《覺能之戰》

738 回覆
27 Like 13 Dislike
「大獲!就到時間!要走!」澈硯叫道

「我……我未問曬!」梓旻很想留下,但沒有辦法

「喂!拜託你地係出面打聽下我爸媽嘅事吖!我……我好擔心!」鄭子謙皺眉道

「好!」梓旻說完便跟澈硯跑出去

二人順利跑回禮堂,由於已經深夜,所有人都離開了,只剩下蓋上了的棺材。他們隨便找了個位置坐下,澈硯開始按起手機來,而梓旻則看著亞豪的棺木發呆。安靜的環境令梓旻開始回憶起剛才的事。

「……過度用AP,你地叫嘅A Mark就會擴大,蠶食你地嘅身體……」

鼓鼓爸爸和鹿仔也有這危機。

「……怪物都係人變……」

如果他們都變成怪物,梓旻沒有自信可以與他們對峙。

「……一直殺緊人都唔知?」

這是梓旻最感害怕的事。想著想著,意識開始有點模糊,大概太累了。閉上眼的一刻,一段段回憶從腦海中閃過。

「係係係,我叫亞豪,俾人捉入隊一年。我係偷渡過嚟,信錯人,俾人捉咗去做試非法AP劑嘅白老鼠,所以我嘅A Mark特別啲,係喺腳度,我幾乎由腰到腳板都係A Mark,除褲俾你地睇吖!哈哈哈哈⋯」

「鼓爸!鼓爸!點解我俾人派咗去駐守隊伍?我一向係主救援隊格?」「根據醫生報告,你唔適合出動!」

「呢度所有屍體都係經證實不尋常死亡個案,你地唔可以留係度!」

收拾時發現的英文報告寫著「黑印⋯與抑壓之⋯報告……黑印⋯使用⋯延伸⋯」

最後『想』到了之前的預知夢,梓旻翻開下一頁,文件上的相片是亞豪的樣子,問:「咁邊個同事死咗?」

「條友四號隊……」澈硯咬著飲管道

「同你同屆喎!咩事死?」梓旻翻開文件

澈硯咬著飲管,雙眼望向通告板,指著一張海報。海報上寫著口號「防止黑怪化 為家人 為愛人 為隊友 定時檢查 打預防針」

梓旻望回文件,嘆氣道:「唉……都叫佢地注意啲,海報都出埋都唔識節制下……」

「佢呢……身世都好慘㗎……即係呢……佢有個妹……佢妹本身都得反佢一個親人……」澈硯終於放開飲管,欲言又止的說

「停!我知你想我做咩!唔得!」梓旻把文件放下,拿回奶茶

「唔係呢!佢個妹走嚟求我呢……你又識……」澈硯一手拿奶茶,另一手拿文件

「你知點解我入二號隊㗎可?唔得!」梓旻指指胸前的分隊標誌,說完便轉身走回辦公桌,澈硯跟上

「我知!但係……你仲可以同你地二號隊大佬兼大老闆甘生講下……可能……得呢……」澈硯笑一笑

「喂……嗱!我可以提下嘅……但如果要處決嘅話,你要替我更!」梓旻作出了讓步,但澈硯似乎不太開心

「但係處決要殺隊友,我……我唔想……」澈硯表示抗拒

「講笑……都唔到我控制啦!如果可以,我都唔想。」梓旻苦笑後收回笑容

突然,他們的手錶響起,錶面寫著「您已被選中為此次執行官,處決對象為第四隊成員,其妹妹擔任見證家屬。請於xxxx年xx月xx日xx時正到達處決室執行職務。」

(待續)

終於到呢幕!
推。
再推。
凌晨自推
幫推。
「梓旻!梓旻!醒醒!醒醒!」澈硯的聲音很急忙,梓旻被他嚇醒,胃有感抽痛

「咩事?咩事?」梓旻驚慌問,東張西望的,想找出有什麼危險靠近,但除了澈硯和棺材,什麼都沒有

「你睇你睇!」澈硯把手機遞給梓旻看,手機屏幕上顯示「此資料只限管理員閱覽」

「咩事呀?」梓旻不耐煩道:「我頭先發緊預知夢,而家畀你打斷!」

「係?個夢講咩?」澈硯興奮問

「你講咗你呢個咩嚟先啦!你咁緊張叫醒我,唔會係小事吖?」梓旻有點生氣

「呢個資料係同亞豪嘅死有關!而家居然開唔到!我頭先見完鄭子謙就開始諗,我地隊明明咁多人,耐唔耐就用下AP,點可能冇人出過事?我就嘗試回憶一下有咩人AP印有擴大,得O隊最多,其中一個出名嘅就係亞豪!佢成日同人講自己偷渡,畀人當白老鼠,仲成日話除褲畀人睇AP擴散到腰!而且做得白老鼠又點會放佢出嚟?一係就係佢其實係間諜,一係就係佢就嚟冇用!當佢一定係後者,咁即係就嚟用盡嘅人啦!然後仲不尋常死亡,而家仲要管理員身份先可以查閱,管理員資格只有研究主任、支援隊高級主任同高級隊長或以上先有,咁好大機會……好大機會亞豪已經……」澈硯滔滔不絕的說出他的分析

梓旻聽完他的分析,露出非常失望的樣子,無力的垂下兩手,望著地板思考澈硯的說話,他不想接受亞豪曾變成怪物的說法,因為接受了這說法仿佛接受了自己的夢,亦即是自己殺了亞豪。最終他找了一個說不通的原因:「Ki……Kiki呢?咁好人放走佢,而……而且我相信佢地唔會係間諜!」

「哦!又係喎!咁就唔通喇……咁你呢?你發咩夢唧?」澈硯興奮問,充滿期待的望著梓旻,梓旻不太想讓他知道夢的內容,因為說了就像是證實了他的推論。內心萬分掙扎下,梓旻曾想過說謊或避開重點,但當下有種感覺這樣他應該坦白,亦留有一絲希望澈硯可以為他證實他的夢是錯的。幾經掙扎,最後決定坦白。

「都話㗎啦!」澈硯接近大叫道

「你……你都冇證據!你究竟明唔明唧?咁代表我地殺咗佢!我地先係殺人兇手!」梓旻非常不高興,不知為何他會那麼興奮

「證據……」澈硯的視線移到亞豪的棺材上

(待續)

幫推。
「你……你想點?唔可以!唔可以搞佢條屍!佢係朋友嚟!唔可以郁佢條屍!」梓旻激動地站起來叫道

「佢……係你朋友,但我……同佢唔熟!」澈硯說完便轉身跑往亞豪的棺木上,梓旻想制止他,但他居然用力量攻擊他的腳,令他跪下。澈硯用AP增加力量把蓋子拋開,再把蓋在他身上的被子扯開,掀了亞豪的上衣,然後挺冷靜的退後了兩步。

由於澈硯控制了力道,梓旻很快就站起來,走到亞豪的棺木前,他看到亞豪的腹部有一個小孔,而心臟位置有一個大洞,大得幾乎整個胸口也沒了。另外,他的手和頸也有瘀傷。

「我記得我地擊中咗個比較細嘅傷口令佢大叫?」澈硯問

「……係。」

「我記得我地擊穿佢個身,破壞咗核而成功合格?」

「……係。」

「咁即係真係我地……」

「但……但係都唔可以證實係我地打?」梓旻仍然不想相信

「你地做咩?」亞塵忽然出現在門口:「點解要打開個棺材?有人想睇亞豪嘅資料我就知有嘢!好彩我過嚟睇?你地居然打開佢個棺材?」

梓旻不知所措,不知如何解釋現在的情況。澈硯靈機一觸,大聲問:「點解你要我地殺死亞豪?」

「咩話?」亞塵驚訝問

「唔好扮啦!我知道曬!你以為我查唔到呀?我要查乜都查到!我仲問過鄭子謙!我知道曬喇!」梓旻知道澈硯在嘗試扮作已知道發生什麼事來引亞塵說出真相,梓旻不想知的真相

亞塵靜了一會,想了一會,冷靜道:「我知你根本未知道曬全部事實,但好樂意話畀你地聽,係!你地畢業試對嘅就係亞豪。原因只係覺得你地適合,就係咁簡單!」

亞塵的話讓梓旻崩潰,他腦內開始不斷迴響著:「我殺咗亞豪……」

「你接受唔到?咁你應該退隊!」亞塵由始而終也只有一個目的就是要他退隊

「點解一定要殺?可以攞嚟研究!可能可以變返做人呢?」澈硯問

「我話你知答案,佢唔會變得返!你唔使諗!」亞塵道

「所以要由我地殺死佢?明明仲有辦法……明明仲有……」崩潰的梓旻當然不知道還有什麼辦法,但他不想接受

「你唔怕我地講畀人知咩?」澈硯直接忽略梓旻

「講!你地講!講咗又點?佢地反對?交出力量?定離開部隊唔交出力量,同我地成為敵對關係、因唔還力量成為AP犯定係會自組新隊拯救市民?」亞塵邊說邊走近:「我話你地聽,唔會!你地只係製造混亂!有接近七成嘅人係因為福利入隊,約兩成想要力量,會因呢件事而反對嘅只有唔夠一成!就算你對外講都唔會夠公司鬥,只要少少錢少少宣傳就可以擺平!」

亞塵經過梓旻及澈硯身邊走到棺木前,伸手幫助亞豪整理衣服:「如果大家唔過度使用AP,以及有聽醫生話,我保證你地全部人冇事……我從來唔想人犧牲,所以我先用盡方法保住宏基同鹿仔。你地鍾意同人講就同人講,散佈恐懼只會令其他人做起事畏首畏尾。而家『獨』耐唔耐就做嘢,士氣低落只會令佢地死得更快。殺死變成怪物嘅人係最理想嘅方法,而畀你地做送葬人,係一種人情。做法我地唔會變,唔鍾意就退啦你地!」

直至亞塵離開,梓旻也沒從地上站起來,澈硯上前想拉起梓旻,但被他拒絕了。梓旻自己站起來,沒有理會澈硯的叫喊,精神恍惚的離開了禮堂。

(待續)

幫推
幫推
兩日前篇預知夢果到睇唔明
梓旻啱啱恰著諗起過往種種同「AP會擴大」「亞豪死得唔自然」有關嘅過去。之後就進入預知夢,個預知夢之前發過,但嗰次發唔到張海報寫咩,今次發得到係叫啲隊員定期身體檢查,防止「黑怪化」。可能呢度我帶得唔太好,「黑怪化」其實係講緊AP用盡變成怪物。

而夢入面嘅亞豪係因為黑怪化而死,梓旻同澈硯被派到進行「處決」職務,個夢暗示緊梓旻同澈硯負責殺死變成怪物嘅亞豪
即係定期檢查可以check到AP用到盡未?
只要足夠休息AP就可以回復?
咁之前梓旻練習練到無晒力又係咪用盡AP?

執行殺呀豪任真係好sad
定期檢查加打預防針係可以控制
亞塵最後段話有微微講過首先要過渡使用,梓旻之前無曬力都算係過渡使用,但唔代表用盡
過渡使用 〉A Mark擴大 〉擴大至全身 = 用盡 〉變成怪物
只要回復力氣體力都可以用AP,但A Mark擴大後回復唔到,要用預防針控制
簡而言之,用盡等於就嚟黑怪化變成怪物

鹿仔Kiki要見證亞豪死都sad雖然佢地未知
幫推。

第二十六章 只能重新振作

梓旻搖搖擺擺的回到露天花園,打算回宿舍去。當他走到升降機大堂時,有人在露天茶座區大叫:「梓旻!」

回神一看,原來是尚華在叫他,梓旻還未回復過來,但既然停下了,不打招呼又不禮貌。梓旻走到尚華的旁邊,尚華遞給他一罐啤酒,在那麼崩潰的情緒下,啤酒的魅力難以抵擋。他接下了啤酒,坐在尚華旁,打開啤酒喝一大口。

「嘩!好大壓力?」尚華笑問

「嗯……你呢?搞乜凌晨一點係度飲啤酒?」

「呀……我……同亞爸嘈……」

「Buck?」

「嗯……」

「嘈咩?」

「我……冇亞哥咁叻,自己又唔好,我爸媽一直都反對我加入,但我真係好想……好想入隊。話我發英雄夢又好,想扮我爸我哥,想駁佢地讚又好……我想佢地明白,下下都鬧我,反對我入隊,點解唔可以相信我?我一定會死㗎咩?點解次次都叫我退隊?」尚華生氣的罵,看來有點醉,梓旻看看桌上的數罐啤酒罐,尚華似乎已經獨個喝了很久

「我家姐都係咁……」梓旻喝了一口啤酒,想起姐姐曾罵他自尋死路,不禁苦笑了起來,笑自己沒有聽勸把自己推往墳墓,退隊被亞傑追殺,不退就要把怪物殺死或變成怪物死,轉研究又沒足夠知識,唯一的路只是轉支援。想到這,他不禁又苦笑,支援隊是安排先鋒進行任務,即是推人死的工作,回想自己最初進隊的目的是成為保護人的角色,那是何其好笑的笑話。想到這裡,梓旻不禁默默流下淚,懊悔當日沒有聽姐姐的阻止進隊。

「點解……點解呀!」尚華醉得很,這令正暗暗落淚的梓旻很安心

「我……咳……我家姐就話討厭AP,唔畀入唧!你爸明明入咗隊都唔畀你繼續,佢又唔退隊,又唔叫岡仔,Crystal呢?」梓旻清清喉嚨以防被尚華聽到他緊咽的聲音

「佢其實都有叫,佢地唔理唧……其實佢自己都有諗過退。」

「吓?Buck喎?點……點解?」梓旻被嚇得剛才的傷感感覺全消

尚華望望四周沒有人,把座位移近梓旻,低聲道:「我講你聽……唔好話人聽……公司有時會隱瞞隊員嘅死,為咗唔好破壞部隊形象,同唔好引起混亂,佢地會用錢解決問題,再唔准知情嘅人講出去。雖然依兩年都大幅修改輔助系統同隊規,但我相信真有發生,佢地都仍然會咁做。」

「你明知都入隊?」

「我需要力量,需要證明。我想做英雄救人。我想似我爸……」尚華的說話讓梓旻的點失望,似乎尚華就是亞塵口中的那兩成人

「哦……係呀?咁關Buck退唔退隊咩事?」

(待續)

幫推。
助推
「佢其實好唔開心……我有問我爸點解唔退隊。嗰陣佢話:『尚華,當年你仲細,我本身係做緊地盤,但係因為一啲唔公平嘅問題,我同亞頭反面,唔好彩加上個亞頭周圍唱我,成個月都搵唔到工。個陣又唔敢俾你媽咪知,你知啦……又要供樓又要養你地三個,話佢聽冇咗份工?唔使返屋企都得喇!所以成個月都係街「扮工」。扮到某一日,我終於有工做,終於可以挺起胸膛返屋企。居然遇上黑影日,我見住街上面嘅人慘叫求救,但我冇辦法救佢地!當我匿埋就諗起你地,諗起自己救唔到嘅人。

就因為咁我入咗隊……雖然我發現公司為利益問題隱瞞咗問題,有諗過退出,又有諗過公開,但公開又點?退又點?公開真係有人理咩?知嘅人唔多,會幫手防止發生死傷更少,我退咗就可能更加少人知,更加冇人救班細嘅……我要救佢地,我要救你地,我唔可以退!』就咁,哈……亞哥就入咗隊,我都入埋。」

聽完尚華的一番話,Buck在梓旻心目中的地位又再提升,也同時為他解開煩惱。本來還在想應否退出或轉隊,現在他很清楚自己應該繼續在先鋒隊,就如Buck所想,公開不了事實,退或轉也無濟於事,為何不從中防止慘劇發生?只要自己有能力,總可以做些什麼。

(待續)

有少少都出少少
幫推。
推多下
「多謝尚華!你最好!」梓旻立即精神抖擻的

「係……係咩……我爸呢?」尚華已經開始口齒不清

「你爸都好!係呢!好少見你提你家姐嘅?佢唔係因為你爸入隊咩?」

「家姐?」尚華好像突然驚醒一下,再回到口齒不清的狀態:「佢……佢呢……因為睇覺力賽……睇覺力賽見浩政……打贏爸……爸爸,所以……」

「喂!喂!喂!」尚華倒下了,但不能讓他被人發現醉倒在露天花園。梓旻先把啤酒罐拋掉,再用AP浮起尚華,為了不要太難看,他把尚華站著浮起盡量不離地太高,也不離自己太遠。助尚華回到他所屬的宿舍樓層不大問題,因為手錶拍拍升降機拍卡位就到,問題是不知房號。到了所屬樓層,他站在升降機門前苦惱了一會,究竟應不應該敲門問呢?

突然,升降機門開啟,偏偏是珈純與他的朋友。梓旻選擇忽略珈純,問珈純身後的人尚華的房間,他們也表現友善,帶梓旻到尚華的房間。直至把尚華放於床上前,珈純也沒有哼一聲。可是,當梓旻離開尚華的房間時,珈純說了一句:「下次叫我地幫手就得,見O隊嘅垃圾係房門前走嚟走去就唔舒服!」

可能是酒精的問題,又或者是因為亞豪的事,梓旻這次沒有啞忍。手舉向珈純再用盡力發出AP,珈純一下子被推往走廊盡頭的牆上發出巨響,整個人緊貼在牆上。走廊內的燈光一閃一閃的,梓旻一步一步的走往珈純,停在珈純面前道:「你先係垃圾!」

梓旻說完便放下珈純,沒有理會那些探頭門外看發生什麼事的人們。這次的舉動連他自己驚訝都感到驚訝,但他不後悔,總不能讓這差點害死自己的人繼續欺負自己。最後他一直跑回自己房間,被子蓋頭而睡。

第二天早上,他被詡拍門叫醒出席亞豪的火化儀式,儀式順利完成,整個過程不乏Kiki的痛哭聲,鹿仔則全程照顧著Kiki。梓旻及詡不太敢接近Kiki,比起說完無謂的安慰說話,倒不如讓她獨自安靜一下。

澈硯在整個儀式中經常想接近梓旻,但梓旻實在不想理會他,所以也故意避開。幸好澈硯沒有太糾纏,這令梓旻鬆一口氣。儀式完結後,亞點走過來跟梓旻道:「Hi!尋日單嘢通曬天……」

「唉,會停我職?」梓旻嘆一口氣

「咩事?」詡問,樺也充滿疑問的望向梓旻,但梓旻不想解釋

「我知!佢尋日用AP打到珈純埋牆!」楓得意洋洋的說明

「嘩!咁叻仔?」詡高興道,梓旻以微笑回應

「喂!」亞點制止詡:「唔會停你職,只係扣下你積分。都大概知咩事,Buck決定酌情處理,但唔好太開心,如果覺得你冇悔意,佢地絕對可以停你職!」

「都多謝佢咁幫我,但坦白,我好難有悔意,你試下差啲俾人殺死!」梓旻有點怒意

「咁既然而家打又打咗,都唔大罰你,都擺明畀你過骨,你交一交戲都唔過分吖?係咪?」亞點說完,梓旻撇一撇嘴再點點頭,亞點笑一笑,拍拍梓旻膀膊便轉身離開

(待續)

有新讀者我會繼續努力
助推。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞