《覺能之戰》

738 回覆
27 Like 13 Dislike
推。
窗旁的女士沒有回應夢中梓旻的意思,因此夢中的梓旻走近那女士,他輕輕踢開地上的雜物,似乎那些雜物的存在是他早已預料的。

「樺⋯⋯」夢中梓旻叫出那女士的名字,原來那人就是樺。樺沒有望過來,但開始哭起來。夢中梓旻半跪在樺的身旁,溫柔道:「呢個唔係你嘅錯,澈硯會明白你㗎⋯⋯」

「我知,我知澈硯一定明⋯⋯但你呢?」樺沒有望向他

「我都⋯⋯」

「咁俾我返隊!」樺含淚看向梓旻:「咁俾我返隊!我想為我媽報仇!」

「你而家嘅狀態唔得!況且我答應過澈硯⋯⋯」

「照顧我嘛!你唔係澈硯嘅話,會唔會同我一齊?」樺問完,見梓旻避開她的眼神且沉默不語就繼續道:「最初識到澈硯,我第一次覺得自己除咗報仇,我仲有其他生存意義。佢死之後,我轉為我BB係我嘅重心,加上你求婚,我覺得⋯⋯我覺得我仲有好多值得重視嘅嘢,唔一定話永遠只諗住點報仇,點殺人⋯⋯而家BB⋯⋯你就開始冷落我,你根本由頭到尾都只為澈硯⋯⋯我而家乜都冇!係乜都冇!我只想……只想至少俾我幫媽媽……」

夢中梓旻走前,兩手搭在樺的肩膀上:「樺,我冇冷落你!我只係太忙,真係太忙先照顧唔到你!你真係未適合返隊,何況你唔需要親自郁手,我可以幫你報仇!」

樺呆望了梓旻數秒,然後沉思了一會,梓旻微笑打算安慰樺時,樺反捉著梓旻的手:「梓旻!求你……」

見說服不了樺,梓旻反了白眼,吸了一大口氣:「你今日好唔冷靜,聽日再講!」

說完便轉身脫下外套,蹲下身收拾地上的雜物。身後的樺望著他的背影說:「你究竟係為緊邊個好啊?為我好定為緊你自己好?你根本就想自己好過啲先照顧我,但我都有想做嘅嘢!你可唔可以唔好咁自私?」

「我自私?我已經用盡曬方法去照顧你、保護你!你仲想我點?枉我乜都為你做,我覺得自己好傻仔囉!」梓旻終於忍不住了

「乜都為我做?你照顧我因為你當初救唔到澈硯自責,同我結婚因為我有咗澈硯個仔,你係自責先咁做!你呢啲叫為自己!你為我好就應該俾我返隊!」樺聲嘶力竭的叫喊

「你成年冇返過隊喇!仲要情緒咁波動!想立即返到隊,出到行動呢個諗法會唔會太天真?起碼一年半載啦!何況,等我幫你報仇未得囉!咁執著做乜呀!」梓旻罵完便回頭收拾地上的雜物

「我媽媽嘅仇要由我嚟報,呢個已經係我唯一嘅生存目標……既然我做唔到,我寧願去死……」樺絕望的說完,就從露台一躍而下

(待續)

推。
推。
「樺!唔好呀!」梓旻大叫起身,周身冷汗的觀察四周,詡、澈硯及樺目定口呆的看著他

「衰仔!你發夢都見到兄弟女朋友?」澈硯道

「用下腦啦!佢明顯係發預知夢啦!白痴!」詡大力拍在澈硯的後腦上

「你……夢到我啲咩?」樺口震震的問,她深怕有什麼不測發生在自己身上

「我……」梓旻思考了一會,他不想把他和樺的婚姻關係說給本人知,更何況澈硯一遇此類問題,智力就急劇下降:「夢入面樺因為唔夠力量報仇,所以……自殺……」

「唔好呀!」澈硯抱緊樺

「我……我又未到……要自殺嘅……」樺說

「唔打算就好。」梓旻吞吞口水

「嘩!咁夜喇?我要返去。」樺看看手錶

「我送你返去喇!」澈硯拖著樺的手說,樺害羞的點點頭,二人就充滿甜蜜氣氛的離開

「有異性冇人性!」梓旻說完看到詡若有所思的:「搞咩?」

「呀……我嚇親……死人喎……」詡吞吞吐吐的解釋:「我都返去休息先,拜拜!」

詡雖然故作鎮定,但走的時候明顯非常心急,可是梓旻實在太累,梳洗後就睡。

(待續)

太忙,之後補多啲!
翌日,當梓旻回到辦公室時,澈硯、樺及月文已在,他們的神色凝重,梓旻估計他們正說服姐姐讓樺加入零隊。

「請你再考慮!」樺哀求道

「而家唔係我唔想,係亞塵唔肯放人。」月文手拿着裝着咖啡的杯說:「不過你唔使太心急,我已經同亞塵講好,我俾一個月時間佢。一個月後,如果你仲係要嚟我度,佢唔可以阻止我。」

「點解要一個月,我絕對唔會轉心意!而家同到時都唔會有分別!」樺不解問

「反正都冇分別,咪等下囉!Chur 我都唔會俾你早入,而且我唔需要唔聽命令嘅人!」月文重語氣道

可是樺仍不死心,深怕月文不讓她進隊,窮追不捨的哀求,甚至哭著跪在地上:「我求你!我求你!我要幫媽咪報仇!我要⋯⋯我要⋯⋯」

澈硯心痛的跪在樺身旁環抱著她:「你應承佢啦!」

此時,亞塵氣沖沖的走進辦公室,完全無視梓旻的存在,直奔到樺面前:「你喺度做咩?」

「我求你俾我入零隊,我知只有零隊可以有機會俾我殺死害死我媽嘅人!如果我知零隊會由月文帶領,我一定會好早之前就申請入嚟!」樺轉跪向亞塵

「唔准!」亞塵大聲道

「求你!至少⋯⋯至少俾個解釋我!」樺嘗試停止哭泣,靜待亞塵的回應,但亞塵面有難色,遲遲不願回應

「亞塵,一個月期限呀!」月文說完,亞塵望一望月文,但未有下一步。見狀,月文繼續說:「而家得我地五個喺度,係大好時機喎!」

亞塵低頭沉思了一會,深呼吸了一下,單膝跪在樺的面前,但不敢直視樺,再以前所未有的溫柔聲線道:「我⋯⋯唔想我個女冒咁大嘅險⋯⋯」

梓旻及澈硯驚訝地瞪大眼睛,而樺立即停止了哭泣,連呼吸都好像停了般靜了數秒,再以沙啞的聲音道:「但我⋯⋯我媽⋯⋯我唔係你親生女,係我媽出面同其他人生嘅野種,我⋯⋯」

根據樺昨天跟梓旻等人說的過去推測,亞塵應該就是養了樺母女數年後發現自己被「帶綠帽」,然後離婚收場。看樺的反應,似乎她也知道亞塵就是那個分開多年的父親而非生父。

「同血緣無關,你永遠都係我個女,就算唔係親生,我都視你為我個女。」亞塵一邊說,樺一邊哭

「點解咁多年都唔搵我?你唔係好憎我同媽咪咩?我一直搵都搵唔到你,直到⋯⋯直到五年前你喺先鋒隊上電視⋯⋯」樺哭得開始打嗝起來

「你媽根本唔俾我見你!直到幾年前,月文發現咗你,保護你⋯⋯我先知你喺邊,但都咁多年⋯⋯而且,你媽個陣已經⋯⋯我⋯⋯」亞塵也哽咽起來:「唔好轉隊,等爸爸同你一齊報仇好冇?我一定會幫你!」

樺開始崩潰大哭,同時也點着頭,接着抱住亞塵的頸大喊:「爸爸!」

「好喇!走啦!一陣啲人返嚟見到點算?唔好搞到我咁難做!走走走!」月文搖著手趕他們走

「⋯⋯多謝你……幫我多謝埋詡⋯⋯」亞塵小聲說,再伸出手打算拉起樺,樺伸手拉著亞塵的手,而澈硯就在旁幫助她起來,三人就此離開辦公室

亞塵和樺是兩父女當然令人驚訝,但詡居然一早知道他們是父女,他又再一次有事隱瞞著,這令梓旻惱怒。

「你咁得閒幫我攞啲嘢去支援組,係取消轉隊嘅表!」月文在自己的辦公桌拿了一份文件給梓旻

「你究竟知幾多,牽涉幾多嘢?」梓旻接過表格

「反正你未夠資格知。練強啲,我再諗講幾多你聽。」說完就關上了自己辦公室的門

(待續)
推。
當梓旻到達支援組的樓層,門一開就見到詡,梓旻本想開口抱怨詡,但被詡搶先把兩小樽啡啡黑黑的東西給梓旻,說:「美慧話係佢發明,喝咗會大復增加力量而冇後遺症!每次一小啖就有效果。」

「發明?佢唔係支援組嘅咩?」

「呀……唔清楚……」

「個個人都有?」

「我、你、樺同澈硯每人兩小樽,佢話想要多啲下次佢再俾。」詡舉起裝著小瓶的袋子

「哦……佢叫你嚟攞?」

「係?」

「只叫你一個?」

「……係……只叫我……」他約有所思的

「哦……佢……完全當你係……特別……」

「特別?」

「好使嘅人!」梓旻說完,詡看起來明顯有點失望,因此接著說:「你期待緊咩答?」

「至少唔係呢個答案。」

「是旦,有件事我想知清楚,你係咪一早個亞塵同樺嘅關係?」

「你……知道咗?」

「我今朝先知,佢地吵咗一陣,亦都令我知道你一直知道佢地嘅關係。係咪仲有好多嘢你冇講我聽?」梓旻在詡張開口想回答前再用警告語氣:「誠實!」

「封口令,我真係想講冇得講。」

「有幾多嘢我唔知得。」

「可能……係六……七……八成?」

「你好嘢!你同家姐都係!」然後梓旻帶著文件向支援組走去

(待續)

推。
推。
病咗,全日瘟瘟燉燉,停更一天
多休息,多喝水。
多謝,今日好凍,著多件衫
仍未病好,星期六更,敬請見諒
推。
「我知我好嘢!但我真係唔可以⋯⋯」詡追在梓旻的身後道

「Hi!亞旻,好耐冇見!」美慧從支援組的大門走出來

「係,好耐冇見!」回答的居然是詡,梓旻疑惑的望向詡

「咩呀!我地啱啱先見完,你俾咗嘢亞旻未?」美慧笑問

「係係係,俾咗俾咗!」詡傻傻的回答,其反應令梓旻想起某個人——澈硯,詡的反應就如澈硯最初面對樺的時候的樣子,可是他應該一早就與美慧認識才對,不可能還會喜歡上對方吧?

「係,佢俾咗。而我正打算俾文件你!」梓旻遞出文件

「樺終於唔轉隊喇?」美慧接追文件

「你又知發生咩事?」梓旻有點怨氣,因為剛才才發現詡知情不報

「唔知喎!咩事?」美慧邊問邊笑的,令梓旻搞不清楚她究竟知不知樺與亞塵的關係。梓旻以質疑的眼神看着美慧,而美慧以嬉笑的眼神回看他,對望不夠數秒就被詡打斷

「好喇!美慧應該要做嘢?我地都要返去喇!」詡道

「係,下次再問你地詳~情!Bye Bye!」美慧就此離開,詡的視線沒有離開過美慧的背影,梓旻及詡也往升降機處離開

「好喇!可以講我知幾時開始?」進到升降機後,梓旻趁升降機內只有二人時問詡

「咩⋯⋯咩意思?」

「你同美慧呀!」

「我同佢有咩?」

「你⋯⋯同佢拍拖呀?」

「癡線!」

「暗戀?」

「癡線!冇呀!」

「冇?」

「冇!」

「真?」

「真!邊會有人鍾意佢?你都有病!」

「我冇⋯⋯但你一定有!」

「有咩?」

「你唔知?咁算啦!」

升降機到達目的地,梓旻率先掉下詡離開了

(待續)

推。

謊言與隱瞞篇第三十七章: 毒品 (一)

「大家早晨,今日緊急召集大家集合係因為支援組有新發現,就係我手上呢紅色藥丸。而家會傳俾大家睇,佢係喺一個吸毒者嘅劏房屋企搵到。據佢嘅鄰居,亦都係佢一齊吸毒嘅朋友,講呢粒藥係由不明人士手上得到,該名人士隨機派發藥丸供人試用。本身擁有呢粒藥丸嘅人已經因服用呢粒藥而死咗!雖然屍體正由我地解剖緊,但據佢個位鄰居兼朋友講,佢服用完呢粒藥之後,就開始五孔流血,血由紅變黑,然後皮膚都一齊變黑,再頸胸腹膨脹至圓形,最後變成我地所屬知嘅紅核。好消息係親睇見證呢個情況嘅人都決定戒毒,唔好消息係精神科多咗個病人,而我地將要面對呢種藥物已被派至大量人士手上,以及會有一連串嘅工作要做。」亞塵在講台上介紹一顆紅色小丸子

當裝著藥丸的透明密實袋傳到梓旻手上,他用不同角度細看藥丸。藥丸呈長圓柱形狀,是一個透明膠囊裝著深紅色的液體。梓旻高舉藥丸在光線下細看時,在旁的澈硯盯着藥丸道:「你唔覺得好似血液咩?」

「有啲似⋯⋯」梓旻把藥丸袋傳到澈硯手,澈硯打開袋嗅一嗅袋子

「冇味,如果可以打開⋯⋯」澈硯未說完,袋子就被詡搶去

「諗都唔好諗,係都返你研究所先做,一陣曬咗!」詡隨意看了兩眼就把藥丸傳到鹿仔手上,傳到鹿仔手上時,他們發現鹿仔的樣子疲憊不堪,黑眼圈及眼袋快可以作錢包使用

「嘩!搞乜呀你?」澈硯驚訝問,但鹿仔搖搖頭不欲作答。雖然他沒有說出來,但梓旻等人很快就知道發生什麼事。就在緊急會議完結後,他們準備離開回去辦公室時,Kiki很親切的問壹雄:「我地今晚去唔去?」

「今晚唔得喎!聽日?」壹雄笑回

「好!就聽日!」Kiki興奮的答

「但你唔係約咗我聽日出去咩?」鹿仔急問

「亞塵唔係要你幫手咩?仲有陸楠嘅訓練呢?你日日都通頂咁濟,我地下次先啦?」Kiki說完就蹦蹦跳跳的走了

「慘⋯⋯」詡同情鹿仔

此時,美慧起過來他們三人面前,單著眼睛笑道:「你地加油!」

「好⋯⋯好⋯⋯」詡傻傻的回答

梓旻見狀,望著詡吐出「慘」字,而身旁的澈硯仍未知發生什麼事。

(待續)

推。
推。
紅色藥丸的事情公佈後,職務以倍數上升,出動的次數多得令人頭疼。對於紅色藥丸的案件內容,梓旻並非毫無頭緒,從已出動處理與紅色藥丸的同伴口中得知,相關案件的處理難度不高,面對的怪物也屬「初生」多是攻擊力不強。唯一麻煩是搜證追蹤藥源,先鋒隊雖不需要分析現場或搜集證據,但需要審問四周的人或捉拿嫌疑人等。加上,一連串的襲擊事件,社會上反對的聲音也愈來愈大,縱使只是少數也會阻礙調查。

就在某星期日的上午,梓旻等人收到作為「主攻擊隊」出動指示,小隊成員與上次工廠大廈一樣,目的地是一座已有悠久歷史的唐樓,內部結構已殘舊不堪,這令任務難度升級,他們不能有太大動作而令建築物倒塌。另一個令難度升級的是據他們收到的資料顯示,那裡是一個吸毒者聚集的地方,意即那裏可能不只一個人獲得及已服食藥丸。

到達目的地後,不同層的住宿已被疏散,梓旻在進樓前看到旁邊有一個大型黑色帳幕,明顯是總部的東西,但他以前從未見過。

「咩嚟?」梓旻問孔Sir

「俾呢棟樓嘅住客隔離嘅地方。」孔Sir邊回答邊走進樓梯

「隔離?」梓旻跟上並問

「係,以免有人食咗藥未發作,需要續一檢驗血液之後先可以走。」孔Sir補充

「檢驗結果出嚟之前要一直係入面?」梓旻驚訝問:「咁萬一有一個人係入面發作點算?」

「所以會有人守足廿四小時!除非你想啲人出曬去發作再廢埋個城。」Mark插話,再指指樓上:「去樓上七、八樓,即係第六、七層,最高兩層搜下!」

(待續)

推。
推。
這建築物的衛生情況惡劣,每個樓梯的轉角位都堆滿臭不可聞的垃圾,令梓旻一度懷疑是否有腐屍藏在內。與孔Sir二人到達最高層後,他們先扣扣門循例問一問屋內是否有人才闖進去。

他們打第一間屋的門,臭氣就像向他們衝過來,二人連忙帶上氧氣罩。可是他們無從得知臭氣從哪個位置出來,因為屋內有多道門,可以知道這明顯是劏房戶的屋子。

「你地個度點?」Mark的聲音從耳機傳來

「仲睇緊第一間屋,係劏房戶好臭又好污糟,一大堆垃圾係度⋯⋯」孔sir回應

「仲有一啲⋯⋯嘔吐物?噁⋯⋯」梓旻看到牆邊地上的髒物

忽然,最裡面的房間傳來「嘭、嘭、嘭」的聲音,二人對望一下,孔Sir走前扣門再問:「係咪有人?」

「呀、呀、呀。」門內傳來男子的聲音,彷彿被什麼蓋住口鼻而說不出話般

「先生!我地嚟救你!」梓旻大叫,正打算撞開門時,被孔sir阻止了

「初期嘅怪物都有同人相似嘅叫聲。」孔sir小聲提醒,這讓梓旻回想畢業試時與亞豪的對戰,他立即後退,等待孔sir開門

孔sir小心翼翼的開門後,見沒有東西衝出來,他們就慢慢探頭看進去,一隻有整長四肢的黑色及肉色混集的怪物背對着他們。當牠聽到門撞上牆壁的聲音,便四肢碎步移動轉身望向他們,清晰可見是一名青年七孔流血的痛苦狀。他的血由流紅血變黑血,隻目變黑但梓旻無法分辨他是失去了眼球還是眼球變黑。加上他痛苦的叫聲,把梓旻嚇呆了,以致被攻擊也要由孔Sir救助下才避得開。

「發呆?嫌命長?」孔Sir大罵,再回頭面對怪物

「梓旻!」梓旻此時腦海中響起亞豪的聲音:「梓旻,救我!唔想死!」

「梓旻!避開呀!」孔sir一大叫,梓旻立馬回神避開眼前攻擊

「⋯⋯殺人喎!你得唔得呀?」梓旻腦海中閃過面試時面試官的笑容

「我⋯⋯我做唔到⋯⋯」梓旻的自言自語被孔Sir聽到

「你唔係嘩?嚟到呢度先話落唔到手?就因為佢似人?」孔Sir抓實梓旻的衣領,突然另兩間房跳出另外兩隻怪物一樣是「未成形」的

「唔係似,佢地係人!」梓旻拉著孔Sir避開

「你之前一直都殺緊啦!邊個上次係工廠大廈殺完隻百核仲好興奮呀!而家先嚟做聖人?既然你落唔到手就躝出去,唔好阻住曬!」孔sir 把梓旻推到出口處

當梓旻被推向門,面向屋外時,時間像靜止一樣,他看到姐姐的幻影在門外向他說:「早講咗你唔得,你乜都做唔到。唔係你死,就你同伴死。」

「呀!」孔Sir在梓旻後叫喊着

(待續)

推。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞