《覺能之戰》

738 回覆
27 Like 13 Dislike
推。
「你唔係發緊夢!我真係楓!」楓看起來非常興奮和高興

「……我知,我都唔會,亦唔想發夢睇到你!」梓旻說完,楓的嘴微微向下彎,但梓旻沒有理會她,觀察四周嘗試辨出自己身處何方。可是他的四周只有一張床,根本沒法知道自己確實位置,但既然楓在此,他大概在敵人的基地裡的一個監倉裡吧!

「你喺我屋企!」楓就像孩子般介紹

「哦,好!」梓旻平淡的回應

「你唔嚇親咩?喺敵人基地喎!」

「都大概估到。」

「估到咁利害!你好叻呀!」楓的天真態度讓梓旻有點安心

「咁我係你屋企邊個位置呢?」

「監倉!」

「點解我會喺度?」

「孟蝶姨姨想捉詡返嚟,威脅你家姐換峰靈返嚟,但係當佢就嚟捉到嘅時候,你就失控反擊。孟蝶姨姨見你失控,怕你變怪物就打暈你,順便捉你返嚟!」

「嘻!講到佢幫我咁樣,詡呢?有冇一齊帶返嚟?」梓旻冷笑道

「佢真係想幫你㗎!佢份人好好!至於詡,佢覺得捉你已經夠換返個仔,所以就冇捉佢。」

「人好好……咁至少冇捉詡都知佢只係想換人,畢竟你地基地要嘅係詡多過我。等等先……點解你叫孟蝶做姨姨嘅?佢唔係你亞媽咩?靈……乜鬼係你細佬吖嘛!」

「其實應該叫養母之類啱啲!峰靈係我細佬!我帶你周圍參觀下!」楓興奮的打開了監倉的門

「吓?我唔係要一直留喺度俾人敲問,或等到我家姐嚟救我咩?我怕我做反咩?」梓旻不尤得擔心起楓的做法是否有問題,但又覺得自己很傻,為什麼要擔心一個敵人呢?

「唔怕!呢到係最底層,已經被人放棄嘅位置,你就算整爆曬所有嘢都冇問題,而且你想上上面都仲有好多層要你過,你走唔到!而且……而且孟蝶姨姨准我帶你喺度周圍走,佢一陣會帶午餐過嚟!」

說畢,二人便離開房間,他們經過長長的走廊,來到一個滿是巨型圓柱體培育缸的實驗室,沿途沒有碰到一個人。來到培育缸前,機械上佈滿薄薄的塵,看來也有一段時間沒有人用。楓來到其中一個培育缸前,拍一拍滿是塵的玻璃面,笑道:「呢度係我出世嘅地方!」

「咩意思?你同亞傑亞盈一樣係複製人?」梓旻想起之前與他對敵的複製人們,但一想起如果有多個如楓一樣蠢頓的人就不禁偷笑

「唔係,佢地係後一期的計劃,我係前一期嘅基因改造胚胎計劃。」

「你係基因改造人?」

「但爸爸覺得太曬時間,而且失敗率太高,尤其我已經失敗咗,所以就完全放棄咗計劃。」

「所以……你係孟蝶同枳洛嘅基因改造細路?定其他人嘅胚胎定本身個胚胎就係造出嚟?而且失敗咗?佢地究竟想做咩?想要詡做咩?」

「唔係,我……我係月文……即係你家姐同亞常嘅胚胎……」楓的說話把梓旻嚇呆了。首先,他不知道姐姐與亞常原來有這樣的關係,但姐姐一向都有很多事隱瞞他,所以也見怪不怪。其次,他不知他們如何得到姐姐的胚胎,但敵人或許有強大的力量而他不知道。最後,他想到的是楓與他自身的關係。

「拜託!唔好叫我做舅父……」這是梓旻暫時最介意的事,但同時想到一個問題:「但你……同我差唔多大?咁快就咁大?」

(待續)

推。
推。
https://www.instagram.com/p/C5YukyYBBfZ/?igsh=NmRhdGh3bTlyOGEz

IG有一些作者分享或重點,歡迎大家留言俾心!
「我呢……其實係五年前先製造出嚟……」楓的答案讓梓旻恍然大悟,終於明白為什麼楓會那麼笨,亦明白為什麼有一些常人知的事都不知,但又同時讓梓旻有點羞愧,因為他發覺自己一直以來都在欺負和取笑一個年約五歲的孩子

「點解你咁……」梓旻手勢表示楓的身高與他相約

「呢個培育缸可以幫我迅速成長。」楓拍拍身旁的那個培育缸,然後低頭,有點低落的道:「本來我爸想我有好似你姐姐咁利害嘅力量,但係……最後出嚟就只係一個普通冇能力嘅人,其他嘅都一樣,最後佢只有放棄計劃。」

「所以就要你入先鋒隊做間諜?」

「都……唔算,爸爸其實只要有人入隊打探,咩人都得。我……我自薦,我唔想成日俾你話冇用。」

「所以係自願嚟呃我地?」此話一出,楓再次低下頭。這讓梓旻有點罪惡感,他心裡暗暗提醒自己眼前的這人只是一個小孩子,轉移話題:「咁你細佬……峰靈都係?」

「唔係,佢真係孟蝶姨姨同爸爸生,但一樣用培育缸加速成長,孟蝶姨姨有勸過,但佢唔聽。而且佢同我唔同,一出世就有AP,我爸當然支持。點知唔夠強,而家仲要俾人捉咗,我爸嬲到爆。」

「你爸其實都只係當你地係工具,佢究竟想點?」

「我……我唔知……」

實驗室的升降機門突然打開,孟蝶拿著三碟飯進來:「你醒嗱?」

「或者我唔應該醒?」梓旻警剔著

「唔得!你唔可以死!絕對唔死得!你死咗,我個仔就凍過水!」孟蝶邊把食物放在一張大枱上,一邊緊張道。她走到梓旻面前向梓旻伸手,梓旻馬上後退,可是被雜物阻礙。孟蝶摸一摸梓旻的後頸問:「有冇唔舒服?有冇痛?」

「冇……冇……」梓旻想推開孟蝶,孟蝶把梓旻帶到鏡前,他一看鏡,發現後頸出現黑色的紋。他立即把上衣脫下,發現背上的AP已擴散覆蓋整個背部,不禁驚訝問:「點……點解會咁?」

「你為咗保護鈞悅失控,我好難先㩒低你,如果遲一步可能就唔只唔細。」孟蝶解釋

「然後順便帶埋我返嚟?」

「咁我始終要換返我個仔返嚟……唔係捉你,就捉鈞悅啦!嚟!食午餐啦!」孟蝶坐下,楓坐在孟蝶的左手邊,而梓旻就滿是戒備的坐到孟蝶的右手邊

(待續)

整理ig post整到唔記得咗今日係星期六!
推。
要策反楓?劇情走向似乎楓會加入梓旻或者為佢而死。
推。
梓旻沒有猶豫的吃下午餐,看著他狼吞虎嚥的樣子,孟蝶不禁流下眼淚:「我好掛住峰靈!」

「姨姨,唔好喊啦!」楓也淚汪汪

「或者你加入先鋒隊就唔會有事啦!」梓旻提議

「唔得㗎!枳洛唔肯返去!」孟蝶道

「佢都對你兩母子唔好!」梓旻嘗試說服

「唔得,佢……佢始於係我老公!係我個仔個爸爸!」孟蝶搖頭:「我嫁得佢就支持佢!做仔女都要孝順佢!唔可以背叛佢!」

「就算佢要你個仔死?」梓旻反問

「唔會!唔會!佢係個仔爸爸,唔會要佢死!」孟蝶尖叫般道

「楓,你都咁諗?」梓旻轉移問楓,楓不知所措

「唔得,楓!你唔可以背叛爸爸!我地對你好似女一樣,將你同峰靈湊大,你唔可以咁對我地!你唔可以掉低我地!你唔可以掉低我!」孟蝶拉著楓,楓望望二人,看來十分難堪

「算!講唔通!」梓旻嘆氣道:「究竟你同我家姐點識?」

「我地?我地本身係另一個時空已經係同伴,一齊合作。佢同亞常教我用力量。」孟蝶回

「另一個時空?」梓旻問

「佢冇同你講?奇怪?佢之前……」孟蝶半自言自語的

「講咩?」梓旻不耐煩

「唔講得,我好清楚如果我亂講嘢,佢一定嬲!」孟蝶拒絕

「又唔講得!你唔使旨意個仔而家過得好,因為總部冇人知點搵到你地,你地唔主動聯絡,愈遲搵佢,我家姐愈擔心,一定會拷問你個仔。」梓旻大聲道

「唔會,因為……」孟蝶話說到一半,忽然靜了下來,就像機械人失去電力般

「咩事?」梓旻問楓

「唔知。」楓搖搖頭

二人一直等待,約一小時後,孟蝶終於回神。她醒來第一句話是:「嚟!梓旻!我地走喇!」

(待續)

推。
跟隨孟蝶進入升降機,由b11上到b7樓層,打開門看見的是一群研究人員,他們衣著幾乎都一模一樣,也是實驗袍、眼罩、口罩及頭套。驚人的是,當他們脫下眼罩時,他們的臉可以分成女與男兩張臉,梓旻頓時明白他們也是複製人。

穿過人群來到最內面的一間房,裡面有兩個男人及一個小女孩,一名中年男性躺在睡床上插著鼻喉,看起來虛弱得很,他撫摸著病床邊小女孩的頭。站在床尾有一位老男人在翻閱文件,他聽到梓旻走近,便轉身望向梓旻,托托眼鏡道:「就係佢?」

「唔係,佢只係細佬!」孟蝶回答,她看見躺在床上那男子的被鋪亂了,立即上前整理

「冇研究價值!你捉佢返嚟做咩?」老男人不客氣的道

「我要,我要換我個仔返嚟。」孟蝶緊咽道

「你個仔重要啲定我地目標重要啲呀?諗嘢長遠啲好唔好?」老男人指責她,她仍忍氣吞聲。此時,小女孩不知有意無意的踩孟蝶一腳,孟蝶狠狠的瞪她,但不發一言

「妹妹夢夢係爸爸用其他人嘅基因同自己嘅基因製造嘅,好似係爸爸鍾意嘅女人嘅基因嚟。所以姨姨唔鍾意佢。」楓在梓旻旁耳語,看到孟蝶的態度,梓旻估計躺在病床的男人正是楊枳洛

「唔好嘈,佢都有啲用嘅,始終月文唔會俾佢受傷,一定受制於我地。」楊枳洛用沙啞的聲線道,頭輕輕移動,望向梓旻道:「亞旻呀!你行近啲,俾我望真下你啦!放心,我同月文用AP受過誓唔傷害佢屋企人,我咁嘅狀態都承受唔到破壞承諾嘅後果。過嚟啦!」

梓旻萬分不願的走近,楊枳洛睜大眼掃視他的臉,然後說:「真係同你家姐好唔似樣……黑人憎好多,幼稚嘅思想,無謂嘅正義感。」

「利害,你一定睇開相,望兩眼就知得我咁清楚。唔講以為我地識咗好耐!」梓旻不滿道

「我識你,我好清楚你係點嘅人。」楊枳洛的說話令梓旻一頭霧水,不禁自問自己是否忘記了這人

「點解……」梓旻打算問問題的時候,被楊枳洛打斷

「我係乜都唔會同你講,我好清楚,想知但冇人話你聽係最痛苦!」楊枳洛笑道,氣得梓旻面容扭曲的。楊枳洛見狀,笑得更開心:「我就係想睇你呢個樣!我就係想睇你呢個樣!哈哈哈!」

「李!我件武器準備好未?」一個比夢夢大一點的女孩走進來,儘管她比夢夢大,但看起來仍是一個六、七歲的小朋友

「就完成,你等多陣啦!」老男人不耐煩的道

「等等等!你死咗個日都唔知有冇!」女孩上下打量梓旻:「呢件衫……你就係我家姐嘅手下?」

「你家姐係邊位?」梓旻問

「滿!成日扮曬小朋友駁人同情個隻嘢!」眼前的女孩居然是亞滿的妹妹,看真一點,她與亞滿極相似,唯一不同的是她明確沒患有白化症

「你講嘢咁嘅?你地不老人都做埋?」梓旻覺得複製人及基因改造人也有,不老人存在也不奇怪

「佢叫半,係基因改造……」楓小聲道

「又我家姐?」梓旻大聲問

「係我個女同一個我唔記得咩名嘅人生。係一個偉大發明,如果唔係佢有性格缺陷!」李在旁道。

「即係佢係你個孫?」梓旻問

「係我嘅實驗品所生嘅實驗品。」李回答

「答唔到自己個孫,連個女成日搞事……」孟蝶在旁楠楠自語

「我同你地啲人類唔同,生我嗰個人不過係一件容器!唔好用你地啲人類關係控制我!就算我見返生我嗰女人都咁話!」半道

「亞半出世到而家冇見過自己媽媽,得姨姨佢地知佢媽媽係邊個。」楓小聲說

「好喇!你個失敗品好收聲喇!」半指著楓道

(待續)

推。
被半一罵,楓便怕得躲在梓旻身後,但楓這樣的動作似乎火上加油。半指著楓,接著舉高指向楓的手,楓便飛上天花板。半向天花板打圈,楓即在天上旋轉。梓旻立即一手向楓,一手向半,打算把半壓低的同時,防止楓掉下來。

可是,半只有被突襲那一下受到影響,下秒隨即輕鬆地站起來,並對梓旻大叫:「跪低!」

梓旻不受控的跪下來,而楓則狠狠地從高空掉到地上慘叫起來。看來半非常純熟使用AP,叫李的男人在旁冷笑一下,道:「你地呢啲劣化嘅版本,點同正版鬥?」

「廢物!而家殺咗你!」半向梓旻舉起手時,楊枳洛忽然大叫阻止

「停!佢仲有用,我地要壓制月文,而唔係咁快同佢結怨!」

「我可以殺死埋嗰個人!」半反駁

「根據各種數據,你而家都唔知有冇月文三分二,你應該要等吞噬埋你家姐先,咁你就無敵!」李托托眼鏡道

「包括殺埋你?」半笑問

「你一世都唔使諗,你係我製造,出世之前已經SET好曬唔殺得我!」李展露勝利的笑容,半不忿氣的跑了出去,而本來在病床邊的夢夢也跟了出去。接著,李望望躺在地上的楓,拿出掛在腰間的對講機,放到面前道:「搵人過嚟拖走件失敗品,再將客人帶去『貴賓室』等抽血做人體實驗。」

不到數秒,兩個穿白袍的複製人進來,一個拉著楓的兩手把她拖出走,一個把梓旻扣上手扣帶出去。梓旻被扣上手扣後全身發軟,似乎是封鎖他AP的物品,迫著跟著穿白袍的複製人離開實驗室,來到b3樓層,經過一些正在做實驗的房間。雖然他看不到房內發生什麼事,但仍隱約聽到一些慘叫聲傳出。

到了他專屬的『貴賓室』後,他被壓在椅上,手腳被鎖上。完成任務後,穿白袍的人就此離開了『貴賓室』。還未等梓旻熟習環境,又一個穿白袍的人走進來解開他手腳上的束縛。

「又鎖又解,你想點?」梓旻問

「收聲!唔想被虐待就跟我走!」這人怒氣沖沖的道,雙目也充滿怒意。而令梓旻最關注的是,他聽得出她是一名女性,而她的雙眼睛與剛才任何一個穿白袍的複製人不同,一看就知她不屬於這裡

儘管梓旻不清楚她是何許人士,但既然有逃離的機會就聽從她的命令。這人把手扣放在梓旻的手腕上扮作把他扣起,再以不讓人猜疑的步姿及步速把他帶到升降機。當他們進入升降機時,她從口袋淘出一隻看似「冇牙仔」的黑色小怪物道:「一陣直行大概一百米就有道門出去,出到去我就會用呢隻嘢叫人帶走我地,必須要出到出面平地先叫到人幫手。」

梓旻點頭示意明白。升降機門一打開,他們以略快的步速走向大門。直至走到五十米左右,忽然十數人把他們包圍。

「早注意到你嚟!我嘅乖女!」李的聲音從擴音機傳來

未等梓旻驚訝完,那女的已從黑色小怪物的口中拿出兩把機關槍向人群掃射,大叫:「走!」

當他們愈來愈接近大門時,機關槍的子彈用完,女的立即拿出斧頭,大範圍斬了一下,數個想撲上來的人被一分為二。接著,她再從黑色小怪物口中抽出鎚子遞向梓旻:「用盡力打爆道門!」

接過鎚子,梓旻用盡力打了三下大門,大門只是穿了一個手般大的洞。女的把梓旻推開,把幾個黑色物體塞進洞口,再迅速把梓旻拉到牆邊,讓梓旻面對大門,自己躲在梓旻身後道:「AP護體!」

梓旻沒有理會情況,用盡全力AP護體。大門不消數秒爆開,碎片散落,女子拉著梓旻穿過灰塵的同時拋出不知何時拿出的手榴彈。二人踏出門外的一刻,黑色小怪物瞬間膨脹把二人吞下。

「認真?普通散彈槍同手榴彈?」梓旻來到一個客廳

「改造過㗎!白痴!」女的脫下頭套

「咁易入侵?」梓旻凝望著那的臉,想看清她是誰

「易?我準備咗幾耐!搵咗幾耐!為咗救你!曬晒!佢地每俾人發現一次就會重新定位入口!本來我可以活用機會!但因為你!因為戴月文威脅我!」當女的脫下眼罩及口罩,梓旻便認出她是那日工廠大廈把女複製人殺死的李灝愛

(待續)

推。
推。
忽然,一個小男孩從旁邊的門走出來,李灝愛立即展露笑容,孩子馬上跑上前抱著李灝愛。李灝愛緊抱小孩溫柔道:「媽媽返嚟喇!」

另一邊大門突然打開,月文跑進來,立即檢查梓旻有沒有受傷。李灝愛不爽的道:「家人重聚就走啦!曬咗咁寶貴嘅機會,下次唔知要等幾多年!」

「你放心,唔會要太耐……」月文突然靜下來,滿臉疑惑的看著李灝愛身旁的孩子,問:「嗰個係咩嚟?」

「我個仔,關你咩事?」李灝愛立即把孩子藏到身後,梓旻此時才看真孩子的外表,令他無法移開視線的是孩子頸上的疤痕,與夢中他看見的李灝愛頸上的疤痕一樣

「你個仔?冇可能,你應該得兩個女?雙胞胎」月文問

「關你咩事?」李灝愛把探頭偷看的孩子藏得更緊

「你有一個女受我保護,你講定唔講我聽?」月文以威脅口吻

「你唔好郁啲就搵我個女嚟威脅我!」李灝愛生氣但又有點怯

「我保護佢嘅前提係建基於你肯合作!」月文步步迫近,而李灝愛明顯受壓

「我有嘅係三胞胎,本身件老嘢只想留女,係你嘅突襲令我救到佢,但就傷到喉嚨啞咗。又比個老嘢搶走咗我其中一個女……」李灝愛蹲下來,撫摸著孩子頸上的疤痕:「乖,我地好快可以救埋另一個家姐,一家團聚。」

聽到李灝愛的話,梓旻突然頭一暈,又開始「記」起那些不屬於他的回憶。回憶中,四周的人慌忙亂走,穿著制服的梓旻在人群中追尋不久前在工廠大廈發現的目標女性。好不容易追上她,發現她正把浩政推到地上,浩政看起來非常驚訝,他即使明顯清醒及有能力推開灝愛,似乎也不打算反擊。就在此時,灝愛聽到背後有聲,轉身一刻,長劍刺穿灝愛身體,而她身下的浩政也被刺穿頭部。細看拿著長劍的人就是半,被刺中的灝愛伸手想摸半的臉,但未摸得到,半便拔劍而去。

「佢有冇能力?」月文小心翼翼的問,梓旻意識又回到現實

「可以用怪物做門通向唔同地方或者收堆唔同嘢。」李灝愛摸著孩子的頭

「我一直以為係你嘅力量……總之,唔好俾其他人發現佢嘅存在,就算係『角』都唔好。等所以嘢搞掂,你先認返個女,佢先認返家姐啦!送我地走!」月文說

(待續)

推。
停更一日
推。
李灝愛滿臉不爽的跪在孩子前,從口袋拿出小黑色怪物,溫柔道:「幫媽媽送佢地走。」

孩子點點頭,摸摸小黑色怪物,小怪物忽然張大口,把月文及梓旻吞下。二人瞬間移動他們家的附近,月文道:「我已經同媽咪講咗我地會返嚟食晚飯同過夜。」

「總部呢?」梓旻問

「已經通知咗,反正你地唔見咗幾日。」

「我唔明,李灝愛一個人就可以衝入去,嗰邊嘅防衛咁差,我地唔係應該好容易就……」

「你就易!我同某人做咗項交易先放你走。」

「李灝愛?」

「唔係,仲有個人,你唔使識!」

「你交換咗咩?」

「唔講你知。」月文嘴角微微向上翹

「點解你唔叫嗰個人幫到底?」

「因為佢唔想。」二人終走到家門前,月文道:「返屋企唔好講公司嘢!」

第四十一章 解‧封

翌日,二人回到總部,月文到會議室找甘生三人。梓旻則回辦公室去,發現自己的武器已在他的桌上,澈硯及詡知道他回來便立即到場了解情況,詡也說明當日的情景。當詡差點被拉走,梓旻激動大叫,用盡全力把鎚子向地擊下去後,地上穿了一個大洞。詡趁機離開,可梓旻發瘋的無差別攻擊,其中使用大量的AP令人難以接近。當時Mark等人已到場,但都無法控制情況。在極混亂的狀態下,孟蝶把所有怪物集中壓下他,再走近摸摸梓旻便昏去。接著,孟蝶一轉眼就把梓旻帶走了。

「我唔知係咪太用力。」梓旻把上衣拉起,露出背部的A Mark:「A Mark擴大咗!」

「吓?你冇事吖嘛?」詡緊張問

「嘩!咁你力量會唔會大咗?」澈硯興奮問

「冇事,唔知,要試下!」梓旻答

「咁不如而家試下佢!」澈硯指指門口

「咁邊個當值?」梓旻問

「一陣鄭子謙返嚟,見冇人當值就迫住要做㗎啦!」澈硯道

「你真係衰!我知肆伍而家係訓練場!去去去!」詡興奮道

三人來到訓練室,見肆伍在自主訓練,他們便主動提出加入。肆對於他們那麼主動感到好奇:「點解突然咁積極?」

「因為我A Mark擴大咗,想睇下會唔會失控之後會勁好多!」梓旻道

肆伍若有所思的,提出要求:「一對二,我地兩個打你一個。」

「唔公平喎!」澈硯不接受提議

「咁唔打喇!」伍搖頭

「唔緊要啦!都係試下唧!」梓旻說完,三人便拿起武器就位

(待續)

推。
再推。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞