富哥向C3逃命。Buck沒有追富哥,向著D3跑去救旗。就在他踏入D3的一刻,轉隊聲響起。

富哥、Kiki、鹿仔和亞點維持於紅隊,Cade轉成藍隊了;Buck和Edith維持於藍隊。這次是四比三。

紅隊的人似乎筋疲力盡,藍隊三位都是體力較好的人。富哥還在C3拐著腳,非常慢的走向D3。其他人也相繼到達D3了。Kiki摸著喉嚨,似乎真的發不了聲。鹿仔及亞點二人也非常累了,二人都在喘氣,眼看離目標不到20米的距離。Edith也從旗幟那邊走出來,Cade也轉向鹿仔,他們只隔十數步的位置。Buck的一聲大叫,其他二人也大叫衝過來。就在千鈞一髮的時刻,鹿仔雙手一拍,所有人,除了距離較遠的富哥,都跪在地上,然後他慢慢的走去把旗拔起,比賽就此完結。

(待續)

最重要抌住出。
寧願一篇斬開幾份隔日出,好過儲埋多日出一篇。
兩者嘅效果分別會好大。
收到謝謝
比賽完結後,梓旻及Albert到醫療站見眾參賽者。除了Buck和Edith,所有人都接受賽後治療。站在帳幕前已經聽到他們的笑聲。

「Cade你勁咗喎,之前都冇咁難搞,要防你防得好辛苦。你一轉敵隊,個下個氣勢⋯嘩!真係!」鹿仔坐在病床上正接受一位M隊隊員檢查身體

「你仲勁啦!上年你拍一拍最多係腳軟一陣就好返。今次仲可以慢慢行去抆旗。邊個夠你型吖?」Cade回應

「唉,你就型曬!全場死得最樣衰係我,飛到二樓高,陰公!」亞豪躺在床上說,而坐在對面的亞點和Kiki二人舉起拇指,互相表示做得好。

「你哋表現得好好!」Albert一進門就大聲稱讚他們

「場比賽好好睇!當然鹿仔最後個下好型!」梓旻也附和

「如果你可以練到浩政咁,你一定會型過我!」鹿仔笑得有點狡猾,大概因為他知道梓旻很難追上浩政的程度

「嘩!咁可能你退休,我都未型得過你!」梓旻笑回

「希望你哋卧底賽都發揮同一水準!」Albert續問:「你哋幾時卧底賽?」

「聽日第四場!聽日第四場!」圓婉大聲回答

「咁唔阻你哋休息喇!梓旻,我哋返出去。」Albert用手勢示意梓旻一同離開

「Albert呀…」梓旻踏出帳幕後道

「嗯?」Albert拿出手機的時候被梓旻叫住

「富哥隻鸚鵡…係咪真鸚鵡嚟?乜鸚鵡有咁聰明嘅咩?」梓旻真心覺得那鸚鵡有點可怕

Albert靠近梓旻的耳邊細聲量道:「坦白講,我都懷疑咗好耐…有乜可能咁叻?但無從考究。」

Albert挺直腰背,提升回正常聲量:「既然冇辦法知真相,就唔好諗咁多喇!一陣嘅變陣賽會係我出賽,所以就靠你一個喺B區當值,祈禱你唔使搬我出場啦!」

Albert的變陣賽不太有看頭,參賽者有四人P隊、四人T隊及二人M隊。來來回回也是拋石或用念力牆擋攻擊嘅對決,卻鬥得難分難解,又沒有一人出場。整個賽事持續了一個半小時,時間之長令人有點鬱悶。梓旻見沒有人倒下,比賽沒什麼新意,就開始溜起手機。

他昨晚傳訊息問家人會否來看比賽,直至現在才收到答覆:「當然嚟啦!你家姐都嚟睇!買三張飛啦!」本來預計只有父母來看的他對姐姐願意來觀戰感到驚訝,看來姐姐終於接受了他加入AP特種部隊。此場變陣戰完結後,梓旻到醫療站向Albert稍後問候後,便立即到售票處買入場券。他成功買了二樓觀眾席的票,當他打算回到B區時,浩政剛巧經過,二人展開了一段有點尷尬的對話。

「買飛呀?」浩政問他問題,但沒有望著他的臉

「係吖。」梓旻揮揮手上的入場卷

「哦⋯(靜了一會)買飛俾屋企人嚟睇?」浩政望望梓旻手上的入場,目光再次放遠,不知他在看哪裡

「係吖。」梓旻把入場卷收起

「哦⋯(靜了一會)全家都嚟睇?」浩政仍然沒有望向他

「係⋯係吖⋯」梓旻開始感到尷尬

「哦⋯(靜了一會)嗯,我⋯冇嘢喇,你走啦!」浩政欲言又止的,令梓旻感到奇怪,但又不太方便問下去,因此點頭後離開了

第一場卧底賽開始,雖知這場的參賽者都是隊長級人馬,梓旻卻不認識任何一人,由於也沒有特別需要注意的人,Albert沒有特別介紹他們。卧底賽與變陣賽的裝備上有些不同,就是沒有了胸口的小燈。各參賽者進場前於報名處得知自己的「真實」隊伍,除了參賽者本人,所有人也不會知道誰是卧底,直至完場才會知道。每隊卧底的數目大概有一至兩個,每場比賽也不同,但兩隊參賽隊伍的卧底數目必定一致。卧底賽的好處是它的時限為一小時,不會出現剛才變陣戰那種悶且想完完不了的情況。

梓旻的工作大同小異,只需救紫光的參賽者離場就可以。這場卧底賽雖然都是隊長級的比賽,卻不太好看。梓旻又再溜手機,與楓、樺、詡及慧等人互傳信息至完場。梓旻今天的工作完成,他與Albert報告B區離場人數為零後,Albert就讓他離開。

(待續)

作者感想分享一推

如果大家記得第一章,主角同同事傾偈嘅時候有提過一個重災區叫東蓀曲環,其實係一個香港真實地方俾我靈感。某日落雨,我係天橋上面等緊屋企人嘅時候,望向遠處山頭,心諗:「如果有怪物由個邊山頭跑過嚟,我會點呢?」

雖然參考嘅地方係香港,但冇用返香港地方名,因為用返真實名嘅時候,就好似要考慮好多現實因素,限制咗我嘅創作,所以就作咗啲名代替。

(圖片來源:http://www.pof.org.hk
我明白嘅,始終香港不及其他地方創作自由。
不過你個名改得好僻,太僻太難明,讀者會自己過慮咗。唔會有心機理解背後嘅意義。除非你可以喺故事中灑雞粉,否則真係無人會認真咀嚼。
Thanks 我作個陣的確考慮少咗讀者

呢個出咗我就唔轉了,之後我會作啲冇咁僻
梓旻五人本想於食堂討論比賽的事,無奈比賽期間眾多人聚集於食堂看比賽及起哄,最後只好到O隊辦公室休息。

「你哋辦公室長期都咁靜㗎喎!」楓跟著梓旻他們進入辦公室,一直走到會議室坐下

「係,啲隊員長期都去其他隊幫手,但今日係因為比賽出曬去。」梓旻回應

「我哋傾返先,知唔知我哋對個幾隊啲人實力如何?」詡問

「M隊嗰幾位應該同我差唔多,其他我都唔清楚佢哋實力。」樺回答,其他人都在搖頭

「我練習個陣冇理過其他人喎!我之後再留意下!」楓回答,她的回答從不令人失望地令人非常失望

「O隊嘅我哋更加唔知,阮超、麗瑤同我哋分開訓練。」梓旻道

「咁即係除M隊嘅人外,我哋乜都唔知啦!咁我哋攻邊方先?」美慧提議

「緊係攻最近嗰個啦!其實A1隊攻A3隊,D1攻D3咁就有兩隊出線,唔使打喇!」楓揸緊拳頭說

「但就算有兩隊奪旗成功都未停㗎!」美慧提醒

「但都有兩隊出,為第二日比賽保留實力,唔會出咁多力嘅!」楓皺眉頭

「咁未必。同變陣賽一樣,除非剩返一隊,否則唔會停。假如頭一個鐘就有兩隊出線,咁為咗盡早完成賽事就會出力啲打。」詡回應

「而且你哋為咗俾到好印象其他隊,唔可以hea 打㗎!」美慧提醒,梓旻及詡二人嘆了口氣

「唉,真麻煩⋯⋯」詡埋怨

「我哋係咪未知自己位置?」梓旻想確認自己所知

「係,當日當刻先會知。」美慧回答

「咁總之就攻咗最近個隊先!然後就去打對面贏個隊!」楓又再揸緊拳頭說

「等陣先,如果三隊都打我哋呢?」樺問

「咁你就求神拜佛唔好發生。」詡回答

「咁我哋各人點分工好?邊個攻邊個守?」梓旻問

「我諗我應該留係陣地最好,我唔似鹿仔可以弱化人⋯」樺有點羞愧

「鹿仔係特別勁嘅!唔好唔開心!」楓拍拍樺的背,樺苦笑望向楓

「我可以飛人過去,如果飛嘅人想長期自由飛行,咁我估我最多可以飛兩個,而且佢飛之後,我就冇多餘嘅念力做防守或攻擊。」梓旻舉起右手

「好弱⋯」美慧問:「咁只係飛嘅話,空中俾人掟或攻擊就防唔到,咁有乜用?」

「咁你有咩好提議呢?」詡有點不爽美慧

「我提議梓旻留守,用念力防止敵方前進,然後升一個人上天,至少佢仲有啲力做防守。樺就喺梓旻後面持續強化梓旻啦!」美慧自信且堅定地提議

「咁飛我啦!我想試下飛!」楓舉起手跳起身自薦

「緊係飛我啦!我飛過!」詡爭著說

「你哋兩個係天上面有防禦能力咩?我可以用念力防止四方八面嘅攻擊之餘,梓旻飛起我又可以瀰補返我冇嘅體力,我始終係支援隊,冇你哋先鋒隊咁跑得!」美慧的一藉話令楓及詡的興奮感覺盡失

「好叻吖你!」樺稱讚美慧,美慧得意洋洋的點頭感謝

「係呀,最叻係佢吖。」詡諷刺道,美慧得意洋洋的仿似感謝他讚賞般向詡點頭

「但我都唔知自己咁樣可以做到咩程度,而且都要知樺可以強化幾多,一陣呢場比賽完咗,我哋去技能訓練場試下?」梓旻提出

眾人回應:「好!」

「話時話,大家屋企人嚟唔嚟睇比賽?」梓旻問

「我爸媽唔太方便嚟。」樺有點困擾的回答

「我都係。」楓說

「我爸好似話嚟。」詡回答

「我都係。」美慧回答

「我父母同家姐都嚟。」梓旻說

「你家姐都嚟?我想見下,想見下。」楓很興奮的說

「做乜咁興奮嗻你?」詡皺著眉頭問

「咁我⋯我冇家姐嘛!」楓支吾道

「我就唔見喇!費事尷尬⋯」詡道

「我都係。」美慧道

「我都係。」樺道

「有冇人問過我本人意見?我想你哋見咩?」梓旻說

「Oh! 咁你俾唔俾?」楓有點期待的問

「最好唔好啦⋯好尷尬……」梓旻苦笑說,楓似乎有點失望

「比賽好似完咗,我哋去訓練場。」美慧看看手機說

(待續)

終於執好一啲整合放上ig!
我仲思考緊開唔開埋個FB⋯⋯

IG 會集中放一啲總結及人物簡介
因為角色會有成長,或有一啲秘密之後開始披露
希望可以做到俾讀者睇得清晰啲,每篇完咗都會up一個新嘅人物簡介,讓讀者可以對比返每個人物嘅改變或成長!

https://www.instagram.com/p/ColzlGgPTYf/?igshid=NDk5N2NlZjQ=

今日先分享返部隊簡介!如果鍾意/支持可以follow一下,非常樂意接受催稿
幫推
都好,有時太多人物,又中又英都難分。
除非角色好特別,性格鮮明,外表有特徵,講嘢用詞特別,有特殊能力或者招式,否則都好難記得佢。
多謝支持
我第一次寫咁多設定,都幾貪心
又想有成長,但怕啲能力唔夠平衡,要每人Set啲弱點;想啲角色立體,又度咗啲背後故事;有時又寫得太high加咗啲角色入去
所以都擔心大家消化唔到咁多,整個整合對讀者對我自己都好。

覺力賽篇第十一章: O隊的卧底戰

五人其後到訓練場練至當日賽事完結後就解散。翌日,梓旻起床後發現Albert傳訊息給他,原來因為有突發行動,上午的比賽被取消了。梓旻回到O隊辦公室嘗試了解現況,留在辦公室裡的人只有下午有賽事的鹿仔五人。

「發生咩事?」梓旻問

「離島區出現一隻紅核,頭三節嘅賽事取消,頭三節嘅參賽者部分要出行動。而後三節嘅參賽者待命,如果十一點前完成任務,賽事會如常進行。」Kiki回答

「唉⋯點解我哋係第四節,早一節咪好囉!我賭廿蚊會取消我哋場比賽!」亞豪埋怨

「成日都掛住賭!我賭十蚊會繼續比賽!」Kiki放下十元

「乜你好想繼續咩?」亞豪問

「我都估繼續,今次嘅怪物係紅核,難度會低啲。廿蚊。」鹿仔放下二十元

「我估取消,今次離島區救援會慢啲,而且而家已經十點。」亞豪放下三十元

「我都估取消。」富哥放下十元

「梓旻你落唔落注?」亞豪問

「你唔好帶壞新人啦!」Kiki插嘴

「你冇份?」亞豪反駁

「至少我冇主動邀請。」Kiki 道

「我都係唔落注喇⋯」梓苦笑搖頭

「唓⋯」亞豪把所有錢整理好,就在此時,辦公室內的中央咪響起音樂,然後宣布第四節比賽如常進行。

「Yeah!」Kiki大聲歡呼

「紅核!我對你太失望!」亞豪抱頭大叫:「Kiki,你講得啱!我哋唔應該教壞新人,呢場賭局唔計!」

「食屎啦!願賭服輸呀!」Kiki仲出手掌要求亞豪把錢交出:「速速磅水!」

「估唔到原來覺力祭都仲要出行動。」梓旻有點不解,看著亞豪萬分不願的把錢交出

「本身覺力祭都係為咗提升部隊聲譽同民望嗻!如果有行動唔出咪本末倒置?」亞鹿解釋,同時把Kiki給的錢接過來

「少咗觀眾都係件好事!」亞豪笑言,續說:「反正仲有五個鐘,我返去瞓一瞓先。」

「我都係。」其他人也打算回去休息。離開前鹿仔拍拍梓旻肩頭:「梓旻記得同我哋打氣。」

「可能可以再見證我協助打低亞豪嘅一刻。」Kiki笑言

「你仲有冇當過我係你哥?」亞豪皺眉望著Kiki

「有,所以先只係協助,冇直接攻擊!」Kiki得意的道

「有分別?」亞豪不爽的反問

「有!」Kiki大聲回答,再快速離開辦公室,亞豪邊跟上邊碎碎念

「亞豪永遠拗唔贏亞妹。」富哥笑說

於是,當日第四節時間,梓旻又再回到B區當值。Albert到來時,臉上有點倦意的和梓旻說:「今日你主力移動啦!我今朝出行動而家好攰。」

「今朝行動好難?」梓旻開啟所有監察用的儀器及檢查其功能

「唔太難,隻紅核係郊區而唔係民居,已經幫好大忙。只係帶一大班見習去現場視察,有啲攰嗻。」Albert伸懶腰,雖然他口說不累,但惓容已出賣他了

「可以去現場視察真好⋯」梓旻有點羨慕其他隊的見習隊員

「O隊係慘啲,一落場就嚟真。不過,視察都係超遠距離睇,冇乜嘢可以見到,你想像下,執行任務個陣,我哋冇理由俾新人阻住行動,又冇理由俾佢哋有危險,你就當係感受現場氣氛,你哋唔去冇乜蝕,真係要睇戰鬥,不如直接去實驗室睇資料片。」Albert敲敲螢幕,再從左側拿出汽水

「實驗室啲資料我哋睇得㗎咩?」梓旻記得美慧曾威脅他們看文件則報告給上司知

「當然啦!只要你係隊員就睇得㗎喇!」Albert大口喝下汽水

(待續)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞