《覺能之戰》

740 回覆
27 Like 13 Dislike
對決一開始,梓旻率先揮動鎚子,輕輕一揮便出現巨響。由於訓練室設計得很堅固,不見明顯的裂痕,但力量的確比以前大很多。肆伍二人立即提高警覺,同時揮棍一左一右的擊向梓旻,梓旻擋下一刻雖然有一點吃力,但用AP推開二人卻易如反掌。見自己的力量居然可以與肆伍二人對打,梓旻心中狂喜,不斷向肆伍二人揮鎚子。可是他過於興奮,揮得雜亂無章,完全打不中二人,且頻頻打向牆壁。

愈打不中二人,梓旻就愈心煩,愈是心煩,就愈憤怒。由狂喜變成狂怒,他不再只是揮動鎚子,轉成射出巨大的光束,訓練室終於承受不了梓旻的攻擊而出現裂痕。

旁觀的二人退到門口,詡更緊張大叫:「停呀!冷靜啲!你咁係打唔到佢㗎!」

梓旻仍沒有停下,愈揮愈起勁,澈硯皺眉:「有啲唔妥,點解咁不受控?」

「係囉!佢平時明明唔係咁!」詡緊張道

「搞唔掂,要整停佢!」澈硯說畢就跑進去,拿起槍向梓旻射去,打算麻醉他,但第一次射不中

「呀!」梓旻怒吼:「你係度做咩呀!」

「你要停喇!」澈硯大叫

「我唔停!我未打完!呀!」梓旻繼續

澈硯只有聯同肆伍二人嘗試把梓旻壓下,肆伍時而左右夾擊,時而上下攻打梓旻。雖然數次打中梓旻,但他狂怒之下,似乎以不知痛楚為何物。另一方面,澈硯的攻擊只能擦過梓旻身體,根本不足以把他壓下。

持續了十五分鐘,四人終有停下喘息的時候,但梓旻沒有放下武器,亦不允許他們放下武器。在他們頭痛之際,梓旻背後傳來痛楚,是久違被AP攻擊至昏倒的感覺,在第一次與澈硯對戰後就沒感受過。在梓旻躺在地上,仍想掙扎不要昏去的時候,陸楠蹲在他面前,伸手對他說:「瞓啦!」

(待續)

推。
推。
「亞旻!你醒喇?」睜開眼睛看到的是孔sir

「亞孔,我發生咩事?」梓旻嘗試從病床上撐起自己

「你太用力打班怪,雖然話發現李博士唧,有鈞靖係度就唔好太用力啦!你都知你……」孔sir說,梓旻已起床走到鏡子前

「你明我啦!見到殺死自己朋友嘅人,當然想親手報仇。」梓旻在鏡前把上衣脫下,查看自己的A Mark已不只是背上,已延伸到胸前

「好彩最終都殺死佢,如果你再繼續你嘅復仇之旅,鈞悅一定會發脾氣!」孔sir笑道

「而家終於可以安定,大家都唔使再練AP我諗,我都係時候叫佢專注返學業。」梓旻換上乾淨的衣服

「真係可惜,明明佢AP咁特別!」孔sir笑說

「世界和平喇!唔再係打打殺殺嘅時候!」梓旻打算離開時,眼前一暗,現實中被肆伍擊暈的他終醒來,第一眼看到的不是孔sir,而是煩人的澈硯

「你究竟要暈幾多次先死心?」澈硯問

「已經接近周期性昏迷!」鹿仔在側旁笑

「好彩我跑出去求救搵到陸楠咋!如果唔係,肆伍就要出盡力同你鬥打爆間訓練室!」詡笑說

「我都唔知點解會咁。我覺得……我好……我好興奮,可能因為力量大咗咁多,但係又打唔中佢地。幾大力量都打唔到令我好嬲我自己,嬲到完成控制唔到。」梓旻感困惑的道

「因為你A Mark,擴散之後就會咁,始終都係怪物化第一步。」鹿仔助梓旻坐起來

「你講……你講咩吓?」梓旻驚訝問,澈硯及詡二人也感震驚

「亞塵話你地一早知㗎喎!唔係咩?」鹿仔的表現過於平常令他們驚訝

「係……呀,我……我唔知你……呀?亞豪……」梓旻不敢肯定鹿仔知道他所知道的事

「如果A Mark擴散到盡就變成黑色怪物,亞豪都係咁死……」他望望澈硯,再望望梓旻:「你地唔使為佢嘅死內疚,可以由你地幫手解脫,佢一定好開心。」

「你一早知?」澈硯問:「唔同我地講?」

「同你地講,你地落到手咩?」鹿仔嘆氣:「不過拜託,KiKi唔知,唔好講佢聽。」

「要佢見證自己亞哥死會唔會太無情呢?」詡問

「無法啦!怪物係會誓死追同自己有血源關係嘅人,咁做先可以確保到佢留係入面。」鹿仔解釋

「佢唔知,咁你點知?」詡問

「失控過嘅人都有一啲特別課程要上,我同亞豪一早就被警告過。」鹿仔咬一咬唇:「居然咁死,實在太蠢。但你都見我當時有幾激動,當你情緒失控,力量都會失控,然後A Mark失控地擴大,最後你就真係變成怪物。」

(待續)

推。
推。
「咁你知唔知有冇方法還原?」澈硯問

「還原呢⋯⋯就冇嘅!」鹿仔的回答令他們失望,可他短暫停頓過後,笑話:「舒緩都仲有方法嘅!」

「係?」詡雙眼發亮

「係,但就唔知對你有冇效喇!講真,對亞豪就效用唔大。」鹿仔續說

「唔好賣關子,直接講係咩!試咗先!」梓旻伸前身子

「但會力量少咗㗎喎!」鹿仔也靠近梓旻道,梓旻身體一震,對於力量會因而變弱,他有點猶豫

「你猶豫啲咩?變弱同死,你點揀?」詡問

「咁⋯⋯變弱囉⋯⋯」梓旻不情願的回答

「哈哈!一講變弱就猶豫,你太年輕喇!變強機會大把啦!」鹿仔靠回後道

「講啦!佢就算唔想知,我都想知!」澈硯急切的想知道答案

「答案就係⋯⋯求亞塵幫手!」鹿仔的答案令眾人失望

「咁我寧願死!」梓旻失望說

「咁我都唔想幫你!」此時亞塵突然走進來,令梓旻為之一驚,不敢說話。亞塵續說:「而且我都幫唔到你,你要等你家姐返嚟,佢會幫你。剝上衫,我要檢查A Mark!」

「咁就好喇!」詡高興說

「唔好得去邊,我都唔想求佢。」梓旻扁嘴道

「你家姐唔使你求都會做啦!唔好唔記得佢係一個只為屋企人,世界毁滅都唔介意嘅人。」澈硯記起與梓旻閒談間形容的月文是個怎樣的人

「你又幾清楚喎!佢已經趕緊返嚟,另外甘生一陣都會嚟想問你關於獨嘅嘢。」亞塵開始檢查梓旻的A Mark再道:「今次叫擴散得好大,好彩最外邊啡至淺啡嘅地方都比黑色多,應該可以舒緩好多。咩事搞到咁?」

「佢想保護我唔好俾人帶死。」詡有點歉疚道

「終於要承認戀情喇?」鹿仔開玩笑說

「你收聲啦!幫朋友係咁㗎啦!」梓旻怒言

就在此時,走廊傳來重重的腳步裡,走進來的果然是月文。她快步走到梓旻床邊,一手按著梓旻背部,強烈的痛感從背部最外圍傳來,超緩慢地向中央的位置收窄。梓旻不禁大叫起來,月文怒氣匆匆說:「冇檢查你身體有咩問題係我錯,但你都應該講我聽!」

「我⋯⋯唔⋯⋯我⋯⋯呀!」梓旻痛得不能說出完整句子

「我發誓亞塵幫我嘅時候冇咁痛。」鹿仔有點慌張

「或者你應該收聲去買啲補充體力嘅飲品俾佢。」亞塵命令道

「收到!」鹿仔就此離開

可能已適應,或已沒力氣再叫,梓旻上身趴在床上,安靜的看著面前的鐘,分鐘移動了一下,「舒緩」癒程終於完結。見梓旻沒有坐起來,詡立即上前幫忙,而澈硯則過於專注梓旻背上的A Mark變化,需詡提醒才懂上前幫忙。

(待續)

舒緩係唔係都係無好到,仍然會變成怪?咁即無冇得醫
係,係冇得醫嘅,舒緩只能夠令件事冇咁失控但如果要變成怪物,都需要長時間/大輸出地使用能力,或者再次失控
推。
落雨趕緊返屋企,會遲up
梓旻無力的躺在床上,縱使已沒有剛才那麼痛,但仍然感到餘痛。完成任務的月文拍拍手,走到床尾道:「搞掂!一個鐘後到主研究集合!」

「一個鐘?我搞唔掂!」梓旻瞪大眼驚訝道

「一個鐘後要見到你!你!同埋你!」月文以警告口吻要求梓旻、詡及澈硯來到指定地點,然後轉身打算離開時,甘先就來到病房

「咦?冇事喇?」甘生看起來非常輕鬆,不知是否他的態度過於輕鬆,令月文更生氣

「有事,好有事,你話點解佢咁失控?」月文明顯有指罵的意思

「嗱!唔關我事,我只有一開始個陣解封咗一次,之後連掂都冇掂過佢啦!」甘生露出一幅無辜的臉,他的話令梓旻感到不解,究竟解封是什麼意思呢?

「我對你嘅小動作嘅容忍度有限,一次一次咁試我底線。」月文看起來極之憤怒

「如果你一早合作就唔會咁!我敢肯定!如果梓旻早幾年入隊,絕對唔使怕呢啲小事!你一早合作,可能而家已經天下太平!」甘生說

「你只係想贏,想證明自己係可以控制所有嘢!『角』係你嘅舞台,先鋒係你嘅棋子。你嘅好勝心遲早會令你後悔!」月文警告說

「我贏咪即係你贏。你搞清楚而家同我係企埋同一陣線,楊枳洛唔守信,我同你合作搞掂佢,皆大歡喜啦!」甘生反駁

「只係去到楊枳洛死,我知你主研究所入面做緊百核研究,如果你要成為第二個李海威,我係唔會放過你!」月文說完便繞過甘生離開

「激嬲佢好咩?」亞塵終於說話

「我忌佢嘅話,咁一世都要就佢聽佢,我唔會咁做!」甘生望向梓旻:「既然見到你冇事,我都返去做嘢!Bye!」

隨著甘生的離開,亞塵也跟著走了。病房內只剩下梓旻三人,回想剛才的對話,梓旻問:「邊個係李海威?」

「係一個有名嘅博士,因為操守有問題,冇人肯資助佢嘅研究,所以佢就私下經某啲途徑得到某啲犯罪組織資助繼續研究。應該就係由『獨』資助。」澈硯回答

「不愧係研究組!係知啲嘢!」詡讚佩

「承讓!承讓!」

「你估我家姐叫我地去主研究所做咩嗱?」梓旻問

「唔知喎!一個鐘之後咪知囉!話說,你唔想知你個A Mark變成點咩?」澈硯提起A Mark令梓旻不禁回想剛才痛苦的過程而震了一震。澈硯拿出手機,示意梓旻向前傾,再拍下他背部的相。相中梓旻的A Mark範圍明顯收細,之前淺啡的部份也消失了,但新增的黑色位置則還在。

(待續)

推。
「所以A Mark大小的而且確係同力量大小有關!」澈硯道

「咁你想唔想失控下?你而家A Mark咁細已經咁勁。」梓旻笑言

「講起A Mark,我哥好似成個背脊都係。」詡插話

「講起你哥,又諗起個夢,然後我諗起你,我終於發夢夢到關於你!」梓旻道

「吓?呀…呀…我…呀…我係……點樣?」詡面有難色的問,澈硯疑惑的看著詡

「我其實見唔到你樣,但唔知點解我要你專注學業囉!」梓旻不能理解情況

「呀,哦!咁……怪嘅?」詡吞吞吐吐的,令澈硯更懷疑。見澈硯一臉懷疑,詡顯得更不自在,道:「我要去做嘢先!一個鐘後見!」

詡匆匆跑走後,澈硯隨即提出疑問:「你點解要叫佢專注學業呢?」

「咁佢始終細過我?」

「你唔係發到鼓鼓爸爸都已經變老,而鼓鼓已經係青年?如果比而家仲老,咁照計詡應該大到唔需要你叫佢專注學業?」

「可能……可能因為係夢?」梓旻想了想,突然想孟蝶的話,再道:「不過……我記得孟蝶話佢同家姐係另一個時空識,唔通因為唔同時空發生嘅事,同我地呢個時空又唔同?」

「咁講唔通,如果係咁,嗰個時空有另一個你?即係嗰個時空啲人嘅歲數同我地呢個時空唔同?咁你家姐究竟係……自己跳咗另一個時空,再返嚟?咁嗰個時空嘅佢呢?」

「我點知唧?好煩!唔傾!」梓旻把被子蓋過頭

「喂!」 澈硯想繼續,但鹿仔回來了,也不再糾纏下去

(待續)

推。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞