《覺能之戰》

738 回覆
27 Like 13 Dislike
有加更 推
多謝!
感謝
躺在地上的時候,他看到珈純捉著化妝傑踢他的腿,把化妝傑向透視裝傑掉過去。兩傑對撞倒在地上,然後梓旻看到珈純望向他偷笑,看來是珈純故意的。梓旻斜望向Mark那邊,Mark也正陷入苦戰,這下沒有人可以幫自己,再望向兩傑似乎沒有受任何傷。珈純面有難色的向後退,掉下躺在地上的梓旻。

天色開始暗,無助感及求生意志迫令他再無力也要起來,他痛苦的轉身再一邊空手一邊鎚子把自己支撐起來。他千辛萬苦的讓自己可以跪在地上,奇怪的是兩傑沒有攻擊他。他用盡力氣抬起頭,看到的是兩傑那可恨的笑容,他知道他們正享受看著他痛苦的樣子。同時,他也知道他正經歷與Candy一樣的情況,不同的是這次沒有人可以救他。

血液從梓旻的頭頂流下遮掩了他右眼的視線,左眼看到兩傑助跑凌空跳起的姿勢,一貶眼他的雙臂已國於兩傑的腳下,他整個人又再貼在地上。化妝傑用腳把梓旻由趴睡的姿勢翻成仰睡,而透視裝傑則拿起梓旻的鎚子,輕拋了拋,然後高舉鎚子似乎打算擊下來。

梓旻看著被高舉的鎚子,在有點暗的天氣停留,而天氣中出一個有點眼熟的身影,一個漆黑的人形有角物體……那是「一角」。牠手一揮,透視裝傑雙手連鎚子誇張的向後彎,鎚子擊中了透視裝傑的右大腿,他雙手也廢了。而化妝傑的左腿不自然的扭動,雖然他仍嘗試用單腿逃離現場,但下秒他和透視裝傑也手軀分離。當他們都倒在地上抖動時,一角再次把他們壓死。完事後,牠望向梓旻,但梓旻已沒餘力保持清醒,就此沉睡去。

[寫多少少版↓↓↓]

究竟主角有咩咁特別一角要係咁補佢
幫推。
好問題 呢個係個故事好重要嘅部份

第二十五章 屍體的秘密

生理監測器的聲音從耳邊響起,梓旻睜開眼看到的是一臉倦容的媽媽,她一看到梓旻睜開眼便大叫醫生。醫生馬上為他作身體檢查,醫生袍上的是部隊的標誌,大概他已被送回總部的醫院治療了。醫生檢查完認為他明天可以出院,媽媽急忙道謝。醫生離開的同時,姐姐和爸爸也來了,他們知道梓旻無大礙也鬆了口氣。

「你家姐打畀我地個陣,差啲嚇死!」媽媽擔心的道

「而家冇事啦!唔使擔心!」梓旻拍拍媽媽的手

「真係?你瞓咗兩日呀仔!」爸爸也不放心,梓旻點點頭

「你真係要繼續?你都唔知出咗幾次事喎!」姐姐問。

的確,進隊半年,他已經數不清第幾次躺在醫院裡,而且每次行動都幾乎要了他的命。但是他不想放棄,堅定的回:「係!」

「梓旻!你醒喇?」醫院門口傳來詡的聲音,他身後跟著楓及樺二人

「你啲朋友仔真係好!又安慰我地,又幫我地指路!」媽媽笑說:「我去個廁所先!」

「我幫你針水!」爸爸拿著水壺離開,現在只剩下姐姐及詡等人,氣氛頓時尷尬起來

「其實澈硯都想嚟!但要當值。」逸樺說,梓旻腦海中立即浮現澈硯因沒能來而扮哭的樣

「哦,冇佢我可以安靜休息都好。」梓旻說完,大家笑笑又再回到尷尬的氣氛

「你地……」一直板著臉的姐姐終於開口:「咁危險都要繼續係先鋒隊?」

「我……我唔怕!」詡很快回應,但有點口窒

「我……我有我……想做嘅嘢。」樺似乎有點害怕

「我都……」楓想回應的時候被姐姐打斷了

(待續)

心情幾好寫多咗,加更同樂
有加更 抵讚
幫推。
「你地都有屋企人,唔係話你怕唔怕,係屋企人都會擔心,下下見你地搵命駁。除非冇當你地係屋企人,如果唔係都會擔心。至少我做人亞媽定家姐都會好擔心!你睇下頭先?」姐姐話中帶怒氣,眾人不敢說話

「我……已經有敵人記得我個樣同名!我唔會退!我……會做到唔使人擔心!」梓旻嘗試表現出堅定和自信

接著,梓旻父母也回來了,話題沒有延續下去,寒暄了幾句家人也離開了。他們走了後,梓旻也連忙為剛才的事道歉。

「唔緊要啦佢都係擔心唧!」樺安慰道

「講起擔心,亞旻你真係要擔心喇!聽聞總部要禁你出賽!」楓道,立即被詡大力拍頭

「吓?點解?」梓旻緊張的問

「都叫你唔好咁快提!等亞旻出院先呀嘛!」詡怒斥

「咩事唧?」梓旻心急如焚的問

「因為一角……佢放過你,佢地擔心你同一角有咩關係!」樺解釋

「一角?點會有關係?一隻怪物我點會同佢有關係?同佢溝唔溝通到都未知啦!」梓旻激動的說完立即回想起甘生與亞塵的對話,一角可能真的可以與人溝通

「放心!浩政搞掂咗!」鹿仔從門口走進來:「Candy叫我同你講聲多謝!」

「我記得佢最後意識模糊佢冇事嘛?」梓旻問

「冇,瞓返覺就好返。你就大獲啲,畀兩個敵人夾攻!」鹿仔看到梓旻的生果籃有提子便食了吃,望望楓道:「搞咩佢咁嘅樣?」

看看楓一臉悶悶不樂的,樺說:「可能……頭先畀梓旻家姐無視?」

楓點點頭,梓旻一臉歉疚的說:「對唔住……」

「唔緊要啦!我地理你咪得囉!」樺抱抱楓,楓才勉強笑一笑

「講返場戰鬥!我地都嚇親!啲敵人一模一樣樣!」詡道

「你地點知?」梓旻問

「上頭申請特別公開戰鬥畫面,我地睇到曬個畫面。」樺拿出手提電話給梓旻看

「我其實都嚇親!因為同上次我地見到畀一角殺死嘅人一樣樣!唔通係五胞胎?」梓旻看著手機上的「亞傑」們

「上頭認為係複製人!」鹿仔又拿了一顆提子

「複製人?」梓旻驚訝問

「因為盲妹佢地打嘅係三個一樣樣嘅女性!」樺按了按手機把盲妹等人戰鬥的畫面按出來,畫面同時包括了盲妹、岡仔、亞宏及Curse的戰鬥,其中三人的畫面出現了打扮誇張的女性,雖然打扮上略有不同,但可清楚看到三人五官完全一樣

「除非『獨』專收啲胞胎,咁多人一樣樣有啲難,而且政府查唔到佢地嘅身份,複製人可能性好高!」鹿仔道

「咁呢三個女又係腳AP?」梓旻問

「脷……條脷上面。」詡回答

「Kiki……佢……佢會唔會……」梓旻擔心

「冇事,但落咗禁令暫時停止部隊活動。都好嘅,佢近排要搞亞豪葬禮啲嘢。」鹿仔看起來有點不安

「葬禮?」梓旻等人問

「係,攞得返條屍,算好彩唔係人人攞得返!你地會出席㗎可?」鹿仔微笑問

「會!」眾人回

「好!唔阻你休息,我都偷完懶喇!你地都走啦!佢啱啱醒咋!」鹿仔說,梓旻注意到他偷偷拿走了兩條香蕉

「鹿仔!」梓旻叫停鹿仔,正離開的鹿仔震了震,轉身看梓旻。梓旻問:「你話浩政搞掂咗即係點?」

「即係你冇假放要返工,而佢做咗咩,講咗咩,你就要自己問佢。無聊就手機上內聯網睇下啲片!」鹿仔說完便其他人一同離開

(待續)

助推。
自推一下,再預告晏啲有文
梓旻打開內聯網查看當日的片段,他首先打開與「亞傑」的戰鬥,畫面是他、Mark及珈純的視覺。發現影片沒有包含一開始他與亞傑的對決,他把時間調教到他被踩在地上開始,Mark此時正與辮子傑對峙,辮子傑望向一角的方向喃喃自語:「冇可能!佢冇可能會係度!佢不嬲都唔理事……明明唔會理……明明……唔通……唔通……」

他忽然盯著Mark用盡力把Mark按將牆上,問:「……係咪係度?我知佢入咗隊!話我知……係咪係度!」

他的說話被刻意模糊,但看他口型加上梓旻記得被問過關於吳鈞悅的事,估計應該是在問這個人,但他記憶中沒有這個人存在,難道好像Rose一樣,只是他不知道他的中文全名?

「唔知……你講咩!」Mark反抗,同時一角已在血腥的撕殺兩傑,辮子傑看到情況就立即放開Mark,成功逃離現場。一角在半空降下觀察了昏倒的梓旻一會,便高速移動到珈純面前,像在觀察他,珈純被嚇到跌倒在地上。不一會兒,一角再高速移動到Mark面前,Mark沒有倒下但也沒有輕舉妄動。一角同樣觀察了他一會,用不知從何發出的聲音道:「垃……圾……」然後就離開了。

「梓旻!」澈硯突然出現在梓旻面前

「嚇死人咩!」梓旻拍拍胸口

「睇咩咁入神?哦!呢段!究竟佢講緊邊個?點解咁刻意模咗個名?」澈硯問

「吳鈞悅!佢有問過我呢個名!」梓旻

「好!我記低先!」澈硯拿出記事本抄下

「仲有,佢有講放啲已經用盡AP嘅人出嚟,乜AP會用曬咩?」梓旻問

「咁唔知喎!研究組冇呢種講法……一係……我地問下人……」澈硯奸笑起來

「你……問邊個?」梓旻知道澈硯這一笑容一定非好事

「問鄭子謙!」澈硯笑得奸了

「點問?佢而家係……」梓旻未說完就被澈硯打斷

「亞豪喪禮會係主研究所搞,你到時就可以攞正牌入主研究所,再加上我呢個有職員證嘅人可以帶你入去!」澈硯說

「但有cctv?」梓旻擔心道

「冇問題,著件研究袍冇人認到!」

「吓?」梓旻不放心

「就咁話!」澈硯一貫沒理會他的擔憂

(待續)

樓主今個星期好勤力
幫推。
有時間就寫多啲, 出多啲
亞豪的喪禮數日後便在主研究所的水底禮堂舉行,一百八十度落地玻璃窗外是水底的景象,加上位置離水底不算太遠,有些陽光射向水面的餘光,風景格外漂亮。可是,此禮堂的主要用途是為隊員舉辦喪禮,那令人傷感的氣氛加上水的藍色令整件事多了一層憂鬱。

當Kiki站在台上開始細說亞豪的生平,再道出她對哥哥的思念,在場的人無一不感哀傷。其後與亞豪共事的隊員也續一上台分享與亞豪相處的時刻,雖然大部分也是哭聲居多,但也不乏一點點的笑聲,可見亞豪經常帶給人歡樂。喪禮完結前,Buck也有對場問候Kiki和給她帛金,看來Buck比珈純好百倍,至少看起來沒有特別歧視零隊。

「喂!喂!亞旻!」澈硯拍拍梓旻低聲道:「走喇!」

「好…好……」梓旻跟著澈硯悄悄離開,走出了走廊的時候,梓旻想到亞豪的不明死因,便問澈硯:「你可唔可以查到佢點死?」

「應該可以,用研究員身份就得!話說,我地得一個鐘時間,一個鐘之後管理員就會開啟自動監視系統,一有人係走廊走動就會響警報!」澈硯舉舉研究員證件,再拍在拍卡位上打開了一道門

「濫用職權!」梓旻笑言

「係善用職權!」澈硯笑回

他們之後再通過了一些樓梯和幾道門,主研究所活像迷宮一樣,梓旻相當有信心憑自己是走不出主研究所。最後,他們走到一條漆黑的走廊,澈硯看著房間門上的號碼,不斷重複:「二十八!二十八!搵到!」

房門號碼下有一個拍卡的位置,澈硯拍下卡,房門突然變成透明玻璃,他們看到在房內在一個特大籠牢,籠牢背後的鄭子謙正坐在書桌上望向門。房門的拍卡位置下出現了「YES?NO?」的字眼,澈硯按了「YES」,門瞬間變回黑色再打開。

他們進去後與鄭子謙隔著籠牢對望了一會,鄭子謙問:「你地係……之前……」

「我係亞旻,佢係澈硯,我地想問關於『獨』嘅嘢!」梓旻爭取時間問:「你知唔知吳鈞悅係邊個?同一角有咩關係?」

「吳鈞悅?唔知喎!未聽過!」鄭子謙一臉無知的回

「咁一角嘅嘢你知幾多?」澈硯接著問

「會解救我地嘅人,唔同『獨』合作,就咁多。」鄭子謙回答

「人?點解用人嚟叫怪物?」梓旻問

「佢人形同有智慧,就只係咁……我地冇人確定佢係過度使用AP變成咁,定係佢本身係隻怪物。不過,怪物都係人變,冇分別。」鄭子謙說了一件令二人驚訝的事

「怪物係人變?即係點?」澈硯興奮的問

「你地殺咗咁多怪物都唔知?當一個人過度用AP,你地叫嘅A Mark就會擴大,蠶食你地嘅身體,最後會包圍你全身,你地就會變成怪物!你地唔係吖?一直殺緊人都唔知?」鄭子謙感到非常意外

「我……我地唔知……」梓旻過度吃驚而發愣起來

「原來用盡AP係咁解……咁知唔知點避免?」澈硯問

「以我所知,唔好試自己底線……同定期抽血……真係唔知?」鄭子謙眼神充滿疑問

「每次啲怪物都化灰又冇原貌睇,點知?」梓旻反問

「怪物係由體內抽出核,化咗灰,再破壞核先會冇屍體。如果冇抽出就咁破壞核,只要等一段時間就會變返人嘅屍體。」鄭子謙解釋,二人也說不出話來

(待續)

幫推。
推推
竟然係咁
幫推。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞