《覺能之戰》

782 回覆
29 Like 16 Dislike
推。
推。
梓旻為自己變弱了耿耿於懷,連續三天無心工作,雖然也只是坐在辦公室等電話 (被高級隊長要求暫停一個月的搜救工作)。本來自卑的他因被暫時停止出外搜救而感到無能,他每天的生活只剩下辦公室、技能訓練場及宿舍三個地方。

由於他的意志高於消沉,詡安慰數次也放棄了,而且對於可出動搜救的他再怎麼說也像在說風涼話。另一方面,自從看到肆伍的過去後,澈硯一直失蹤,似乎每天也早早的回主研究所去,梓旻甚至懷疑他從來沒有回過宿舍。

就像好似他再次到訓練場訓練的時候,甘生忽然到來技能訓練場,並聲稱自己是經過的,但梓旻並不相信他的說法,因為他根本沒有任何原因需要經過技能訓練場。同時,甘生的反應也不太受梓旻歡迎,可能是因為梓旻多次發現他並不是一個友善的人,二來他的表情及反應也似乎在恥笑他的努力。

「訓練呀?」

「係。」梓旻很想諷刺他,但始終他也是上司及老闆

「辛唔辛苦啊?」

「唔太。」

「你家姐封印咗你嘅AP,而家要重新再練過。」

「又未去到重新嘅。」梓旻冷冷的回答

「但都已經冇近時咁強。」

梓旻開始警剔甘生,他似乎在盤算什麼,這讓梓旻很不自在。

「唔緊要,時間有的是。」

「係?」甘生質疑,這態度令梓旻感不安

「係。」

「咁如果趕唔切點算?」

「⋯⋯趕咩?」梓旻猶豫應否回答

「突然再突襲嘅話,今次會比上次更加難對付。咁⋯⋯詡同澈硯就危險。」

「佢哋識保護自己。」雖然梓旻這樣回答,但他心裡都怕會趕不上發展

「好難講,敵方可能會集中攻擊佢地,尤其詡!」

「佢搞得掂。」雖然梓旻這樣回答,但他心裡都怕會發生這樣的事

「明明有更強嘅AP,可惜!」

「唔可惜。」雖然梓旻這樣回答,但他心裡其實都覺得非常可惜

「唔可惜?明明本身有,而家冇咗喎!」

「都冇咗啦!提嚟做乜?」梓旻不耐煩

「我可以幫你攞返。」

梓旻兩眼發亮,但立即回報理智:「會死人,我唔想變怪物。」

「你見我地高級隊長有變咩?」

這讓梓旻猶豫起來,如果不會死也不會變成怪物的話,為什麼他還不答應回復AP?

「只係需要拍一拍你背脊就可以。」見梓旻猶豫,甘生繼續說

這讓梓旻更猶豫,只是拍一拍就能夠回復過去的強大,何樂而不為呢?

二人靜默數秒後,梓旻最終決定要回力量,但當他開口回答時,澈硯突然衝進來:「終於搵到你!咦?甘生點解係度?」

「路過。」甘生笑笑回應,再望向梓旻:「我地下次再傾!」

待甘生離開後,梓旻向澈硯解釋情況:「好彩你嚟到,我差啲俾佢氹到攞返AP,但又真係唔明。明明有強AP,唔會死又唔會變怪物,點解要封印我?」

「你應該掉轉嚟問,如果唔會死又唔會變怪物,你家姐緊張啲乜嘢?亞豪又點會死呀?你俾人洗腦喇!傻仔!」

「至叻係你!你搵我做乜?」

「大發現!跟我返房!」

(待續)

推。

真相篇第四十二章: 神秘的屍體 (一)

澈硯的房間一如既往的亂,而這次比上一次進來更亂更擠逼,主要是房內出現數部奇怪的機器。梓旻理所當然的坐在澈硯的床上,因這已是這房內除了唯一一張椅子外可以讓他坐下的地方,問:「點?咩大發現?」

「你家姐咪話甘生佢地做緊研究嘅!我查喇!居然用咗三日時間,真係麻煩!」

「正常嚟講,三年都唔應該查到⋯⋯」

「佢地冇預計到有我呢啲咁聰明嘅員工!我試圖hack入去,不停俾人封!最後我出絕招!」

「我唔想知!」

「我攞到高級研究員嘅職員證!」

「偷嘢⋯⋯唔出奇。」

「唔係偷!」

「即係搶啦!」

「唔係搶!係借!」

「呃細路咩!借俾你有咩著數呀?」

「我說服佢。」

「冇可⋯⋯你洗人腦?你知唔知咩係隊規?」

「用嚟挑戰!」

「佢地係計少咗有咁反社會嘅員工。」

「是旦啦!講返正題,我發現佢地研究緊之前隻巨型百核!」

「唔係消失咗咩?」

「明顯冇事啦!如果將核攞出嚟,等身體化灰後,再係身體再形成之前就破壞核,咁就可以完全消失。但而家Lina係喺係身體形成後,破壞核,就會好似亞豪咁留低屍體。」

「所以而家個百核已經變反人樣!咁佢咩樣㗎?」

「好問題!唔知!」

「我受夠你!你係咪想死?」

「我上次係差少少入到去,但⋯⋯總之要多少少時間!不過我發現嘅係,個隻百核嘅AP基因居然同你嘅AP基因一致,換言之,佢生前同你一樣AP!」

「咁⋯⋯咁代表咩?」

「唉,我都知要你用腦諗嘢係難啲!」聽完澈硯的揶揄,梓旻心情極其不爽。澈硯嘆口氣繼續說:「你諗下!除咗你家姐同佢班人,同埋你,仲有邊個同你同A mark?」

「你⋯⋯懷疑個隻百核本來係我家姐嘅人?」

「亦可能佢喺度製造緊百核!」

「點解要咁做?」

「點解佢要收七個徒弟?」

(待續)

七個徒弟都係工具人,製造百核
推。
推。
再推。
百核工場
謝謝幫推
「我⋯⋯我唔知。」

「或者係七個徒弟其實都係用嚟製造百核都唔奇,佢地為你家姐死都唔介意。失敗咗就搵人殺咗佢,一了百了。」

「呢啲都係你嘅推測,唔好講到真係發生咁!」

「最好係!只要下次我入去睇到啲屍體就知道發生咩事,大概!」

「預埋我!」

「好!就預埋你。等到時機成熟,我叫你!」

「話時話,你邊得嚟咁多部呢啲咩機?」

「(澈硯指著電腦螢幕旁的機器)呢部係防駭客,(指向窗前的機器)兩部做生物分析同實驗用嘅。全部係月記士多買。」

「樓下個間?可以放呢啲嘢係房㗎咩?佢點搬上嚟?」

「冇問過,你想要咩同佢講聲,佢就有佢嘅方法搬上嚟啦!老闆娘好好人!」

「你估買唔買到我家姐啲情報吖嗱!」

「咁⋯⋯應該難啲?」

「你真係覺得有可能㗎?咁都買到唔使你查啦!」

「咁又係⋯⋯」

「我返房,開始行動就搵我啦!」

此次對話後,梓旻約一星期沒見澈硯,甚至詡也沒什麼機會見,主要原因是「獨」的行動似乎升級了。最終,梓旻停職不夠一個月就被迫出動,而這次他被安排至救援隊。

這次的任務主要是在楓葉郊野公園附近,由於不屬於觀賞楓葉的日子,公園幾乎沒有人,只得寥寥可數的行山客。救援隊只需救出行山客就可以,任務難度在於未知怪物數量及尋找躲藏起來的行山客。因為遇上怪物的人們都被教育要躲在暗處等待搜救,而未確認安全前,大多數人也不會大聲求救或走出來。

這次帶隊的是亞塵,他把梓旻分到與樺及子謙一組,再壹雄作小隊長。對於此分組,壹雄明言有壓力:「大佬……一個梓旻就已經夠大壓力,加埋亞塵個女,再嚟個敵人實驗品,呢隊咩事?」

公園附近山路算多,他們在亞塵安排的區域搜索,偶爾找到一兩個行山客。在找到第二個行山客後,他們終走到有怪物痕跡的地方,出動任務經驗尚淺的子謙對此有點緊張:「呢度可能有……怪……怪物?」

梓旻也不以為意:「係,但冇問題嘅,我地應付到。」

樺提醒:「唔好輕敵!似乎唔止得一兩隻。」

梓旻環看四周:「睇痕跡可能係有好多隻百核分身。」

子謙更緊張道:「你地有冇打過好多隻百核分身?」

梓旻及樺異口同聲答:「有。」

子謙鬆一口氣:「咁冇咁驚!」

此時,壹雄查看完痕跡後,笑言:「好多隻百核分身有打過唧!好多隻紅核有冇打過?」

說完,壹雄把眾人升起,映入眼簾的是好比半個足球場大的位置裡滿是怪物。樺默默以耳機聯絡亞塵,告知情況。

(待續)

推。
四人降到一棵較高的樹上,遠觀紅核的情況。

「咁我地點算?」梓旻問

「緊係等攻擊隊啦!」樺道

「係囉!係囉!」子謙明顯是膽小想離開

「或者⋯⋯攻入去?一定好好玩!」壹雄大笑

「癡線!」三人同時道

「我勸你唔好!好危險㗎!」突然傳來陌生人的聲音,眾人望向聲音來源,在樹的頂端有一個從未見過的女生,看上去與樺的年齡相若,酒紅色長髮白膚本已吸引人眼球,加上佢露肚臍的小背心和超短褲露出長長美腿,令人難以移開視線。另外,還有她美腿上的A Mark更令他無法不注目。眼見梓旻死盯着她的腿,她笑言:「係咪好靚呢?」

「你係「獨」嘅人?我第一次見到A Mark係腳上面嘅女人。」梓旻充滿敵意的問

「算⋯⋯係?睇情況。我會話我係同男朋友冷戰緊嘅小女人,如果我男朋友肯氹返我,咁我就唔會幫「獨」做嘢!」美腿女回應

「同男朋友拗交拗到做罪犯,都幾奇特喎!」壹雄道

「佢唔要我,我就要打佢對台!睇佢知唔知驚!」美腿女道

「咁可唔可以話我聽邊個男人咁唔識貨要拋棄你呢?」壹雄問

「見你咁想知⋯⋯就講你聽啦!我男朋友叫葉天宏,即係亞塵!」美腿女說完,眾人下意識望向樺,樺輕輕搖頭。見其他人望向樺,美腿女立即興奮道:「唔通⋯⋯你就係我未來乖女?」

見她那麼興奮,樺的頭搖得更狠。美腿女雙手放到樺的腋下,就如舉起小嬰兒般舉起她,再道:「嚟嚟嚟!俾媽咪睇真啲你!」

見樺已經怕的全身在震,梓旻立即飛上去,想把樺拉下來。美腿女本身想用AP攻擊梓旻,但突然暈一暈站不穩,再站穩時她雙目凝視梓旻,再恍然大悟的道:「你就係戴梓旻!月文細佬!唔怪之得攻擊唔到你啦!好彩你俾人捉咗,我今日先有機會見到亞塵。」

「唔可以攻擊師傅親屬,即係你都係師傅、亞常同甘生啲舊同伴?」壹雄開始提高警覺,明顯沒有剛才那般放鬆

「師傅?哦!個七個徒弟仔,個個都係孤兒仔,真係可憐!」美腿女用冷漠的聲線道,很快便轉回樺身上:「我未正式自我介紹!我叫詹凱欣,你可以叫我媽……唔好咁快,叫我亞卯或者卯姐姐,係你爸嘅女朋友!」

「唔⋯⋯唔好意思,我⋯⋯我未聽我爸提⋯⋯提起過。」樺有點不好意思的道

「唉,佢話同我分手,因為佢唔想自己女朋友同自己個女差唔多大,你介唔介意自己後母同自己一樣大?」亞卯滿心期待的看著樺,樺望望梓旻等人

「呀呀呀……性……性格重要啲?例例例如……會……會對我啲朋友好好?」樺不想亞卯攻擊梓旻他們

「好好好,不過……佢地都要乖乖地先得,如果唔係,我好難交差。」亞卯指向紅核群,紅核的動向變得奇怪,牠們開始互相撕殺

(待續)

推。
自推
輕推
此時,樺的通訊器突然響起,她看一看手錶,然後望着其他人及阿卯說:「係我阿爸……」

「係亞塵 ?快啲聽!快啲聽!」亞卯興奮地說。

「喂⋯⋯爸,係⋯⋯係⋯⋯我哋望⋯⋯望住啲紅核,好似⋯⋯好似互相⋯⋯互相撕殺緊。」樺不禁口震,不時望向亞卯,亞卯不斷指着自己,似乎希望她向亞塵提及自己。為滿足亞卯,樺跟亞塵說:「我哋唔太方便行動,因為⋯⋯因為⋯⋯亞卯喺我地身邊,佢話你識佢⋯⋯仲話⋯⋯仲話佢係你女朋友。」

亞卯雙眼發光的等待樺的回應,可是得到的是亞塵無情的終止通話。

「佢⋯⋯佢收咗線。」樺說完,亞卯一臉失望的

「點解會咁?點解?」亞卯激動的搭著樺兩邊肩膀,搖晃着她。忽然,一棵高約五米的樹飛過來,準確及狠狠地擊在亞卯身上,連人帶樹飛走了。接著,亞塵出現在他們面前,並緊張的問樺:「希冇事?佢有冇掂到你?」

「冇⋯⋯冇,佢其實都對我幾⋯⋯幾nice嘅⋯」樺被那棵突如其來的樹嚇到

「亞塵!你點可以咁對我?我係你女朋友!」亞卯很快就飛回來,亞塵立即把樺護在身後

「你⋯⋯」亞塵望望身後的樺,似乎相當不願意的道:「你已經唔係我女朋友好耐喇!」

「我地⋯⋯我地只係分開一下,都未分手!而且⋯⋯而且你個女都唔介意後母差唔多歲數!佢話只要性格好就得!」亞卯緊張的說

「我⋯⋯你⋯⋯就算佢唔介意,我都介意!放手啦!」亞塵看起來有點難堪

「我唔要!我唔要!明明我地之前關係咁好,明明我地差啲結婚,點解要咁絕情?只係⋯⋯只係多咗個女!」亞卯開始哭起來,亞塵面色更難看

「欣⋯⋯亞卯,你返嚟「角」,亞甘同亞常都好想你返嚟!」亞塵的語氣放軟

「你呢?」亞卯眼神中充滿哀求

「當然都想啦⋯⋯」亞塵的語調更溫柔

「但唔係以男女朋友身份?」亞卯的問題讓亞塵鎖緊眉頭,答案不言而喻。有見及此,她拭乾眼淚:「我唔會分手,你肯接受返我做女朋友之前都唔會加入「角」!」

「咁我就只好同你開打!」亞塵說完,把身後的樺輕輕推開,眾人也識趣的離場

(待續)

推。
未等梓旻等人完全退避,亞卯便率先向亞塵踢過去,亞塵左手前臂擋下攻擊。雖然他本人絲毫無損,但餘波把亞塵右邊半公里的樹頂都折斷了。

面不改色的亞塵反手抓住亞卯的右小腿,亞卯立即用左腳撐向亞塵以收回右腳,再飛向遠一點距離,但已可看到被亞塵抓住的位置明顯有皮膚潰爛滲血的情況,可這傷勢不消幾秒已治癒。

亞塵沒有放過任何機會,手一舉,亞卯身下的樹都急速上升。本以為他是升起樹木,原來是把樹急速成長變高。樹群把亞卯包圍,但她很快就打破樹木,並大叫:「我先唔會俾你啲攻擊傷到!冇人比我更加熟你嘅攻擊方式!」

「我都係!」亞塵把打碎的樹木壓得更碎,變成枝狀向亞卯插過去。她用AP建防禦罩,再一下用力把樹枝迫走,但是她的手腳仍被擊傷且流出血來,原來亞塵把小銀球混在樹枝當中,再說:「居然叫一向防守弱嘅你嚟做咁大嘅防護罩保護群紅核,用咁多力維持個防護罩,根本唔會打得過我。點解要用咁多力保護啲紅核?枳洛究竟諗咩?」

「雖然我唔清楚點做,但佢⋯⋯已經掌握到角獸嘅方法!我絕對要幫佢完成任務!」亞卯近乎大叫的道

「我就係最憎你咁無知,都仲要咁衝動!」亞塵怒道

「你⋯⋯」亞卯想反駁,但亞塵沒有等待

「你地!用盡力打碎個防護罩,仲有你聯絡你師傅!」亞塵指示完,便立即轉身擋下亞卯的攻擊

梓旻四人隨便找了一個位置降下,遇上幾位全身傷痕的幾位隊員,當中包括盲妹及亞宏,他們都在攻擊防護罩。梓旻等人當然也沒有浪費時間,著地後立即展開攻擊。

「我家姐點?」梓旻問壹雄

「佢話趕緊嚟。」壹雄傷害手掌向防護網那邊發出了巨大的AP能量波,防護網明顯脆弱了

(待續)

推。
推。
如果接受佢,係唔係可以唔駛打,解決晒問題。
冇錯,但亞塵唔接受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞