[Netflix X Trigger] Cyberpunk: Edgerunners討論區2

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
係呢個故事設定入面根本就係幾乎眾生皆狗
你唔係最top果班就個個都係狗
點解會join企業就係因為企業狗係所有狗入面起碼食得好住得好咁解
遊牧民要驚企業驚其他遊牧民同埋惡地其實好難住
幫派要日日打生打死而且其實幫派都係企業養出黎既狗
做企業要捱生捱死但係起碼生活水準過得去
傭兵更加係狗中之狗,其他狗都可能知自己做緊咩,傭兵就係幫其他狗執手尾仲要咩事都一頭霧水
做到企業人已經係人上人啦
David根本連登仔寫照
以為自己讀完個學位就係天選之人
覺得自己好特別
其實最尾都係唔夠天龍人玩
隻驚 唔止做傭兵 當兵定係做ncpd醫療隊都驚中神機錯亂 但從來冇聽過係企業狗中招

一樣好pay 但做企業狗員工福利同保險同贏曬 大環境啲人想做企業狗好合理
喺nc做人就係做狗
唔想做狗可以移民

只有萬中無一既可以唔做狗
但都要選擇唔做人
Faraday to Maine:不要問只要做
軍武科技交接人 to Faraday:不要問只要做
琴晚睇完之後個feel 一直好sad
但琴晚訓得出奇咁好
好耐冇訓得咁舒服
今朝起身都仲會好似聽到i really want to stay at your house
套野既餘韻真係好強

套野最尾我以為lucy 會放棄人生
係月球除左太空頭盔
佢一直都一無所有
然後連David都冇埋
其他城市都係做狗
NC因為有企業打代理戰爭反而有可能上下位
唔會放棄人生去自殺嘅
只不過為左達成David遺願 再煎熬Lucy都要行屍走肉咁生存落去 某程度上都成為作一種枷鎖同詛咒
NC移到呢本身唔少都係發左
記得買埋粒月球
千方百計想做公務員 (企業)
點知唔夠料做
日怨夜怨屌爆政府(企業)腐敗
其實心酸到
好難講, 最後華子都唔鳩理佢
由佢自生自滅
要救V係咪真係無方法要入御魂都好懷疑
銀手講緊56年前已經抽到個魂出黎做聖物
過左56年同我講救唔到都算, 即刻抽個V出黎再造個身體重生都做唔到?
其實我會寧願俾個身Johnny算
又唔好諗得咁灰
我反而覺得果個世界既人應該都好堅強, 成日都要經歷死離死別, 時間會慢慢沖淡一切.
條命既然係david救返就更加需要珍惜.

Titanic阿rose響jack死左之後一樣嫁人仲生左成堆仔女.
果陣我同劇入面D人都有同一個問題: Rose同jack愛得咁轟轟烈烈, 以後仲點去鐘意另一個人,
Rose既回答我到宜家仲記得:
A woman's heart is a deep ocean of secrets. But now you know there was a man named Jack Dawson and that he saved me...in every way that a person can be saved. I don’t even have a picture of him. He exists now...only in my memory.
我第一轉就打左星星結局出黎
都係最符合我既理想
同Panam過埋果半年順手搵下有冇希望
某程度上都係好似David咁選擇愛情, 不過V無咁極端需要犧牲, 仲有機會
好彩未睇
所以前題係武村有生存
武村真係有當你戰友
其他人唔理你死活,但武村有記住你
之前網上有人分析過
武村都唔係咩好人
係月球咁耐都無理過你, 唯一一次過黎睇你講到好好咁, 其實係想水你簽御魂, 將靈魂交埋俾Arasaka
保險佬咁
唔係v冇咁極端到要去犧牲 係v極端到唔需要犧牲
你個諗法應該唔適用lucy
佢細細個已經作為工具成長
到逃亡到入伙搵食
佢既夢想只係想去月球逃避一切
然後遇到唯一一個在意既人
夢想變成令David生架落去 而且係極致到唔在意其他任何野
最後去月球車程都已經係死屍咁
去到月球個樣都唔似滿足左心願
去月球只係尋找David既記憶
V算好了
雖然會死, 但未到即刻, 仲有啲時間, 做自己想做既野又好
陪愛人又好, 搏下個希望都好, 都有得選擇
而且最後都無再死啲咩重要既人
David就極端啲, 成隊死晒, 自己都要用條命去救最愛既人
現實都有人終身不娶/嫁

Lucy個人本身都係唔會點同人交心
Team入面啲識左都叫做一年 佢都係自己單獨一個行動出去偷chips 連同性嘅Rebecca同Kiwi都冇同佢交心過

只係咁啱為左拖延時間搵話題先唔覺意認識David同交心
未拍拖之前正常人根本approach唔到lucy 更加唔洗講經歷完呢段完美但唔完滿嘅愛情同Kiwi呢個前輩嘅背叛 更加令佢封閉自己內心 唔會同人交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞