《覺能之戰》

822 回覆
30 Like 16 Dislike
推。

第四十三章 不想接受的真相

見梓旻等人都坐好及靜下來,亞常開始說:「孟蝶有同你提起過「時空」嘅事,其實就係指我地曾經進行時空跳躍,由本身嘅時空去另一個時空,跳躍得一個觸發點,而且返唔到轉頭,亦都唔可以選擇時間地方。而觸發點係咩,恕我唔講得你地知。我認識月文嘅時候,佢已經同浩政進行至少一次嘅時空跳躍,當時嘅佢地都唔知觸發點係咩。佢地之前發生嘅事,我都係聽返浩政講我聽。

最初浩政認識月文嘅時候,係佢嘅時空黑影日發生後唔知幾多年嘅事,所有嘢都被怪物摧毁,完全係睇電視電影個啲末日求生嘅情景。當時嘅月文應該係沉睡狀態,或者應該講話佢係一條屍體咁準確啲。經過李博士嘅研究同實驗,月文係唯一一個實驗成功而醒返,以及第一個擁有A P嘅人。由於製造月文之後就再冇成功品,所以李博士轉移使用浩政作為實驗品,將月文嘅血注射入浩政體內,浩政成功成為第二個擁有AP嘅人,但都得佢一個成功。佢地用盡方法推返李博士嘅不人道實驗嘅時候,唔小心觸發時空跳躍返到過去。

再去到新時空,佢地睇到嘅係月文被從天而降嘅怪物吞噬,再殺自己屋企人,即係你同你媽咪,嘅一幕。我知救唔到屋企人造成佢好深嘅創傷,佢同浩政用盡方法殺死咗個隻怪物,並且將自己嘅屍體處理咗,因而令嗰個時空嘅李博士冇辦法再製造出另一個有AP嘅月文,除而代之,製造咗我同亞甘兩個。

由於我本來都識浩政,加上我唔喜歡李博士用怪物造嘅研究,所以我好快就轉移幫助佢兩個。但係亞甘本來都幾聰明,而且好勝嘅性格,都真係搞咗我地好耐。都因為亞甘嘅智慧加野心,喺嗰個時空佢成功研究出AP注射劑,並且製造出軍隊。

經過一連串苦戰,成功將亞甘㩒住,本來想進一步將博士及軍隊消滅,但可惜唔小心觸發時空跳躍。嚟到第二次跳躍,即我嘅第一次跳躍,我地都仍然改變唔到自己親人被殺死嘅情況,縱使我地將落力避免自己嘅屍體被發現,或阻止李博士製造出新嘅AP者,最後都製造咗亞塵以及孟蝶出嚟。

亞塵完完全全係一個投機主義者,只要對佢有好處就會試,但佢做唔到亞甘咁令人得到AP,而佢當時嘅研究主要係配合李博士製造複製人。當時嘅複製人冇依個時空嘅複製人咁利害,而似一堆隨時變怪物嘅計時炸彈。既然複製人唔似人,李博士就開始打算用一直想有小朋友嘅孟蝶生出有AP嘅人,但一直唔成功,所有都胎死腹中。

由於我地都至少有四個人,加一堆我地信任嘅人接受AP注射,最終都幾乎推翻曬李博士。我講幾乎係因為李博士係混亂中逃走咗,我地以為冇事,點知佢觸發咗時空跳躍,我地都被送返過去。雖然我地當時唔知咩係時空跳躍嘅觸發點,但個刻我地認知到,只要係被李博士直接改做而得到AP嘅人,加埋主要觸發者先會跳躍。月文、浩政、我、亞甘、亞塵同孟蝶都喺冇直接觸發嘅情況下被送返過去。

今次嘅轉移,月文及亞塵終有足夠力量成功救返自己屋企人,加回收自己嘅屍體。今次因為有長期輔助李博士嘅亞塵加盟,知道咗原來李博士一直都用自己雙胞胎孫女——亞半同亞滿,作為原料製造有AP嘅人。我地以殺死李博士及奪回雙胞胎為目標,但最後都被李博士帶同亞半逃走。

因為我地都估計到有新嘅AP能力者出現,我地決定全力追捕李博士。今次就到枳洛同亞卯嘅出現,枳洛係個悲觀主義者,所有事都以極負面態度看待,所以極難溝通;另一方面,亞卯係過分天真而偏執,簡單嚟講係蠻橫無理嘅人,又係溝通唔到。單單兩個人就已經麻煩,以為今次冇善於科學研究嘅人幫手,點知殺出一個Rose。可能之前個時空有亞塵喺度,埋沒咗Rose嘅才華,又或者如亞塵自己所言,話自己做咗手腳令複製人唔成功,總之喺呢個時空佢成功做出高智慧且可控制嘅複製人。我地因敵人數量過多而陷入苦戰,「蟻多摟死象」,我地開展咗一段漫長嘅戰爭,最後月文同亞塵嘅屋企人被戰火誤傷而死。

對亞塵嚟講,可能係第二次面對家人離去,但對月文嚟講今次係最有希望一次,加上個陣佢有咗浩政個仔⋯⋯」

「咩話?」詡驚訝大叫:「佢有咗邊個個仔吖?」

「浩政。」亞常笑回

(待續)

推。
「佢⋯⋯我⋯⋯佢同我係同母異父?」詡說了一句讓梓旻極為驚訝的說話

「咩話?同母異父?點解我家姐個仔同你係同母異父?」梓旻驚訝問,澈硯在旁忍不住笑了出聲

「我呀⋯⋯」詡難堪起來,以視線向亞常求助

「你同你哥都係同母同父。」亞常雖然看起來苦笑,但也看得出他在忍笑

「唔要!我接受唔到!我唔要!」詡大叫

「你唔要咩?即係點?即係點?」梓旻已經完全陷入混亂之中

「哈哈哈!即係你係佢舅父,佢係你外甥囉!哈哈哈!」澈硯大笑起來

「唔要!唔好叫我舅父!」梓旻回想起自己擔心鈞悅學業的夢:「唔怪之得我係夢裡面會擔心你讀書啦!但我都唔要咁大個外甥,唔准叫我舅父!」

「如果佢係你舅父,咁我就係你亞叔!你可以叫我叔叔!」澈硯大笑

「我唔會叫你做舅父,我識嗰個舅父先唔似你而家咁嘅樣!另外,點解我要叫你叔叔?你癡線呀?我而家同你地差唔多大咋!唔好覺得我係外甥就細過你地,而且外甥老過舅父大有人在!」詡拒絕道

「因為我真係你亞叔!哈哈哈!」澈硯大笑

「唔明。」梓旻不解,亞常及詡也對澈硯的說話皺眉

「唔明就算⋯⋯哈哈哈!」澈硯笑言,梓旻突然想起澈硯之前有提及過自己有兄姊

「浩政係你亞哥?」梓旻問完,詡難以接受的大力搖頭,相反澈硯笑著點頭

「浩政冇提過喎!」亞常似乎也是第一次聽到這事

「點解你要而家講呢?」梓旻問

「好玩囉!你睇佢個樣幾難受!」澈硯指着詡笑

「你真係唯恐天下不亂。」梓旻無奈道,詡已經近乎想哭起來

「我同浩政幾乎冇幾句,以前關係完全好似陌生人一樣,分分鐘你地個個同佢嘅關係仲緊密過我同佢。我都講過啦!我係失敗品,我幾乎冇機會同啲亞哥家姐講嘢。我都係入咗嚟先同浩政講過兩句。」澈硯回答亞常的疑問

「你又震驚啲咩?點解可以連自己亞爸係邊個都認錯?」梓旻問詡

(待續)

工作太忙,壓力太大,要停更一日,唔好意思各位
照推
推。
將於八月六日再續
「唔怪得佢嘅,因為月文冇講,而且真正係佢亞爸嗰個浩政一早死咗。」亞常道,三人目光焦點又再重新集中在亞常身上。亞常繼續:「雖然話月文因屋企人又再消失而大受打擊,因為失控而得到更大力量,但李博士當時已經掌握大量生產同月文佢地一樣純正強大嘅AP能力者。直到鈞靖出世,戰爭都冇停過。我地冇辦法之下都要增加幫手,可以算係我地「角」先鋒隊嘅初型。喺某次交戰下,浩政無人知發生咩事下死咗,當時已經有咗鈞悅你,但係戰爭一日未完,再生一個小朋友只會令大家負荷更重,所以月文決定用AP限制你肚內成長。

冇咗浩政咁大嘅戰力,令我地失士氣。對方知道呢件事就趁機攻過嚟,係我地大家都絕望嘅一刻,係鈞靖救咗我地。同其他人唔同,鈞靖天生有能力,但因為佢冇A Mark,所以我地冇人知佢有AP,當然冇訓練。青少年嘅鈞靖憑一己之力完全推返局勢,令我地士氣大增,亦都成功反擊。再一次失望嘅係,李博士因為上次成功觸發時空跳躍,今次佢都有做同一件事,我地又被迫跳耀。

今次跳躍成功之後,不幸地又再被李博士搶走雙胞胎妹妹亞半,為對應情況,今次我地決定將AP分享俾所有人,所以幫手人數大增。同時,有一堆人本身係李博士旗下轉投我地,情況就更樂觀。我諗梓旻一直發夢發到嘅係呢個時空嘅嘢,所以我講詳細少少。

我哋以當時最主要嘅同伴分成七隊,包括負責一隊嘅月文、二隊嘅亞甘、三隊嘅楊枳洛、四隊嘅亞卯、五隊嘅孟蝶、六隊嘅亞塵同埋七隊嘅我。當時梓旻你家姐相信你及早有能力比較好,所以好快就說服你入隊,只係你唔想under你家姐,所以轉投亞甘嘅隊伍。其實而家有入隊嘅人大多上個時空都入隊,只係關係有啲唔同,例如你除咗同澈硯關係好,同孔SIR關係都好好咁。

為咗制止李博士,亞塵嘗試從李博士身邊抽走Rose,不過事實係不論今個時空定上一個,佢都係背叛咗我地。雖然最保險係令Rose無法知道我地部隊內幕,但亞塵今個時空仍然用佢及想相信Rose會感化,但亞甘就覺得Rose嘅背叛係必須發生而允許Rose加入。除咗Rose,仲有啲事無法避免地發生,例如亞豪嘅死,我地都盡咗力,但佢最終都變成怪物。既然今時空都變成怪物,我地就希望盡量搵返同樣嘅『劊子手』,即係你同澈硯,唔同嘅係上個時空你地都知道佢係隊友,而今次你地唔知。我地唔想俾你地知,係因為上個時空對要殺死自己人非常抗拒,甚至得到精神病,我地唔想再次發生呢啲事先冇講。

睇住隊友死或殺隊友係唔開心嘅事,我地都理解。慶幸,並唔係所有人都出現同樣結果,例如澈硯同樺。我諗你都有夢到,或講俾佢地聽澈硯點死,以及你同樺鬧離婚後自殺死嘅事。」

聽到這裡,梓旻渾身一震,偷望澈硯。澈硯提高聲調,驚訝問:「咩話?咩離婚?」

(待續)

推。
「噢,我係咪講咗啲唔應該講嘅嘢?」亞常觀察到梓旻在逃避澈硯的眼神

「講啦!你係咪有啲嘢瞞住我?」澈硯整個身體轉向梓旻,迫他說話

「我⋯⋯我⋯⋯我覺得你聽完唔開心先冇講。」梓旻吞吞吐吐

「而家!立即!講!」澈硯憤怒的道

「咁嗰個時空嘅你同樺拍拖期間,自己毒死咗自己嘛!咁嗰個時空嘅樺又有咗你個仔喎!母子冇人照顧又好慘,咁我咪以結婚承諾照顧佢囉!點知嗰個時空嘅樺唔知點解駝駝下冇咗個B喎!咁佢太傷心想返出嚟打前線,咁嗰個時空嘅我又唔想佢受傷,咪最後迫到大家好唔開心,然後佢就⋯⋯嗰個時空嘅佢就⋯⋯自殺⋯⋯」梓旻愈說愈心虛,不敢正眼望澈硯

「我可憐嘅亞樺,居然係我死之前同個冇用嘅人渣一齊!陰公!」澈硯搖頭皺眉

「喂!係嗰個時空嘅我唧!呢個時空冇咪得囉!」梓旻說

「我都係鬧緊嗰個時空嘅你吖!」澈硯回

「哦!所以亞塵討厭你係有原因,你喺上個時空迫死咗佢個女。」詡恍然大悟

「好,咁我繼續嗰個時空嘅其他故事啦!雖然跳躍之後,隨住鈞靖使用AP嘅力能愈來愈成純,部隊同李博士嘅戰爭都好快受控制,月文最初係唔想浩政呢個時空再咁辛苦要帶領討伐,但中間發生啲事令月文更唔想認返嗰個時空嘅浩政,亦都唔敢生鈞悅落嚟,就係鈞靖嘅婚姻。」亞常說

「我第一次聽我哥結過婚喎!」詡驚訝地說

「你出世嘅時候,佢甚至係一個半身A Mark嘅中年男人添啦!佢嘅婚姻係一件冇人想提起嘅不幸事件。鈞靖完全遺傳咗浩政嘅聰明才智,但同時都似足浩政唔識人情世故,非常冷漠。細個已經唔同同年嘅人玩,大咗仲變得更加寡言。唯一完全冇得到遺傳嘅係浩政個種病態愛妻嘅性格,佢對一切都冷漠,冷漠到月文擔心。

但某日,鈞靖忽然變得經常同唔同女性交往,而且好大部份都係鈞靖想分手,女方死纏爛打。當時,我地仲講笑話,當浩政迷戀月文一個嘅時候,佢個仔居然可以令全世界嘅女性為佢瘋狂。

最終某日,佢同月文講佢愛上某個人,愛到決定要同佢結婚,而嗰個人就係鼓鼓。一向擔心鼓鼓嘅宏基得知鼓鼓搵到自己喜歡嘅人,兩邊父母都全力推進呢段關係,由公開戀情到結婚不過三個月時間。之後,呢段婚姻過咗一年之久,我地發現鼓鼓嘅精神狀態異常,但點問都問唔出原因,最後我地只好偷偷地裝攝錄機。我地發現原來佢一直當鼓鼓係白老鼠,用佢嚟做各式各樣嘅實驗。

因為呢件事,我地更加發現佢一直以嚟都有用佢啲女朋友做實驗。佢一直都堅持自己愛鼓鼓,甚至愛過每一個女朋友,但我地知佢只係愛佢地嘅實驗價值,而鼓鼓咁合佢心意係因為佢講唔到嘢。

我地用盡方法將鼓鼓從鈞靖身邊拉走,但都唔成功。我地甚至用到洗腦嘅方法令佢討厭鈞靖都唔成功,隨住日子一日一日過去,鼓鼓係情況愈嚟愈差,差到瞞唔到宏基。知道愛女受虐嘅宏基當然出手想阻止,最後仲打起上嚟。出盡九牛二虎之力,我地阻止咗佢地,亦都成功停止鈞靖嘅行為。鼓鼓變得愈嚟愈健康,宏基都放心啲。
推。
鼓鼓冇咗實驗價值,鈞靖理所當然冷待多咗鼓鼓,轉為集中咗係研究上面,啲研究殘忍,多數係以動物作實驗對象。但大家都明,由人類轉為動物做實驗已經係好大讓步,而且仲要佢幫忙處理李博士嘅事,大家都隻眼開隻眼閉。

鼓鼓呢件事俾月文最大啟示係,不論李博士、浩政定鈞靖都係一樣缺乏基本人性道德,咁照估計佢肚入面嗰個就高可能出現同樣情況。佢唔想生鈞悅出嚟,亦都唔想接觸令佢仔變得咁冇人性嘅浩政。

佢逃避咗好耐,但鈞悅即使被抑壓都係緩慢成長緊,而且開始有反抗母體情況,反吸返月文自身能量,導致月文控制唔到AP。面對愈嚟愈激烈嘅戰況,佢又作為最大戰力,控制唔到AP係極大問題。

最後我主動提出成為BB爸爸,佢先願意生鈞悅出嚟⋯⋯雖然你出世大多時間都係梓旻湊多,哈哈⋯⋯佢其實好興幸你唔似浩政或鈞靖,亦都因為你唔似佢哋,今個時空佢先願意俾浩政加入隊伍。」

「唔怪得你家姐對鼓鼓咁好啦!估唔到詡個亞哥咁變態,同浩政一樣冇乜人性!」澈硯道,梓旻及詡二人睜大眼驚訝的看着澈硯

「喂!你好似都一樣喎!三番四次破壞隊規嘅人好似係你喎!」梓旻道

「點同!我又對你地好,又對樺好!」澈硯搖頭說

「閘住,你幾時對我好過?另外,如果話對女朋友好,浩政都好啦!」詡道

「呀!上個時空雖然月文冇接觸浩政,但浩政喺某場合見到一次月文之後,就為月文賣命,縱使月文拒絕見面,佢都願意完成各個月文指派嘅任務。浩政喺任何時空都擺脫唔到月文,所以唔使擔心佢會變節。」亞常繼續補充:「雖然話鼓鼓後來都向好,但最後身體太虛弱死咗。之後,就發生樺自殺事件,最後明明取得最後勝利,鈞靖就忽然發作,殺死所有人。月文最後都要自己落手處理鈞靖,令月文精神衰弱,都令佢唔想面對鈞悅。」

(待續)

「講起嚟⋯⋯我記得其中一個夢係亞滿同鈞靖爭執完就出事,唔通關亞滿事?」梓旻問

「癡線,佢細路嚟㗎咋!」亞常非常大反應,連詡也被他的反應嚇一驚

「佢地幾乎同年㗎喎!」梓旻問

「總之就唔會啦!得喇!嘢就講完喇!走啦!」亞常似乎非常不耐煩

「等等!我未問完!經歷咁多嘢,點解你地個樣都冇變嘅?每次都會reset?」澈硯問

「⋯⋯太強嘅力量會令我地冇咁易老。答完,走啦!」亞常說完便開門趕他們走了

———————-

搞唔掂,又病
「而家即係我家姐,唔係我家姐。」梓旻以此為由,要求詡及澈硯讓他有安靜的空間接受現實

梓旻獨個兒坐在天空花園的座上,喝著可樂仰天長歎,可能是坐姿不好,或仰望街燈,或喝可樂的關係,他開始頭痛起來。不久,有人移開他對面的椅坐下,梓旻因正抬頭望天而不知是誰坐在他對面。不管怎樣他只想獨處,他邊坐好,邊趕走那人:「走啦!隔離有枱吖!」

那人未有離去,梓旻不耐煩的望向那人,立即被眼前的人嚇呆,那人居然是自己。除了制服心口上的隊伍標誌不同,那個人完全就是自己。那人沒有理會梓旻,自己獨個兒在喝可樂。

「喂!搞咩?」甘生的聲音從後傳過來,眼前的自己望過去,眼神由迷惘變憤怒

「你⋯⋯因為你提議我家姐叫我入隊,我先要面對呢啲事,我可一世都唔知我家姐⋯⋯我真正嘅家姐已經死咗!」眼前的自己含淚道

「你始終都要知,知咗更加好啦!過去嘅事由佢過去,而家呢個都係你家姐吖!」甘生走到梓旻前面向眼前的自己擔

「但佢唔係我真正嘅家姐⋯⋯佢死咗喇!」眼前的自己說

「佢都唔係佢真正嘅細佬,佢都對你好,點解你唔得?」甘生說完後與眼前的自己對望

「甘生,好似守則有一項係唔可以對隊員使用AP,你作為制定者,係咪都應該遵守規則?」梓旻中途已察覺眼前的景象是由甘生的AP造成

「失控過係唔同啲,咁快發現。你放心,我最多只可以重現回憶,唔能夠製造假得咁真嘅景象。」真正的甘生從梓旻背後走出來,眼前兩個幻象也如霧般消失

「好彩而家可以感應到你嘅AP,我都差啲以為自己終於癡咗線。不論你呢段幻象係真係假都冇關係,影響唔到我。」梓旻再開了一罐可樂

「即係?」甘生不解

「即係我家姐唔係我呢個時空嘅家姐,但我知佢仍然係我家姐。或者真係因為我留有上個時空嘅我嘅感受,所以我唔太難接受。」梓旻喝一口可樂道

「咁就好,你家姐不論上個時空定今個時空都係重要戰力,要佢再經歷同家人和好嘅心理壓力,只會影響進度。上個時空嘅你仲威脅佢同爸媽講佢唔係真正嘅家姐,令佢煩惱咗好耐,而家唔使煩仲好!」甘生伸懶腰道

「我仲想佢煩下先,始終俾人瞞住一啲都唔好受,等返過零星期先同佢講。」梓旻要求道

「只要呢過零星期冇重要事,我都唔會理你地。好喇!你自己休息,我唔阻你!」甘生說完便轉身打算離開

「等等!點解我知真相仲好?明明唔知都可以照運作。」梓旻問

「兩姊弟坦坦白白唔好咩?」甘生雖然是回答了他的問題,但梓旻看得出他仍有事隱瞞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞