[Netflix X Trigger] Cyberpunk: Edgerunners討論區2

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
主要係其實2077個故事算係幾好
佢最大問題係主線同支線有一定程度割裂(好多支線係V出事之前發生會好好多)
而且呢個post入面有好多踩cdpr既言論個point都已經證實左係流言黎
我個人係希望同Jackie拍檔嘅過程長D,多幾章先死,同player build up到個兄弟情我自己不嬲都鍾意街頭黑幫,不良少年個類題材
早期勁鳩,直接跳到半年後
偷車收皮無啦啦fd底搵老母食NC第一辣肉醬,fast forward接單跳半年我屌佢老母
cyberpunk題材唔繼續做先曬錢啦
成個Night city咁多3D model唔用蝕晒
唔做cyberpunk CDPR仲有咩題材可以做? 又返去witcher? 萬年witcher你估玩家真係唔厭咩, 現代背景又直接同GTA挑機
應該話cyberpunk應該係CDPR無乜可以揀一定要行既路

同埋CDPR都講左出埋個DLC之後唔搞2077
另搞新作延續cyberpunk題材, 唔會放棄cyberpunk題材

最重要唔知你點樣2077臭朵, 依家2077steam總銷售榜頭十, 上線人數又返十幾萬,
臭朵連係連登咁少眾都唔係個個踩
10/10都未驚過, 2077要驚?
因為真係夾硬加落去
下一集直接用nightcity 做base 拓展出去都收貨 其實Night City啲景幾靚係唔夠內涵
三個開局最廢既應該係街頭V
一開波已經係間酒吧度
搭架順風車去偷車然後已經突然同jackie做朋友然後開局
最撚大個流言就係呢個
就算係爆料果個都係話原本silverhand唔係基哥而係席尼墨菲
唔係講原本唔會有Johnny silverhand
但最鍾意街頭V偷車俾黑警㩒係地下
第一人稱好有既視感
遊牧民好悶, 個荒漠又大又唔靚, 係咁揸車
企業V個Arasaka內部幾過癮
但係響NC玩係街頭V最local
DLC似係集中係pacifica地區,都幾乎肯定係結局之前的時間。我自己估計係加入NCPD, 去「解放」返Pacifica地區(因遊戲入面佢算係「獨立」咗嘅一區不受NC管理)
3個開局場面最大既係遊牧V,後面走私失敗比黑警追
起點最高係企業V,動畫個四眼仔搞屎搞尿最終個夢想其實就係做到企業V個位既人條o靚

係街頭V又短又無野睇
街頭V佢冇寫多D去亞特蘭大做咗咩,如果唔係應該會正嘅。

就係因為咁短好應該多一兩次同jackie接單去build up
係 ching品味好高尚好nasty 好想跟你學野
調轉左 trigger劇本寫曬先同cdpr夾 因為佢地早期prepare個陣隻game未寫好
好似係
唔關隻game寫好未事
本身動畫都係17年就話做
係同時進行
劇本係CDPR俾trigger, trigger再修
無可能啦,主體係cyberpunk點可能俾trigger自己寫晒先再夾,CDPR點都要俾個大綱主軸出嚟先寫得啦
訪談有講一開始原案係CDPR比Trigger然後Trigger開始同CDPR傾
傾到最後傾到雙方都可以接受既劇情出黎
係,Trigger覺得CDPR既第一版劇本唔太適合用動畫去表達,中間經過多次修改,出左四個版本,最後再整合番家下出街既版本
何苦為咗踩CDPR而9up得咁離譜
加個好似係都救你唔到架啦
由基哥做johnny真係唔適合

雖然當初見到真係幾興奮
但玩落johnny個格真係同基哥好唔夾
外表成個聖人耶穌咁
但內裏卻是個死fuck boy
頭盔要戴足嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞